Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни тенденции в сексуалната експлоатация над децата онлайн

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Мариета Гечева: Детето трябва да се образова преди да влезе в интернет

Снимка: БГНЕС

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов, координатор на Център за безопасен интернет.

“Усъвършенстването на технологиите, появата на все нови и нови социални мрежи, масовото обхващане на населението в целия свят от интернет и социалните мрежи, създават изключително благоприятни условия за хора, които искат да злоупотребят с децата, т.нар. педофили.

Нараства откриването на съдържание и контакти между хора, които се опитват сексуално да експлоатират децата онлайн или пък да ги доведат до експлоатация в реалния живот.

Трябва да осъзнаем, че сме много далеч от регулацията на интернет пространството. Десетки години разчитахме на саморегулация на най-големите играчи в интернет.

Саморлегулацията не сработи, защото интересът на най-големите социални мрежи е да имат колкото може повече потребители. А негативното и незаконното съдържание привлича много повече интерактивност от нормалното. Именно за това още през 2007 г. беше приета Конвенцията Лазароте за борба със сексуалното насилие над деца, която България е подписала и ратифицирала."

Защо у нас не се спазва Конвенцията Лазароте?

"Има един подход на българската държава, касаещ както тази конвенция, така и няколко европейски директиви. Ние формално почти ги спазваме.

За директивите, които са законодателство, у нас се реагира доста бързо. Но Конвенцията Лазароте е препоръчителна, тя не е задължителна. Има  периодични прегледи на изпълнението на задължението на държавите във връзка с Конвенцията. Оказва се, че редица държави, между които и България, казват, че са за това и ще борят срещу сексуална експлоатация на деца онлайн, но практически не предприемат никакви мерки.

В резонните прегледи България лъска като държавата, в която няма единна програма, стратегия за защита на децата от сексуална експлоатация. Нашите действия са спорадични. Със съжаление можем да кажем, че когато отчитаме напредъка на Българи по тази конвенция, на практика се отчита това, което центърът за безопасен интернет прави. Реално държавата се отчита с дейността на неправителствените организации."

Чуйте Георги Апостолов в звуковия файл.

Мариета Гечева в студиото на “Законът и Темида“

Темата коментира в “Законът и Темида“ психологът Мариета Гечева от Асоциация „Родители“

“В момента децата прекарват повече време в онлайн пространството. Разговорът за използването на интернет е нещо, което трябва да се състои още на 5-6 годишна възраст за това за какво трябва да се внимава в интернет.

Контактите с непознатите и търсенето на съдържание са много важни теми за разговор.

Случва се деца да създават съдържание с голи клипчета и снимки, които разпространяват. Те го правят неволно. Склоняването на дете да направи такъв материал със себе си и да го изпрати на отсрещната страна не вменява вина в детето. Често детето експериментира, иска да се чувства пораснало и харесвано. Отсрещната страна злоупотребява с това, което изпраща детето.

Преди да се случат тези неща с едно дете в мрежата седи въпросът това дете да бъде подготвено и образовано."

Чуйте Мариета Ганчева в звуковия файл.

Снимки: БНР, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40