Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тревожни тенденции в сексуалната експлоатация над децата онлайн

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Мариета Гечева: Детето трябва да се образова преди да влезе в интернет

Снимка: БГНЕС

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов, координатор на Център за безопасен интернет.

“Усъвършенстването на технологиите, появата на все нови и нови социални мрежи, масовото обхващане на населението в целия свят от интернет и социалните мрежи, създават изключително благоприятни условия за хора, които искат да злоупотребят с децата, т.нар. педофили.

Нараства откриването на съдържание и контакти между хора, които се опитват сексуално да експлоатират децата онлайн или пък да ги доведат до експлоатация в реалния живот.

Трябва да осъзнаем, че сме много далеч от регулацията на интернет пространството. Десетки години разчитахме на саморегулация на най-големите играчи в интернет.

Саморлегулацията не сработи, защото интересът на най-големите социални мрежи е да имат колкото може повече потребители. А негативното и незаконното съдържание привлича много повече интерактивност от нормалното. Именно за това още през 2007 г. беше приета Конвенцията Лазароте за борба със сексуалното насилие над деца, която България е подписала и ратифицирала."

Защо у нас не се спазва Конвенцията Лазароте?

"Има един подход на българската държава, касаещ както тази конвенция, така и няколко европейски директиви. Ние формално почти ги спазваме.

За директивите, които са законодателство, у нас се реагира доста бързо. Но Конвенцията Лазароте е препоръчителна, тя не е задължителна. Има  периодични прегледи на изпълнението на задължението на държавите във връзка с Конвенцията. Оказва се, че редица държави, между които и България, казват, че са за това и ще борят срещу сексуална експлоатация на деца онлайн, но практически не предприемат никакви мерки.

В резонните прегледи България лъска като държавата, в която няма единна програма, стратегия за защита на децата от сексуална експлоатация. Нашите действия са спорадични. Със съжаление можем да кажем, че когато отчитаме напредъка на Българи по тази конвенция, на практика се отчита това, което центърът за безопасен интернет прави. Реално държавата се отчита с дейността на неправителствените организации."

Чуйте Георги Апостолов в звуковия файл.

Мариета Гечева в студиото на “Законът и Темида“

Темата коментира в “Законът и Темида“ психологът Мариета Гечева от Асоциация „Родители“

“В момента децата прекарват повече време в онлайн пространството. Разговорът за използването на интернет е нещо, което трябва да се състои още на 5-6 годишна възраст за това за какво трябва да се внимава в интернет.

Контактите с непознатите и търсенето на съдържание са много важни теми за разговор.

Случва се деца да създават съдържание с голи клипчета и снимки, които разпространяват. Те го правят неволно. Склоняването на дете да направи такъв материал със себе си и да го изпрати на отсрещната страна не вменява вина в детето. Често детето експериментира, иска да се чувства пораснало и харесвано. Отсрещната страна злоупотребява с това, което изпраща детето.

Преди да се случат тези неща с едно дете в мрежата седи въпросът това дете да бъде подготвено и образовано."

Чуйте Мариета Ганчева в звуковия файл.

Снимки: БНР, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неангажиращ класификатор на пътешествениците

Всякакви видове пътешественици са срещали по време на пътуванията си кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало. И понеже пандемията ги е "арестувала" в Тел Авив, те се забавляват да класифицират отделните типове пътуващи, без да имат претенции за изчерпателност. Искра : Спестовници. Усилено са събирали пари пътуването. Когато стигнат до..

публикувано на 04.12.21 в 09:00

Започва уебинар за ролята на градските зелени пространства

На 3 декември ще се проведе уебинарът SOFIA URBAN GREEN CONFERENCE 2021. В него ще се включат експерти от различни точки на света - Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България, които ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряването на качеството на..

публикувано на 03.12.21 в 12:05

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината" Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна,..

публикувано на 03.12.21 в 12:00
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Вероятността за съставяне на кабинет е голяма

В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет е много голяма. След две седмици преговори четирите политически субекта все още излъчват готовност. Червените линии по-скоро са на заден фон – каза в “Нашият ден“ политологът Анастас Стефанов . "Най-вероятно днес ще станем свидетели на декларации, апелиращи към държавност,..

обновено на 03.12.21 в 11:52
Детска градина №37

Доц. д-р Валери Велев: Не може да се говори за огнище на менингит в градината в “Павлово“

“ Не можем да говорим за огнище на менингит . Това, което се е случило в тази детска градина е, че едно от децата се е разболяло от едно наистина тежко заболяване, което се нарича свръх остър менингококов сепсис“ – каза в “Нашият ден“ инфекционистът доц. д-р Валери Велев. Дете с менингит е починало в София "Бактерията, наречена..

публикувано на 03.12.21 в 09:27
Подкасти от БНР