Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Маестро Стефан Димитров: „Сънят на Пилат” ме прави щастлив

Световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” е на 16 октомври в зала 1 на НДК и засега това ще бъде единственото представление в София.

Покана в „Артефир“ отправи композиторът Стефан Димитров.

Негова е музиката, а новата постановка бе избран да осъществи балетът на Старозагорската опера. Голямата стъпка напред бе отбелязана с включването на световноизвестния балетен танцьор и хореограф Василий Медведев и неговия не по-малко прочут асистент – Станислав Фечо.

„Сънят на Пилат” е съвместен проект на „Палмс Мюзик“, Старозагорската опера и Фондация „Ценности”, и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община.

За първи път от десетилетия можете да видите на сцена голямо балетно заглавие от съвременен български композитор. Танцовата мистерия „Сънят на Пилат” обещава да се превърне в събитие за културния ни живот. 

Вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира изцяло на текста, а умело улавя сюрреалната атмосфера в нова творба, над която композиторът е работил цели четири години.

Музиката в „Сънят на Пилат“ брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, за светлина и мрак – това са първите отзиви на критиката за подготовката на този авангарден спектакъл. А композиторът Стефан Димитров признава, че новата му творба го прави истински щастлив.

Чуйте разговора от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Това не е биографичен филм, той припомня красивото в творчеството на Петя

“Филмът категорично не е документален и дори не се занимава само със събитията, случили се преди 42 години. Те по някакъв начин са вплетени във филма. Не се занимаваме с фактология, не искаме да бъркаме в раната, не е това смисълът“, казва в “Нашият ден“ продуцентът на филма “Петя на моята Петя“ Николай Урумов : Алиса Атанасова: Неизменно..

публикувано на 28.01.22 в 12:31

Проектът „Кой е на сцената?“

публикувано на 28.01.22 в 10:15

Галина Борисова – „Вярно с оригинала“

Авторското соло на танцьорката и хореограф Галина Борисова се занимава с силата на независимата мисъл и конструктивното въображение. На фокус е връзката между автентичност и интерпретация, изследвани през артистичните предпочитания на Галина Борисова и уловени чрез погледа на чуждите спомени. Публиката е разположена, легнала в галерия „Етюд“ върху меки..

публикувано на 28.01.22 в 09:00

Памет за децата жертви на Холокоста

„Някъде все още има слънце“ може да се нарече мемоарeн роман за Холокоста. Книгата проследява живота от 1939 до 1945 година на едно чешко дете и юноша под формата на дневник. Майкъл Грюнбаум, който е това дете, пише:  „Това е книга за моите преживявания от девет- до петнайсетгодишна възраст, когато германската нацистка армия завладя Прага, моя роден..

публикувано на 27.01.22 в 18:02
„Преди края“ – документален филм, режисьор Елдора Трайкова

Срещи с българското документално кино

От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“.  Това е  разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е..

публикувано на 27.01.22 в 17:45
Подкасти от БНР