Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

В памет на Марин Бодаков

| обновено на 01.10.21 в 15:57
Снимка: Яна Лозева

Днес се отбелязва Световният ден на музиката и Националния ден на поезията. По този повод програма „Христо Ботев“ организира и специална литературна вечер в литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата от 18.30 часа. Събитието е посветено и на неотдавна напусналия ни поет, критик, преподавател и обичан приятел на предаването „Артефир“ – доц. Марин Бодаков. 

В програмата е предвидено негови приятели, колеги писатели да четат по едно свое и по едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта. Събитието включва и богата музикална програма – ще прозвучи арфата на Деница Димитрова и цигулката на Иван Пенчев. 

Водещи на събитието са журналистката Валерия Христова и художественият критик – Митко Новков, който е и директор на Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Вечерта на музиката и поезията е традиционно събитие за програма "Христо Ботев", в което Марин Бодаков неведнъж е участвал и затова тази година събитието ще бъде посветено на него:

Разпервам рани – и политам 
през планини, мостове и тунели, и облаци, 
през жмичка между черкви 
към плащаницата 
от пръст и нищо.

Това пише Марин Бодаков в стихосбирката си "Наивно изкуство".

Повече чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев".

Негови приятели, съратници, близки по дух ще четат едно свое и едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта; особено когато тази памет съхранява само чисти и светли спомени за чист и светъл човек. 

В музикалната програма на вечерта са включени творби на Дебюси-Хайфец („Красива вечер“), Дебюси („Лунна светлина“), Масне („Медитация“ и „Молитва“), Арво Пярт („Огледало в огледалото“), изпълнени от Деница Димитрова (арфа) и Иван Пенчев (цигулка) от забележителния „Кварто Кварет“ (Quarto Quartet). 

Стихове ще четат Александър Шурбанов, Силвия Чолева, Илко Димитров, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Румен Леонидов, Боряна Кацарска, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Иван Христов, Белослава Димитрова, Стефан Иванов, Людмила Миндова, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Валери Валериев, Александър Байтошев. Водещи на вечерта са Валерия Христова и Митко Новков.

Вечерта на музиката и поезията е традиционно за програма „Христо Ботев“ събитие, в което е участвал и Марин Бодаков неведнъж. Тазгодишната проява, посветена на паметта му, е само мъничко признание за един голям, много голям приятел на програмата. Приятел, когото няма да забравим никога.

Снимки – Яна Лозева, Василка Балева, личен архив 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Лазарица” – юбилеен спектакъл на Стоян Памуков

Радичковата „Лазарица” се завърна на сцената на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Постановката по пиесата на големия писател и драматург е дело на режисьора Симеон Димитров и е юбилеен моноспектакъл на Стоян Памуков. На 18 декември обичаният актьор навърши 70 години, а в трупата на Бургаския театър е от 1983 година, където е изиграл над 150..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Погледът на един съвременен актьор към Чудомир

"Чудомирщини" е първото самостоятелно представление на Театрална къща „Миларт“. Спектакълът разказва за миналото, настоящето и това, което предстои, чрез осем разказа на хумориста Чудомир, представени от актьора Стефан Милков. Различни герои, с различни характери, в различни ситуации, но поставени през погледа на днешния съвременен млад човек...

публикувано на 26.01.22 в 14:38

Зимни нюанси 2022

В началото на тази година столичната галерия "Нюанс" отново представя ежегодната си експозиция „Зимни акценти”. Този път старателно подбраната от екипа на галерията селекция от произведения на изкуството включва живопис и рисунка от 20-и век. Всяка година при подбора на картините в ежегодните си експозиции екипът на галерия "Нюанс" издирва..

публикувано на 26.01.22 в 11:25

"Intelligent music project" ще представи на Евровизия български рок на световно ниво

Вече всички знаят, че супергрупата "Intelligent music project" с фронтмен Рони Ромеро от "Рейнбоу" ще представи България на Евровизия. Те вече приключиха минитурнето из България, но им предстои амбициозна обиколка из много страни в Европа. За него и за песента "Intention" е разговорът с д-р Милен Врабевски, създател на "Intelligent music project",..

публикувано на 26.01.22 в 10:30

„Бавно“ на Милан Кундера с ново издание

Знаковата творба „Бавно“ на един от най-големите съвременни писатели – Милан Кундера, сега излиза в превод на Росица Ташева. Това e първата художествена творба на Кундера, написана на френски език и публикувана през 1995 г. Представлява размисъл за влиянието на модерността и технологиите върху светоусещането на човека.  Жива легенда на европейската..

публикувано на 26.01.22 в 10:00
Подкасти от БНР