Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Георги Миндов: Категорични противопоказания за поставяне на ваксина са остри състояния

Ваксина
Снимка: Областна администрация - Русе

В седмицата, в началото на която експерти бяха натоварени с проучвания дали има заболявания, при които е опасно да се постави ваксина – разговор за хипотезите и възможните отговори в “Нашият ден“ с д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

“Категорични противопоказания за поставяне на ваксина са остри състояния. Всяко едно хронично заболяване в стадий на обостряне, независимо дали ще е сърдечно, автоимунно, щитовидна жлеза, диабет, сърдечна слабост и т.н., което е излязло от контрол и от обичайното състояние на поддържане.


Но още нямаме изработен, ясно утвърден от Министерството, механизъм за освобождаване. Нямаме сертификат за това, че лицето е освободено по медицински показания от определена ваксина.

Но пък тази ваксина е препоръчителна, не е задължителна.

Ако самият човек вътрешно се страхува и не иска да приеме ваксината, съветът ми е да не го прави. За да има една ваксина ефект, човек трябва да е убеден, че тя ще му помогне."

Чуйте д-р Георги Миндов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР