Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 22 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 20 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
• „Извънредно специално“ гостуване на Здрава Каменова в Заедно след полунощ, в което ще си говорим за това защо „Машините са кучки“, накъде могат да ни заведат едни „Цигански колела“ и можем ли да вярваме на всичко, което „Една жена каза“?
• Самостоятелна изложба на Гергана Петрова - Viriditas, серия от снимки за красотата на заобикалящата ни природа, нейната крехкост и нуждата за опазването и.
• Минути на слушателите.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на венецуелските музиканти Рикардо Йонас и Видал Лопес

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Радка Радево, Методи Динков, Янка Рупкина

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Малките Винигър“, по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Жабокът цар“, по Братя Грим

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Световен ден на заекващите
• Зелен сертификат – правни аспекти на пандемията – коментар на адвоката по медицинско право Мария Петрова
• Зелени сертификати в културата и изкуството? – говори Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България
• Главен герой: Камелия Спасова, главен асистент по антична и западноевропейска литература към катедра „Теория и история на литературата“, ФСФ, СУ „Св. Климент Охридски“, представя „Модерният мимесис“ – Саморефлексията в литературата
• Минути на редактора: Инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“ търси новите будители в лицето на ученици. С призива „Бъди съвременен будител“ кампанията приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга. Разговор с инициатора на кампанията Виктория Бисерова.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Необходим ли е Закон за архитектурата и какви трябва да бъдат неговите измерения?
Събеседник: проф. арх. Тодор Булев – председател на САБ
• Минути за антидискриминация
Проблемите на хората с увреждания и делата за дискриминация на хора с увреждания -защо  и как се завеждат?
Осигуряването на достъпна среда – становището на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждане.
Събеседник: доц. Д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
• На фокус – Марти Самън – между блуса и джаза.
• Нов албум – Гай Дейвис - „Be Ready When I Call You“ 2021 г.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Национална литературна награда за сборни с разкази на името на „Йордан Радичков“ – ден преди награждаването на победителя във второто издание от Берковица разговор с писателя и член на журито Горан Атанасов
• „Литературен вестник“ отбелязва с двуезичен брой 700 години от смъртта на Данте Алигери. Репортаж от представянето в София лайв клуб“.
• Наградите на 14-ия Кино-литературен фестивал „Синелибри“ – репортаж
• „Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма“ – нов поглед към познатите произведения в Музея на изкуствата „Албертина“ във Виена. Интервю с Константин Брадваров от културната секция на BBC
• „Изкуство и политика“ – Гьоте-институт гостува с проект в Дом „Елиас Канети“, Русе
• Хайри Хамдан получи наградата за цялостно творчество в превода на поезия и проза от български на арабски език. Интервю с писателя и преводач
• „Нишката на Ариадна – Опит за намиране на решение“ – самостоятелна изложба на Aлисия Санчa с рисунки и картини в галерия „Астри“

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
В света на оперетата с хитовете на Имре Калман.

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• „Ерозията на свободата на медиите на Балканите стигна твърде далеч“, каза Антоанета Николова, основател и директор на Инициатива за свободни медии на Балканите (ИСБ), при представянето на годишния доклад на (ИСБ) пред ЕП и ЕК. Кои са факторите, които влияят на свободата на медиите на Балканите? Събеседник: Антоанета Николова и интервю със София Катали, разследваща журналистка от Гърция.
• Проектът „Пегас“ на журналистите от консорциума „Забранени истории“ спечели наградата на ЕП за журналистика „Дафне Каруана Галиция“. „Забранени истории“ е консорциум от журналисти, чиято мисия е да продължат разследванията на убити, лишени от свобода или заплашвани журналисти.
Интервюта с: Лоран Ришар, създател на консорциума „Забранени истории“, Корин Вела, сестрата на Дафни Галиция и Матю Галиция, син на Дафни Галиция.
• Тази седмица в Лос Анджелис бяха връчени годишните награди на Азиатско-американската асоциация за журналистика сред колежите по света. Студентите от Cal State Long Beach спечелиха купата. Техен треньор е Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет. Как се „тренират“ журналисти в САЩ? Събеседник: Христофор Караджов.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Цикъл „Радио, любов моя“ – колекцията-дарение на Панчо и Любен Владигерови

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
• В това предаване ще продължим с обзора на събитията по ловните полета и водоемите на Северна и Южна България.
• Ще продължим с отзивите и впечатленията от откриването на „тежкия лов“ на дива свиня от различни райони на България, а колегата Росен Мирчев лично ще ни разкаже за завършилото Световно ловно изложение под надслов „В едно с природата“ и пътя му до Будапеща и назад.

от 18.30 до 19.00 часа
БНР представя
Песни и пиеси, записани или продуцирани от БНР. Изпълнения на музиканти и групи, лауреати на конкурса „Пролет” на БНР.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от зала „България“ – концерт на СО на БНР с диригент Здравко Лазаров и солистка Виолета Радомирска – мецосопран. В програмата: Феликс Менделсон – Концертна увертюра „Спокойно море и щастливо плаване“, опус 27; Едуард Елгар – „Морски картини“ за глас и оркестър, опус 37; Ернест Блох – „Поеми за морето“ за оркестър, B.46; Франк Бридж – сюита за оркестър „Морето“ (българска премиера).

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Какво е геносоциограмата на рода и каква е ролята й за запазване на психичното равновесие и социалната функционалност на съвременния човек – за това ще говорим в „Аларма“ с Аида Маркова – холистичен терапевт и мотивационен оратор.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
Гергана Несторова – пиано.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 1 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес • Посрещаме нощта със специалното участие на актрисата Вяра Коларова. Разговор за мечтите – били те детски и романтични или зрели и все пак не прозаични, за учителя ѝ..

публикувано на 30.11.21 в 14:44

Вторник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Математика и джаз – гост: Воислав Пантич, артистичен директор и селекционер на програмата на Белградския джаз фестивал и преподавател по математика. от 2.00 до..

публикувано на 29.11.21 в 14:08

Понеделник, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Юлия Андонова от фондация „Пулс“. За важните въпроси свързани с насилието у дома и извън него. Защо е важно да се говори повече по..

публикувано на 28.11.21 в 08:25

Неделя, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Не те виждам“ от Палми Ранчев от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Николай Петров, Снежанка Борисова, Георги Германов, Бойка..

публикувано на 27.11.21 в 08:10

Събота, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: Николай Воденичаров - Никеца и Иван Иванов от групата „Casual Threesome“ с акустичен сет като предпремиера на дългоочаквания им дебютен албум „Casualty“. Същинското представяне на албума, групата ще направи с промо концерт в края на деня. • Нови сингли. • На този..

публикувано на 26.11.21 в 15:54