Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 28 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Антонио Форчоне, географията на въображението и Африка като източник на вдъхновение – разкази от първо лице (предаването включва документални записи и интервюта от предишни гостувания на Антонио Форчоне у нас); гости: Маргарита Борисова и Явор Ганчев.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Джаз джем: Томас Чита квартет

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни и мелодии от Северна Европа – Финландия и Естония. Участват: Мааря Нут, Яак Йохансон, Тимо Алакотила, ансамбъл „Талари“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Братя Митеви, Росен Генков и Снежана Витанова.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказки от Мъгливия Албион – Децата на краля на Ейлп“, по шотландска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• Нашият ден – животът там, където сте вие:
Какво включва тазгодишната кампания на Дружеството на кардиолозите в България и на Световната федерация на сърцето по повод Световния ден на сърцето, какви са посланията към хората, адресирани към превенция на сърдечно-съдовите заболявания, по които сме на първи места в класациите и как новите технологии помагат в битката със заболяванията на сърцето? – интервю с председателя на Дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев.
• Защо протестират автобусните и таксиметрови превозвачи, какво е състоянието на бранша в момента и какви мерки за подкрепа от страна на държавата очакват?
• Главен герой: проф. Нели Косева, гл. секретар на БАН и доскорошен зам.-министър на образованието и науката.
• Минути на редактора: В Международния ден на правото да знам – разговор с адв. Мария Шаркова в качеството ѝ на гражданин с огромен опит в изискването на информация от институциите: лесно ли е да получиш достъп до обществена информация в България, има ли подводни камъни и кои са те?
• Образованието влиза в час
Каква е образователната роля на организацията „Бандата на 1500-те“, колко важно е от ранна възраст да се осъществяват образователни беседи в училища и детски градини. Успяват ли децата да се запознаят с идеята за доброволчеството – какви са историите на вече осиновени кучета и създава ли се позитивно отношение у децата към безпородни и възрастни кучета, които са най-честите обитатели на приютите.
Доброволците от Бандата, заедно с кучета от приюта са организирали през годините и съвместни инициативи със сдружение Autism TODAY - аутизъм ДНЕС, като част от популяризирането на използването на кучета -терапевти e да подпомогнат терапията на деца с аутизъм.
Тази година в Деня за защита на животните – 4 октомври „Бандата на 1500-те“, в сътрудничество с Щройнерхилфе Булгариен и ОП Екоравновесие на Столична община ще представят Фотографска изложба – „Обич назаем“. Събеседници: Анита Георгиева, доброволец - фотограф и Розалин Шмих, доброволец.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Световният пианист и композитор Брад Мелдау – гост на предстоящия „Пловдив джаз фест“. Разговор с директора на фестивала Мирослава Кацарова
• Богдана Костуркова за работата на журито на театралния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора. Репортажи от събитието.
• Литературен наблюдател: „Олив Китридж“ от носителката на „Пулицър“ Елизабет Страут.
• Актьорът Симеон Владов за предстоящата си премиера в проекта „Пеещи артисти“
• Репортаж от премиерата на „Непоискана” – сборник с разкази, есета и стихове на Рая Майер.
• Екатерина Петкова с „Докосване“ (живопис и стъкло) и Никола Енев с „Sine Nomine“ (портрети) – вернисаж в галерията на „Шипка“ 6.
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Етнолингвистичен речник на българската народна медицина – представят го доц. Марияна Витанова и доц. Ваня Мичева
• Езикови справки по радиото
• Игрословица
• Всичко за образованието

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Уроците на Темида: Най-странните и абсурдни закони в света
Без претенции за научна изчерпателност и задълбоченост, а по-скоро с чувство за хумор и желание да забавляваме слушателя, ще му разкажем за най-странните и абсурдни закони в света.
Ще обясним причините, поради които са били създадени и заради които съществуват и днес; какво изразяват и за какво ни говорят...
Гид в юридическия Абсурдистан ще ни бъде Снежана Цекова – главен асистент по История на българската държава и право в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски”

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Как се създава „общо“ произведение на изкуството – разговор с художничката Венета Гълъбова и поетесата Елица Мавродинова за техния съвместен проект, наречен „СЪМ“, който ще бъде представен същата вечер
• В стартиращата рубрика на нашата сътрудничка Красимира Шопова ще чуете доц. Румен Бостанджиев за интересните явления в съвременното българско семейство.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на изпълненията в класацията за месец септември

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от залата на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на юбилейното, 60-то издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Свири Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Сергей Редкин – пиано. В програмата: Г. Ф. Телеман – Сюита „Дон Кихот“; Алфред Шнитке – Концерт за пиано и струнен оркестър; В. А. Моцарт – Струнен квинтет № 6 в Ми бемол мажор, К. 614.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Божина Панайотова след наградата от RIFE за „Блокът на смелите“.
• София Арт Уийк IV и Калас Либфрид между Балканите и Германия.
• Василена Радева за пърформанс разходката „Опакован аудиогид“ по пиеса на Мартина Новакова и Мигел Валентин.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Майсторските инструменти (2 част): цигулки от Кремона и Бреша; Венеция, Неапол; Милано и Болоня; Рим, Флоренция, Торино… Пиеси с електрическо пиано Фендер Роудс (Fender Rhodes) – изпълнения на Стиви Уондър, Джордж Дюк, Том Костър, Дейв и Дон Грусин, Милчо Левиев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 20 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • „Извънредно специално“ гостуване на Здрава Каменова в Заедно след полунощ, в което ще си говорим за това защо „Машините са кучки“, накъде могат да ни заведат едни „Цигански колела“ и можем ли..

публикувано на 21.10.21 в 15:45

Четвъртък, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концертна версия Концертният „The Nightfly Live” на Стили Дан и Доналд Фейгън. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Сряда, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания актьор Дарин Ангелов – единия от най-популярните близнаци в българския театър. Разговор за театралните традиции в техния род, за решението му да се посвети на..

публикувано на 19.10.21 в 16:14

Вторник, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека България между Лондон и Йоханесбург – джаз историята на Иван Хадживеликов, гост в студиото. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концерт на КЛМ трио, състоял се на 20 март 2021 в..

публикувано на 18.10.21 в 16:52

Понеделник, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гости: Марта Лафер и Крум Сираков Заедно представят концепцията и идеята на Туристическо дружество „Сдружение Устремени“ За тези които помнят старите детски книжки..

публикувано на 17.10.21 в 09:35