Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 20 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 18 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Посрещаме нощта с обичания актьор Дарин Ангелов – единия от най-популярните близнаци в българския театър. Разговор за театралните традиции в техния род, за решението му да се посвети на актьорската професия, за срещите му с режисьори от ранга на Крикор Азарян и Александър Морфов, както и за едни от най-силните му роли на сцените на Младежкия, Народния театър и Театър 199. По телефона пряко ще се включи неговият брат-близнак Деян Ангелов. Ще прозвучат едни от любимите песни на събеседника в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от фестивала СОЛсберг в Олсберг - Германия, от 26 юни 2020 г. с участието на Сол Габета – виолончело, Сабине Майер (кларинет) и Сионг-Джин Чо (пиано). В програмата: творби на Лудвиг ван Бетовен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колумбийски етно ритми

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Даринка Цекова, Таня Митева, Веселена Делийска, Младен Койнаров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Куклата Галдора и враните“ от Мадуина Седжуик

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Д-р Охболи“ от Корней Чуковски

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
Новата българска пиеса „ Цветята“ от Теодора Иванова с премиера в театър „София“. За творческия процес разказва актрисата Симона Халачева.
• 10 години от смъртта на Муамар Кадафи. Как се промени Либия и каква е тя днес? Коментар на журналиста Георги Милков, кореспондент в Триполи през 2000 г. по делото, което е заведено срещу българските медицински сестри.
• Лични финанси и планиране във времена на криза. Къде и  как инвестира българинът след появата на Covid-19? Как да се изгради личния бюджет и кои са грешките, които се допускат често в стремежа да „пестим“? Как да се подготвим за бъдещето? Мнението на финансовия експерт Стойне Василев.
• Главен герой
• Минути на редактора: 6-ото издание на „SoDOGGY – шалче за чувалче“, изцяло в помощ на животните в приют „Фермата“ на Animal Rescue Sofia. Интервю с Люба Христова.
Lege Artis
• Световен ден за борба с остеопорозата – остеоартрит и ревматоидни заболявания – интервю с ревматолога проф. Златимир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза
• Неваксинираните пациенти с Covid, които постъпят в болница, да заплащат част от лечението си? – интервю с адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.
• Финансови аспекти на Covid-пандемията – говори икономиста в областта на здравеопазването Аркади Шарков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Diva Vocal – певицата, записала хитове с чужди продуценти, издаде албума си „Има любов“ с песни само на български език;
• Никола Симеонов от Cool Den кани на концерт-промоция на втория албум на групата – „Тази земя“;
• Съвместната инициатива на Музикаутор и БНР „Земя на таланти“ представя „Wind of East“ на Фабрицио Паризи, The Editor и Dia;
• Продуцентът на българска музика в БНР Мая Райкова представя новия сезон на Биг бенда на БНР със солиста в първия концерт – тромбониста Георги Корназов;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 6-ото издание на Варненския фестивал за съвременен танц и пърформанс Moving body и аудио-разходка Crossing views в морския град. Светлозара Христова и Искра Проданова представят предстоящите събития.
• Какво е нормално?: съвместен проект на галерия „Радиатор“ - Ню Йорк и галерия „Структура“ в София. Разговор с Борис Костадинов, куратор на изложбата „Между зверове и ангели“ с участието на автори от различни страни.
• „Една българка“ – моноспектакъл на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов. Разговор с актрисата преди премиерните представления.
• „Златна есен“: изложба живопис на Владимир Шунев в галерия „Париж“. Среща с художника.
• Британският джаз музикант Теон Крос представя новия си албум с международния ню джаз квартет The Bedlam Club в София.
Събитието е част от концертите на „Аларма Пънк Джаз“.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Песните на Бетовен, изпълнени от Чечилия Бартоли и Андраш Шиф, Херман Прай, Памела Кобърн и Ленард Хокансън.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Модернизмът или модернизмите ни?
Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български изследователи, които успяват да прескочат тази опасност и да говорят за българския модернизъм по един увлекателен, разбиращ и въздействащ начин. Прочее, може би тук се помества много важният въпрос: български модернизъм или български модернизми? Един и същ ли е той? Или в различните си представители се различава? Еднакъв ли е Кирил Кръстев на Сирак Скитник? И Гео Милев на Константин Гълъбов? И още: е ли българският модернизъм в синхрон с модернизмите в други страни – Франция, Германия, Италия, Русия? Или пък има свои, специфично български черти? И защо – както пита проф. Светлозар Игов – в България няма сюрреализъм, докато в тогавашното Кралство Югославия има и то изявен и влиятелен? Много въпроси, на които опитваме да дадем отговор с изследователите на българския (и не само на българския) модернизъм Елка Димитрова, Иван Христов и Бойко Ламбовски.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Сън и безсъние: Сънища, видове, тълкувания
При средна продължителност на живота ние сънуваме около 6 години. Всеки сънува. Малките деца не участват в собствените си сънища, докато не навършат 3 – 4 години. Докато хъркате, не може да сънувате.
Какво още се знае или само се предполага за тези тайни послания на мозъка - сънищата? Защо сънуваме? Как се използват сънищата в психотерапията? Как се тълкуват и за какво ни предупреждават различните животни в тях?
На тези въпроси отговарят д-р Веселка Христова – психиатър и психотерапевт, проф. Димитър Чавдаров – невролог и проф. Радослав Гърчев – ръководител на катедра „Физиология” при Медицинския университет в София.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• „Детективи, разузнавачи, Студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ – изследване на Морис Фадел, НБУ, гост в студиото
• „Моята история, моята тема“ – „Инвестиция в личните отношения“ – разговор с д-р Румен Бостанджиев
• Дати от световната история: Годишнина от построяването на Операта в Сидни, смятана за една от най-модерните сгради в света

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с екзотичен фолклор от Мадагаскар. Не особено познат, с влияния както от близкия африкански континент, така и от югоизточна Азия, откъдето в голяма степен произхожда населението на острова. Сред интересните изпълнители: Тарика Сами, Дамили – на местната китара „цапики”, формациите „Тани Манга” и „Ди’Гари”, виртуозният акордеонист Режи Гизаво, както и западни уърлд музикантии, впечатлени от местната музика – Кепа Юнкера, Жулио Перейра, Дейвид Линдли и Хенри Кайзер.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Избрано от 67-ата международна трибуна на композиторите, която се състоя от 12 до 15 октомври в Белград. І част.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• FYAH – пряко включване от концерта на тубист номер едно на лондонската джаз сцена Теон Крос в София Лайв Клуб (по покана на Аларма и платформата Stretch);
• В навечерието на 40-ия юбилей на Скопския джаз фестивал – интервюта с Матс Густафсон (Швеция), Андреас Полизогопулос (Гърция), Роберто Фонсека (Куба) и други участници на тазгодишното издание.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
В продължение на осемнадесет поредни години, около 14 октомври – денят на Св. Петка Българска, смятана за света закрилница и патрон на Габрово, градът е домакин на Празника на духовната музика. През настоящата 2021 година за първи път фестивалът се отменя, предвид усложнената пандемична картина в страната.
Това издание на предаването акцентира на най-добре представилите се участници в XVII Празник на духовната музика, проведен през 2019 година.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 2 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада”, а природата – вечна! Разговор с доц. Димитър Попов и с екип експерти по морска флора и фауна. Акценти: актуално състояние на българската черноморска..

публикувано на 01.12.21 в 14:42

Сряда, 1 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес • Посрещаме нощта със специалното участие на актрисата Вяра Коларова. Разговор за мечтите – били те детски и романтични или зрели и все пак не прозаични, за учителя ѝ..

публикувано на 30.11.21 в 14:44

Вторник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Математика и джаз – гост: Воислав Пантич, артистичен директор и селекционер на програмата на Белградския джаз фестивал и преподавател по математика. от 2.00 до..

публикувано на 29.11.21 в 14:08

Понеделник, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Юлия Андонова от фондация „Пулс“. За важните въпроси свързани с насилието у дома и извън него. Защо е важно да се говори повече по..

публикувано на 28.11.21 в 08:25

Неделя, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Не те виждам“ от Палми Ранчев от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Николай Петров, Снежанка Борисова, Георги Германов, Бойка..

публикувано на 27.11.21 в 08:10
Подкасти от БНР