Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Балетът на Стефан Димитров „Сънят на Пилат“ с премиера в НДК

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

През 2018 г. в зала „България“ под диригентството на Любка Биаджони в концертен вариант беше изпълнен „Сънят на Пилат“ на Стефан Димитров.

Сега вече творбата ще види и своята сценична реализация.

Екипът, който подготвя постановката, е международен, а основен двигател е известният руски хореограф Василий Медведев, който от няколко месеца работи с трупата на Държавна опера Стара Загора. В България пристигат асистентът на Медведев Станислав Фечо, либретистът Яна Темиз и художникът Павол Юраш за декора и костюмите.


Поканата към световноизвестния хореограф е отправена от директора на балета Силвия Томова.

В звуковия файл чуйте какво сподели тя.

Силвия Томова, Стефан Димитров и Василий Медведев
„Сънят на Пилат“ Стефан Димитров създава по творбата на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“. Ето какво казва той:

„Аз бях толкова развълнуван на репетициите, че си признавам, потекоха ми сълзи, въпреки че съм обръгнал от музика и от случки. Това, което са направили Василий, Слава, Силвия Томова, изобщо целият екип. За пръв път виждам тази трупа, които са едни прекрасни млади хора, повечето чужденци, и това се дължи на Силвия – тя е човек събирателен. Тя е направила нещо, което е уникално – тази балетна трупа. Изведнъж усетих някаква страхотна симбиоза между музиката и това, което е поставил Василий. Просто не можех да си представя, че нещо подобно мога да видя. Това е абсолютно сливане на моята идея, на музикалната идея с едни прекрасни, съвременни движения. Те така или иначе идват от силата на тези млади хора, които излъчват такава енергия и са толкова впечатляващи, толкова са въодушевени, всичките. За моя голяма радост всички харесват музиката и това, което прави Василий Медведев. Толкова бях развълнуван, че си признавам, стана ми почти лошо от вълнение. Да не говорим и за сценографията и костюмите, които Павол е скицирал, идеята също е вълшебна. Тук е моментът да благодаря на Огнян Драганов, на Силвия за тази възможност да се направи, да се роди нещо ново. Защото аз си мисля, че смисълът на този проект е да се създаде един нов балет в България. Последният голям балет „Козият рог” е писан преди повече от 40 години от Красимир Кюркчийски и оттогава в този жанр няма нищо ново…”

„Може да се каже, че за мен е откритие, че трупата е много добра, с много талантливи млади хора – казва Василий Медведев. Силвия Томова е направила много добър колектив, който прекрасно работи, прекрасно реагира... И на пластиката, защото спектакълът е много сложен в частта на пластиката, има много различни композиции. Затова аз съм много доволен“.

В звуковия файл чуйте какво още разказа Василий Медведев.


Снимки: Държавна опера - Стара Загора
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмил Ангелов и Аделина Александрова

Пианистът Людмил Ангелов: Винаги гледам само напред!

Той не е от хората, които често и охотно говорят за себе си. Но когато седне пред рояла, свиренето му казва повече от каквото и да било. Свобода, устрем, умение да „вкараш в рамки“ нестихващия вулкан от емоции и същевременно да го използваш така, че да извикаш сълзи на възторг у слушателя – всички тези качества, съчетани с безупречната техника и..

публикувано на 28.01.22 в 12:25

Любомир Дяковски представи пролетния полусезон на Плевенската филхармония

На специална пресконференция директорът на Плевенската филхармония направи преглед на изминалата 2021 г. Според него въпреки всички рестрикции заради пандемията тя е била успешна за състава. Освен концерти в града те са изнесли и много концерти в страната. Като специални събития бяха отбелязани Четвъртият международен конкурс „Гена..

публикувано на 28.01.22 в 08:10

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 24.01.22 в 17:40

Пълен запис на концерта на радиосимфониците със солист Людмил Ангелов

Първият за тази година концерт на Симфоничния оркестър на БНР отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ на 21 януари в зала "България" прозвучаха две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в..

публикувано на 24.01.22 в 16:17

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и задължително носене на маска. При тези нови и трудни обстоятелства на 19 декември в Кралската..

публикувано на 24.01.22 в 08:45
Подкасти от БНР