Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 15 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 15 част

0.30 часа до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
„Двигатели на промяната“ е определение, което напълно описва двамата гости – Елена и Панчо Карамански. Разговор за младежките политики за незрящите, за създаването на реалност без стереотипи и предубеждения и неподозираните таланти на хората с увредено зрение. В разговора ще се включи и проф. Велимир Велев, създател на Школа „Училище за Зрение“ към Невиждан театър – място за колаборация между зрящи и незрящи артисти.
От Института за здравни активности и технологии стартират кампания, с помощта на която осем болници в областите Пловдив и Смолян ще бъдат обособени библиотеки. Как може да се включат желаещите?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен, малко познат фолклор и качествен уърлд от Полша. Изпълнители: Албина Заяц, Кшищоф Требуня и групите „ИнФиделис”, „Туинкъл Брадърс” и „Волоси и Ласоньове”.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Ганчев, Карамфил Божиков, Антонио Симеонов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Аскеладен“, по норвежка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Славеят“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Международен ден на белия бастун.
Kомпозиторът и диригент на първия в света професионален хор от хора с нарушено зрение Стоян Бабеков.
Актрисата Гергана Стоянова, известна с озвучаването на десетки аудио книги за незрящи.
• На 15 октомври стартира информационната платформа „BLINFO“, през която може да се чува гласът на незрящите и те сами да създават съдържание, с активното сътрудничество на зрящи – разговор за проекта с Кристиян Григоров.
• В навечерието на 16-ата Световна среща на българските медии в Рилския Манастир – говори Генералният директор на БТА Кирил Вълчев
• Истории в ефира: актрисата Снежина Петрова представя „Една българка“
• Минути на редактора: Електрическите коли ли са автомобилите на бъдещето? Изгодно ли е да се шофира такъв автомобил в България? Зарядни станции, поддръжка, колко струва пътуването с такъв автомобил. Разговор с Даниел Рангелов, собственик на електрически автомобил.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България?
Кои са акцентите в Закона за собствеността  и ползването на земеделските земи?
Събеседник: нотариус Камен Каменов
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
• Жените в блуса: Шанън Кърфман.
• Нов албум: Джоан Шоу Тейлър – „The Blues Album“, 2021 г.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Три етажа“ – гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нино Морети в рамките на Кино-литературния фестивал Синелибри 2021.
• 14-то издание на Международния литературен фестивал „Елиас Канети“ в Русе – разговор с професор Пенка Ангелова – председател на Международното дружество „Елиас Канети“
• Преди представянето на балетния спектакъл „Майстора и Маргарита“ на Стефан Димитров на столична сцена – интервю с хореографа Василий Медведев
• „Раз/сдвоение“ – репортаж от премиерата на романа на Иван Младенов в Американския център на Столичната библиотека.
• „Ескизи към портрети на писатели“ – разговор с Роза Боянова  след премиерата на книгата ѝ в Бургас.
• „Време, материя и дух“ – репортаж от откриването на изложба в Централна зала на музея на Националния археологически институт с музеи при БАН, посветена на 100-годишнината от създаването на Българския археологически институт – първият български научен институт.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Знаменитата „Балетна редица“ – легендарен бродуейски хит.

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад странната светлина (Queer Light) на нейната първа фотографска изложба, организирана с подкрепата на фондация Single Step. Разговор в студиото със Силвия Маринова и Николета Габровска, директор на фондацията.
• „Няма демокрация без свобода на словото“ – какво не знаем за журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов, носители на Нобеловата награда за мир? – разкази от първо лице пред Х. Ферарио от Rappler PLUS и телевизионната водеща Ксения Собчак.
• Наказаха ли чехите Андрей Бабиш. Коментар на Евгения Йотова от Прага.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица  „Радио, любов моя!“
Представяне на първите пианисти-солисти в програмата на Радио София

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
• Обзор на събитията по ловните полета и водоемите на Северна и Южна България.
• Отзиви и впечатления от откриването на „тежкия лов“ на дива свиня от различни райони на България. Пряко включване с подробности относно завършилото Световно ловно изложение в Будапеща под надслов „В едно с природата“.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
Документалният запис на концерта на тромпетиста Ерик Трюфа и Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев. Събитието се състоя на 8 май 2019 в зала „Люмиер”, София.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
Разговор с цигуларката Йоанна Каменарска, която представя своите най-нови записи и проекти.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Испанският джаз пианист Марко Мескида в София през октомври по покана на „Джаз плюс“. Гости: организаторите Маргарита Борисова и Явор Ганчев. Предаването включва и интервю с Марко Мескида, правено на миналогодишното издание на Скопския джаз фестивал, където пианистът беше един от малцината гости отдалеч в седмиците преди поредния локдаун. Гостуването на Марко Мескида е и повод да обърнем поглед към цялостния фестивален джаз сезон на Балканите тази есен.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
Спомен за изтъкнатия хоров диригент проф. Марин Чонев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30