Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Юлий Йорданов подготвя нова книга за Яна Язова

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Интересна инициатива осъществява изкуствоведът, писател и литературен критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. По повод навършващата се сто и пета годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева, известната писателка и поетеса Яна Язова, той започва национално литературно турне под наслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”.

Освен с тази дейност, Юлий Йорданов се заел със задачата и да изследва духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана и родния му град Лом, и да представя това на широката публика в 15-те книги, които вече е написал. Акцент в изследванията му е личността на писателката Яна Язова, която въпреки многобройните си произведения често е подценявана. "Често се гледа на нея не чрез творчеството ѝ, а чрез живота ѝ", казва Юлий Йорданов:

Юлий Йорданов и Ангелина Грозева - сн. Димитрина Кюркчиева

„Започнах да обикалям всички места, където тази дама на българската литература е изнасяла речи, и е изправяла на крака всички граждани. Започнах от родния ѝ град – Лом, който е и моят роден град, Разград, Монтана, Велико Търново, Търговище, Пловдив, София. Направил съм 44 литературни вечери, посветени на Яна Язова, нарекох ги Национален литературен маратон. Любовта ми към литературата започна от журналистиката, интересни ми бяха биографиите на тези личности, чиито творби са толкова докосващи.“

Юлий Йорданов посвещава творчеството си на духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана, за което са доказателство са и 15-те книги с литературна и изкуствоведска критика. 

През последните години Йорданов изследва творчеството на писателката, родена в Лом, Яна Язова, увенчават делото ѝ в книгата си „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 година. Сега подготвя и втора книга за тази писателка, в която ще бъдат оповестени новооткрити от Йорданов още неизвестни факти и документи.

Повече за литературните маратони и личността на Яна Язова чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с изкуствоведа и писател Юлий Йорданов.

Снимки – ДА "Архиви", Димитрина Кюркчиева - БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана..

обновено на 19.04.24 в 10:34

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35