Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Елена Алексиева прекъсна самсара

Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021

Снимка: личен архив

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим на пръв поглед начин. Сякаш тя е прекъснала песимистичната настройка към света и го гледа с други очи, някак по-милостиво, въпреки че тук отново се срещаме с иронията, която съпътства къде по-скрито, къде по-явно и досегашното ѝ творчество. 

Дано литературните критици обърнат повече внимание на неоспоримия талант на Елена Алексиева и да анализират по-обстойно книгите на една несъмнено от европейско ниво писателка. Но не по-малко важно е, че отзивите на читателите за сборника са възторжени и в синхрон с възхитата на редактора ѝ Борис Минков, който пише: „Като редактор много отдавна не бях чел книга с такова вълнение и нарастващо удоволствие“. Прочетете тази книга.

За своя сборник с разкази „Прекъсването на Самсара“ Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021. 

Снимки – личен архив и изд. Жанет 45

Чуйте Елена Алексиева в запис от представянето на „Прекъсването на самсара“ в Литературен клуб „Писмена“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Елена Алексиева е писател и преводач. Автор е на романите: „Рицарят, дяволът, смъртта“, „Тя е тук“, „Нобелистът“ и „Свети вълк“; сборниците с проза: „Читателска група 31“, „Кой?“, „Синдикатът на домашните любимци“, „Приказките на господин Кабода“; драматургичните сборници: „Ангелски огън“, „Жертви на любовта“, както и „Бримка на сърцето“ – дебютна поезия. 

Някои от нейните романи, разкази и пиеси са превеждани на френски, английски, руски, испански, полски, унгарски, сръбски език. Пиесите ѝ са поставяни на сцените на Народения театър „Иван Вазов“, Театър 199, Театър „София“ и Пловдивския драматичен театър „Н.О. Масалитинов“. Алексиева е носителка на „Икар“ (2015) за пиесата „Мадам Мишима“, а с пиесата си „Терапевтът“ взе приза за съвременна българска драматургия „Аскеер“ (2013). 

Получила е и Наградата на Обществото на независимите театрални критици през 2014 година за постановката „Глас“. Наградата „Хеликон“ (2006) е знак за висока оценка на сборника с разкази „Читателска група 31“. Романът „Свети Вълк“ от Елена Алексиева е удостоен с една от най-престижните български литературни награди – Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ - 2019. Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейка на Бохумил Храбал в Нимбурк

Нов роман на неподражаемия Бохумил Храбал

Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател Бохумил Храбал „Сватби в къщата“. Преводът е на Васил Самоковлиев, който в момента работи над превода на втората част „Vita Nuova“. След това се очаква и третата – „Пролуки“.  Храбал разказва за срещата си със своята бъдеща съпруга Елишка Плевова през нейната гледна точка...

публикувано на 21.01.22 в 11:21

Документален филм разказва за „Гео Милев в лабиринта на времето“

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е новият документален филм на продуцента и режисьор Костадин Бонев. Той ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това време на политически убийства и противоречия, на дълбока човешка драма, социална криза и..

публикувано на 21.01.22 в 11:01

Линии на живот

ЛНЖ / Линии на живот е проект на Калина Терзиева, който представя създадени на живо произведения в непосредствена градска среда. Рисунките, поставени в този градски контекст, преобразяват обичайната ежедневна реалност и я насищат с нови цветове, различни ъгли и измерения.  Калина Терзиева е мултидисциплинарен артист – автор на инсталации и..

публикувано на 20.01.22 в 17:20

Нова стихосбирка на Амелия Личева

„Това е стихосбирка, от която може да те хване ток, казва Теодора Димова за новата стихосбирка на Амелия Личева „Потребност от рециклиране“ с художник Веселин Праматаров. И продължава: „Амелия Личева е стигнала до място необятно и непознато до този миг, за чието съществуване човек не смее да помисли дори, какво ли остава да заживее в него, да..

публикувано на 20.01.22 в 15:29
Снимка от работата на Дагмар Шюрер в студиото на БНР

Галерия „Галерия“ продължава да се развива

Галерия „Галерия“ е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман. Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата. Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът,..

публикувано на 20.01.22 в 15:03
Подкасти от БНР