Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделя, 17 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
„Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков

от 2.00 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на Валтер Топалов, Нели Андреева, ПФА „Добруджа“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Разказ за как се прави био и гурме орехово масло – разказвачът – Христо Ваташки, който в навечерието на пандемията започва малко занаятчийско производство в Плевен заедно с двама съдружници - Инна Линник и Драгомир Димитров.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• В Работилничката за фантазьорстване е невероятстване търсим тайната на село Палилула и се чудим какво е мурмурация.
• В поредицата за историята на детските предавания разказваме за „Ринги -ринги-рае“ и „Хайде да играем“.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
• Езикът на Църквата.
В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето - словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на категории, според това как сърцата им приемат посятото семе. Актуалността си този пример не е загубил и днес, за което и да е поприще.
Какъв трябва да бъде той успяват ли и как днешните свещенослужители да достигат до вярващите. Той е дългогодишен свещеник на Неврокопска епархия в Благоевград, а отскоро клирик на Западно- и Средноевропейска митрополия. Наскоро о. Стоян Бербатов, защити в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ дисертация на тема „Проблемът за човешките права и рецепцията му в православното богословие на ХХ век“ на която също ще се спрем.
• Какво се случва в християнския свят
• Християнска поезия: стихотворението „На нивата“ от Змей Горянин в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Език. Езикът като значение за личността, за обществото, а и за народа, езикът като дом, езикът като памет, като употреба (и злоупотреба), езикът като необходимост. Гости в студиото: Павлина Върбанова, филолог, автор на учебници по български език и създател на популярния сайт „Как се пише“, Невена Дишлиева-Кръстева, преводачка от английски, създател на издателство ICU и поетът и публицист Иван Ланджев,

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
Звезди посред бял ден

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
• Гостува вокална група „Спектрум”, за да представи новия си албум – „Вокални отпечатъци”.
• Музикална премиера на първите записи на кавалджията Темелко Иванов с ОНМ на БНР.
• Фолклорни следи: разговор с певицата Милка Андреева.
• Кулинарен календар: вкусна рецепта диктува изпълнителката Гергана Димитрова-Белонога.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед

• В неделния следобед – изящни интерпретации на Диана Дамрау с Мюнхенската филхармония и Кристиан Тилеман на пулта, с Мюнхенския радиооркестър и диригента Дан Етингер и с прочутия френски ансамбъл Le Cercle de l'Harmonie и неговия ръководител Жереми Рорер. Бляскавата Дамрау с изумителен глас е в центъра на вниманието в първия час на следобеда, защото верният ни приятел и сътрудник – белгийският ни кореспондент Милен Венков, започва новия радиосезон с възторжен отзив за нейна изява в Антверпен. В програмата, озаглавена „Кралски афери“, участва и съпругът на Дамрау – Никола Тесте, а на пулта е именитият български диригент Павел Балев.
• Информация за предстоящия сезон в Антверпен, озвучена с фрагменти от концерт на Филхармонията на Лос Анджелис от 7 февруари 2019. 35-годишната Елим Чан - главен диригент на СО на Антверпен, е представила в Лос Анджелис атрактивна програма, посветена на Лунната нова година. Солист е звездният цигулар Рей Чен.
• В рубриката Радиосимфониците на продуцента Марио Ангелов представяме новия запис на „Ренесансова музика“ от Георги Тутев.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Ди джей“ от Георги Господинов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
• Проф. Ева Соколова за Мексико, Мароко и Египет
• Искра и Феня Декало за кратера Рамон в пустинята Негев, където обучават астронавти

от 18.30 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Опък маркет

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
• Международните фотографски срещи – фестивал с близо 40 годишна история – се провеждат в момента в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“.  
• Събитията продължават до 31 октомври, а в програмата на фестивала са включени както български автори, така и гости от Гърция, Турция, Румъния.
• Артистичният директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев, който с удивително упорство организира тези есенни празници,  тази година е избрал да включи в програмата изложби „на фотографи на съвършената илюзия и изложби на фотографи на неизбежната реалност“. В предаването звучат гласовете на някои от българските участници: Мариана Камбурова – автор на една много лична селекция „Мама, как си мама?“, Буря Пандова с нейната „Само минутка“ и Георги Вачев с изложбата „Музи“.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
Песни от Вячеслав Кушев, Румен Бояджиев, Константин Цеков, Евтим Евтимов, Матей Стоянов, Ленън и Макартни; изпълнения на Клер Лафю, Дженис Джоплин, Румяна Коцева, Орлин Горанов, „Бийтълс“, Майкъл Джексън, Джейкъб Колиър, „Лед Цепелин“

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Записи на легендарния пианист Емил Гилелс. (По повод 105 години от рождението му).
На 19 октомври преди 105 години в Одеса е роден Емил Гилелс – един от най-знаменитите клавирни виртуози на ХХ век. Критиците се надпреварваха да славословят: „Пианистът руши обичайните рамки и измерения. Променя представи, зачерква клишета. Мощта и величието в интерпретацията на Бетовеновите произведения превърнаха още приживе Емил Гилелс в легенда.“ А едно от върховите достижения на великия руски пианист е Апасионата на Бетовен – записът е продуциран от Deutsche Grammophon през 1974. 18 години по-рано Гилелс гостува в зала България и свири феноменално „Петрушка“ на Стравински. С наслада се потапяше в магията на камерното музициране: с Леонид Коган, Рудолф Баршай и Мстислав Ростропович  изпълняват клавирен квартет опус 15 №1 от Габриел Форе.
И накрая: паметен запис на концерт за пиано и оркестър № 3 в до мажор с автор Сергей Прокофиев. Емил Гилелс е солист на СО на Всесъюзното радио с диригент Кирил Кондрашин.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 6 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Милен Чавров – историята на ХИВ/СПИН в България, съдбата на хората замесени от самото начало в този проблем. Разговорът няма да..

публикувано на 05.12.21 в 09:59

Неделя, 5 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Мишо Бъжев, Володя Стоянов, Ивелина Димова и други...

публикувано на 04.12.21 в 09:25

Събота, 4 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: младата българска банда „Imbecile“, която наскоро пусна своето дебютно EP. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Ще върнем времето назад с 40 години чак до 1981 г., когато „Стикс“ издават..

публикувано на 03.12.21 в 16:31

Петък, 3 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Най-новото попълнение на свободната театрална сцена Фондация „Театър НОКС“ ще гостува в пространството за „Свободни съчинения“. Сполучливият тандем на актрисата..

публикувано на 02.12.21 в 18:35

Четвъртък, 2 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада”, а природата – вечна! Разговор с доц. Димитър Попов и с екип експерти по морска флора и фауна. Акценти: актуално състояние на българската черноморска..

публикувано на 01.12.21 в 14:42
Подкасти от БНР