Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 19 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 17 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
България между Лондон и Йоханесбург – джаз историята на Иван Хадживеликов, гост в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на КЛМ трио, състоял се на 20 март 2021 в Париж.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Южна Америка

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Луков, Недялка Мъничкова, Вичка Николова, Георги Жеков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Тримата мъдреци“, по арменска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Вълшебният фенер“ от Рудолф Добиаш

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: ден на българо-унгарското приятелство. Какви са неговите измерения в миналото и днес. Разговор със Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София.
• Световен ден за борба с рака на гърдата. България на територията на превенцията и лечението на това заболяване, засягащо все повече жени в активна възраст.
• Главен герой: В Деня на българския лекар главен герой в „Нашият ден“ ще бъде д-р Диян Ганев – председател на Сдружението на младите лекари към Столичната лекарска колегия.
• Минути на редактора: За незрящите, които не искат да бъдат невидими. За борбата да не бъдеш „различен“ и да преследваш мечтите си. Разговор с проф. д-р Велимир Велев за работата му с младите творци и новия проект на „Училище за зрение“, в който театърът на сенките е пренесен в дигитална среда.
• Образованието влиза в час
Когато има връзка между учител и ученик – получава ли се симбиозата и основата за качествен образователен процес, и лесно ли се изгражда тази връзка? Какво означава един учител да обича професията и как тази обич се трансформира в знания?
Какъв е интересът към латински и старогръцки език, как се преподават тези езици днес и каква е нуждата от тях? – Събеседник: Димитър Драгнев, учител по класически езици.
• Какво представлява платформата Научи.бг и как подпомага ученици, които търсят алтернативни варианти за подготовка от разстояние. Какво показа проучването, което са направили от екипа на платформата за дистанционното обучение и частните уроци? Събеседници: Георги Кирилов и Даниел Туечки.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Излезе трилогията на Олга Маркова „Майсторите и Голямото кино“. Авторката е доктор по изкуствознание със значими изследвания за седмото изкуство. Включени са над 70 интервюта и творчески портрети с най-видните режисьори и актьори на съвременното кино – Зануси, Кустурица, Клаудия Кардинале, Джон Малкович, Франко Неро, Джейн Фонда, Джералдин Чаплин и др.
• Мария Лалева представя новия си роман „Пасиансът на архангелите“, с който от 19 октомври тръгва на национално турне.
• „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан на сцената на Театър Българска армия. Сценична версия и постановка на Стоян Радев. С участието на абсолвенти по актьорско майсторство от театрален колеж „Любен Гройс” с ръководители Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро.
• Екип от Националния исторически музей започна проучвания на цитаделата Кокалянски Урвич. Проектът е финансиран от Столична община в полза на НИМ. Разговор с археолозите Филип Петрунов и Вили Кирякова
• Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя „НеСМЕТНИ богатства“ – скулптурна и видео инсталация на Невена Екимова
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски в проект за съставяне на двуезични речници към произведението – проф. Лора Тасева
Българско присъствие в Тюмен - изследване на бесарабската българка Марина Кляус за българи и потомци на българи в Русия
• Езикови справки по радиото
• Игрословица
• Всичко за образованието

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Културните издания днес – разговор със Светла Кьосева, главен редактор на списанието за обществен живот и култура „Хемус“, което отбелязва 30-годишния си юбилей.
• Естетиката на аржентинското танго и мястото ѝ в дигиталния свят – Ивайло Александров, автор, хореограф и изпълнител в спектакъла TANGOMACHINE, който се играе в Театрална работилница „Сфумато“, разказва за неограничените възможности на тангото и безграничността на визуалната форма.
• Моята история, моята тема
Какво се случва с любовта – разговор с режисьора Деян Цвятков, чийто късометражен филм „Далеч от времето“ разказва за любовта между двама след дълга изолация. Филмът ще има своята онлайн премиера в платформата за българско късометражно кино NO BLINK.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Представяне на изпълнителите, участващи в класацията за октомври

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Заедно в Европа с участието на флейтистката Десислава Петева

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За „Паралелните светове“ пресъздадени в изкуство и видени през очите на твореца ще разкаже художника Никола Колев, който представи своята едноименна авторска изложба в РИМ- София.
Новите проекти и предстоящи събития, които ще се реализират в Регионален исторически музей – София ще разберем от ПР-а на музея, Ерина Кръстева.
• От НПО МултиКулти ще представят проекта си NIEM – All In For Integration, както и неговите последните резултати в светлината на Европейския план за действие за интеграция и включване (2021-2027).
• А сега внимавайте: най-новият албум на музикалния ветеран Том Джоунс.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Майсторски инструменти: цигулки „Гуарнери“ и „Хонер клавинет“. Изпълнения на сър Йехуди Менухин, Найджъл Кенеди, Йозеф Сигети, Карл Флеш, „Мадърс Файнест“, Хърби Хенкок, „Комодорс“…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 2 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада”, а природата – вечна! Разговор с доц. Димитър Попов и с екип експерти по морска флора и фауна. Акценти: актуално състояние на българската черноморска..

публикувано на 01.12.21 в 14:42

Сряда, 1 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес • Посрещаме нощта със специалното участие на актрисата Вяра Коларова. Разговор за мечтите – били те детски и романтични или зрели и все пак не прозаични, за учителя ѝ..

публикувано на 30.11.21 в 14:44

Вторник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Математика и джаз – гост: Воислав Пантич, артистичен директор и селекционер на програмата на Белградския джаз фестивал и преподавател по математика. от 2.00 до..

публикувано на 29.11.21 в 14:08

Понеделник, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Юлия Андонова от фондация „Пулс“. За важните въпроси свързани с насилието у дома и извън него. Защо е важно да се говори повече по..

публикувано на 28.11.21 в 08:25

Неделя, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Не те виждам“ от Палми Ранчев от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Николай Петров, Снежанка Борисова, Георги Германов, Бойка..

публикувано на 27.11.21 в 08:10
Подкасти от БНР