Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота, 23 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
„Заедно след полунощ“ – „Нощна стража“
• Новини от пловдивската метъл сцена – Ася Катранджиева, гласът на пловдивската банда „Nameless Day Ritual“, ще разкаже повече за новите сингли на групата, както и какво да очакват слушателите от тях в близко бъдеще.
• Нова българска музика.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Прогресив рок – „Porcupine Tree“ и техния (за съжаление тематично актуален) последен албум „The Incident“ 2009 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Пепи Петров, Гергана Дачинова, Тома Янчев, Йордан Иларионов и други

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Гостуваме в село Петрич, община Златица. Предците на днешните му жители са взели дейно участие в Априлското въстание. Картинната галерия в местното читалище представя участниците и събитията в портрети и картини. Тази година в експозицията чрез дарение се прибавя и медальона на лейди Странгфорт, създала болница в селото след погрома през април 1876 година.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Тайната на Долината на падащите птици в Индия.
Къде и защо е изчезнала каменната ера и какво общо има това със съдбата на великаните.
• Яйцето на света: при маорите в Нова Зеландия.
• История на изкуството за деца: короната на трансилванския княз Ищван Бочкай и ирландският парк „Сейнт Стивънс Грийн“.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
Дегенерация на макулата и болестите на окото – разговор с д-р Мария Янева и нейни пациенти. Акценти: напредък на технологиите и лечението на класическите диагнози – късогледство и катаракта, далекогледство и астегматизъм. Проблеми на зрението в детската и старческата възраст, симптоми на „мокрото” и на „сухото” око, очен травматизъм...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семейни маршрути: Национален парк „Самуилова крепост”, открит е на тази дата през 1982 г. Какво могат да видят посетителите, как историята от паметни времена и битки оживява – разговор с Методи Бисерков, директор на Исторически музей – Петрич.
• Международен ден на тъщите и свекървите. С едно намигване по темата разговор с колегата Весел Цанков.
• Как младите хора опознават традициите и обичаите в малките населени места? Разговор с Габриела Йосифова, координатор на проекта „Приеми ме на село”. Отрази ли се пандемията на реализацията на идеите, успяха ли организаторите да осъществят срещи през лятото?
• От другата страна: разговор с психолога Огнян Димов на тема „Съжителството на младите хора с родителите – опасности, разминаване в моралните разбирания между поколенията, разрив в отношенията”.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Десислава Константинова – продуцент в Музикална къща БНР, и съпругът ѝ Драгомир Константинов. Каква е историята на тяхната любов, как музиката ги събира, как в тези трудни времена решават да направят пищна лятна сватба и какво очакват от бъдещето – това ще са само някои от темите в разговора. Ще прозвучат и изпълнения на формация „Севи” с участието на Десислава, както и на рок групата на Драгомир – „Еталон”.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни изтъкнатата българска пианистка – проф. Милена Моллова

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Разговор за границите на националните литератури и преводимостта на космополитното писане. Как очакваме да се представя българската литература зад граница - повече универсална или повече специфична?
Събеседник: Екатерина Петрова

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Бибоп – 2 част
Чарли Крисчън и Телониъс Монк
Думата „бибоп“ няма конкретен смисъл, асоциира се със сричковото артикулиране в скат пеенето. Най-ранните източници за него датират от 1928 година. Някои изследователи твърдят, че това е термин, използван от Чарли Крисчън, тъй като звучи като нещо, което той би си тананикал, докато свирел. Дизи Гилеспи пък от своя страна казва, че слушателите му измислят това име, след като го чуват да прави „скат“ като вид комуникация на сцената към другите музиканти. Пресата най-накрая използва израза като официален термин. Има и трета версия за произхода на думата, която може би е и най-правдоподобна. А тя е, че думата произлиза от виковете „Ариба! Ариба!“, с които латиноамериканските бенд лидери окуражават своите оркестри. Това се потвърждава от факта, че в оригинал „бибоп“ и „рибоп“ се използват като взаимно заменяеми варианти на едно и също понятие. Преди края на 1945 г. „бибоп“ и „рибоп“ като несмислови срички вече се използва широко в ритъм енд блуса, както и в рокендрола. Двама музиканти, допринесли много за бибоп стилистиката са Чарли Крисчън и Телониъс Монк.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
Какво още не знаем за Кристо
В Софийската градска художествена галерия до 7 ноември е открита изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ (куратор Матиас Коденберг), която включва фотографии на Волфганг Фолц. Той е официален фотограф на техните творби от 1971, като освен това ръководи и участва в изграждането на някои от големите им проекти. Освен великолепни фотоси от произведенията на Кристо и Жан-Клод, както и снимки от процеса на създаването им, изложбата включва още прожекции на филми и лекционна програма.
Не за първи път СГХГ запознава така обстойно публиката с творчеството на Кристо и Жан-Клод. А и не само тя. Множество филми и публикации през годините сякаш трябваше да доведат до разбиране или поне до приемане на изкуството им от най-широка публика у нас.
Дали е така, ще разговаряме с Аделина Филева – директор на СГХГ, и с журналистката Евгения Атанасова – модератор на лекционната програма към изложбата.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• „Пудис“: Das letzte Konzert. Две напред, една назад - индустриален танц на Дитер „Машината“ Бир и компания с Тил Линдеман и Рихард Круспе от „Рамщайн“. Яростта няма да умре.
• На рожден ден. Младен Войчич-Тифа – вокалист, китарист, композитор и текстописец, поскъпна на 61. Поглед (и ухо) към един от знаковите музиканти на балканската сцена с незабравими гласове. Меломански парчета на групите, в които остави характерния си натюрел: „Биело дугме“, „Дилве ягоде“, „Тежка индустрия“, „Ватрени любовац“, „Парадокс“ и други.
• Пастирски рок: Горан Брегович срещу Тифа - войната за „Биело дугме“. Победители са... „Дилве ягоде“.
• Дами канят на „Пловдив Джаз фест“: Тана Алекса.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Епизод 435 – „Преследване на хоризонта“
Гост: изтъкнатия български белетрист Владимир Зарев, носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов за 2021 г.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Свръхструнна соната“ от Николета Атанасова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени истории: Как изглеждаше светът по време на пандемията? Телевизионният оператор Добромир Иванов представя първата си фотографска изложба „Между другото“, подредена в галерия „Прегърни ме“, и ни разказва истории от четири континента – Азия, Африка, Северна Америка и Европа.
• Маршрути: Нови пешеходни маршрути на границата между България и Гърция. Разговор за най-новия природен парк у нас - „Беласица“, и възможностите за културен, еко и кулинарен туризъм в района.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Впечатляващите сценични превъплъщения на Мария Бохачек. (по повод 90 години от рождението на певицата)

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 1 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес • Посрещаме нощта със специалното участие на актрисата Вяра Коларова. Разговор за мечтите – били те детски и романтични или зрели и все пак не прозаични, за учителя ѝ..

публикувано на 30.11.21 в 14:44

Вторник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Математика и джаз – гост: Воислав Пантич, артистичен директор и селекционер на програмата на Белградския джаз фестивал и преподавател по математика. от 2.00 до..

публикувано на 29.11.21 в 14:08

Понеделник, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Юлия Андонова от фондация „Пулс“. За важните въпроси свързани с насилието у дома и извън него. Защо е важно да се говори повече по..

публикувано на 28.11.21 в 08:25

Неделя, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Не те виждам“ от Палми Ранчев от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Николай Петров, Снежанка Борисова, Георги Германов, Бойка..

публикувано на 27.11.21 в 08:10

Събота, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: Николай Воденичаров - Никеца и Иван Иванов от групата „Casual Threesome“ с акустичен сет като предпремиера на дългоочаквания им дебютен албум „Casualty“. Същинското представяне на албума, групата ще направи с промо концерт в края на деня. • Нови сингли. • На този..

публикувано на 26.11.21 в 15:54