Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елена Алексиева прекъсна самсара

Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021

Снимка: личен архив

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим на пръв поглед начин. Сякаш тя е прекъснала песимистичната настройка към света и го гледа с други очи, някак по-милостиво, въпреки че тук отново се срещаме с иронията, която съпътства къде по-скрито, къде по-явно и досегашното ѝ творчество. 

Дано литературните критици обърнат повече внимание на неоспоримия талант на Елена Алексиева и да анализират по-обстойно книгите на една несъмнено от европейско ниво писателка. Но не по-малко важно е, че отзивите на читателите за сборника са възторжени и в синхрон с възхитата на редактора ѝ Борис Минков, който пише: „Като редактор много отдавна не бях чел книга с такова вълнение и нарастващо удоволствие“. Прочетете тази книга.

За своя сборник с разкази „Прекъсването на Самсара“ Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021. 

Снимки – личен архив и изд. Жанет 45

Чуйте Елена Алексиева в запис от представянето на „Прекъсването на самсара“ в Литературен клуб „Писмена“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Елена Алексиева е писател и преводач. Автор е на романите: „Рицарят, дяволът, смъртта“, „Тя е тук“, „Нобелистът“ и „Свети вълк“; сборниците с проза: „Читателска група 31“, „Кой?“, „Синдикатът на домашните любимци“, „Приказките на господин Кабода“; драматургичните сборници: „Ангелски огън“, „Жертви на любовта“, както и „Бримка на сърцето“ – дебютна поезия. 

Някои от нейните романи, разкази и пиеси са превеждани на френски, английски, руски, испански, полски, унгарски, сръбски език. Пиесите ѝ са поставяни на сцените на Народения театър „Иван Вазов“, Театър 199, Театър „София“ и Пловдивския драматичен театър „Н.О. Масалитинов“. Алексиева е носителка на „Икар“ (2015) за пиесата „Мадам Мишима“, а с пиесата си „Терапевтът“ взе приза за съвременна българска драматургия „Аскеер“ (2013). 

Получила е и Наградата на Обществото на независимите театрални критици през 2014 година за постановката „Глас“. Наградата „Хеликон“ (2006) е знак за висока оценка на сборника с разкази „Читателска група 31“. Романът „Свети Вълк“ от Елена Алексиева е удостоен с една от най-престижните български литературни награди – Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ - 2019. Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд –..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Тадеуш Ружевич със съпругата си

100-години от рождението на Тадеуш Ружевич

В Полския институт се проведе среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България, по повод 100-годишнината от неговото рождение, с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и автори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството..

публикувано на 01.12.21 в 09:10

Десислава Алексиева, АБК: Книгите не бива да са луксозна стока

След българското участие на най-голямото международно книжно изложение – Франкфуртският панаир на книгата 2021 – и в навечерието на Софийския международен панаир на книгата в НДК от 7 декември. Как се справя книжният пазар, какви са проблемите на издателствата и книжарниците, каква е ролята на изложенията в пандемичната криза? Какви са проблемите пред..

публикувано на 01.12.21 в 08:30

Коледна благотворителна изложба в галерия „Артистика“

Една от големите пловдивски галерии „Артистика“ обединява признати художници и скулптори от цяла България в Коледна изложба около една прекрасна кауза, която за четвърта година вече стопля малките сърца в пловдивските домове за деца, лишени от родителски грижи – Мото Коледа. Под слогана „Отвори сърцето си, дари усмивка!“ се обединяват огромен брой..

публикувано на 01.12.21 в 08:05
Подкасти от БНР