Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.
Снимка: Wikipedia
Либрето: Антонио Гисланцони
Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро

Действащи лица:
• Фараонът на Египет (бас)
• Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано)
• Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано)
• Радамес – египетски военачалник (тенор)
• Рамфис – върховен жрец (бас)
• Амонасро – цар на Етиопия (баритон)

Действието се развива в Мемфис и Тива.

Първо действие
Първа картина
Зала в двореца на фараона в столицата на Египет - Мемфис. Рамфис известява на Радамес, че войната с Етиопия е неизбежна. Радамес се надява да бъде избран за военачалник на египтяните. Мечтае да се завърне от бойното поле като победител, за да освободи своята любима - робинята Аида. Нейният баща - царят на Етиопия е нахлул в Египет, за да освободи дъщеря си от робство. Аида е влюбена в Радамес.
Идва Амнерис. Дъщерята на фараона също обича храбрия войн. Подозира обаче, че сърцето му принадлежи на друга. Когато Аида се появява. Амнерис забелязва, че Радамес е смутен. Пристига фараона заедно с върховния жрец Рамфис. Пратеник обявява, че етиопците предвождани от своя цар са нахлули в Египет. Фараонът възвестява началото на войната, а Радамес е избраникът на богинята Изида да бъде начело на армията.
Разкъсвана между любовта си към Радамес и верността към своя народ, Аида моли боговете да й изпратят смърт…

Втора картина
В храма. Върховната жрица моли вездесъщия бог Ра да отреди победа на египетските войни. Рамфис, обкръжен от жреците, връчва свещения меч на Радамес.

Второ действие
Първа картина

Стаята на Амнерис. Дъщерята на фараона с помощта на робините си се готви да посрещне победителя Радамес. Когато Аида идва, Амнерис заповядва на всички да излязат. За да изпита чувствата на своята робиня, тя казва, че Радамес е загинал в битката. Аида не успява да издържи на изпитанието и признава за любовта си към младия войн. Изгаряща от ревност, Амнерис обмисля план за отмъщение.

Втора картина
Радамес и войните му влизат триумфално в Тива. Фараонът на Египет обявява,че Радамес може да поиска каквато пожелае награда за победата. Етиопските пленници идват и Амонасро е сред тях.
Аида се втурва към баща си , но той не разкрива своята самоличност.
Те молят фараона за милост. Народът обаче иска тяхната смърт. Радамес се застъпва за пленниците. Фараонът го обявява за свой наследник и му предлага ръката на дъщеря си.

Трето действие
На брега на Нил, близо да храма на Изида. Аида чака Радамес, според тайната им уговорка. Амонасро се появява внезапно и настоява дъщеря му да научи от своя любим за разположението на египетската армия. Аида отказва, а Амонасро я проклина. Идва Радамес. Етиопската принцеса, разкъсвана от противоречиви чувства го моли да избягат. Младият войн отказва, но издава тайната откъде ще преминат неговите войски. Амонасро това и чака. Излиза от скривалището и назовава своето име. С ужас Радамес разбира, че неволно е станал предател. Виковете привличат вниманието на Рамфис и Амнерис. Те заповядват на стражата на залови Радамес. Аида и баща й успяват да избягат.

Четвърто действие
Първа картина

Зала в храма, пред входа на подземието. Амнерис предлага на Радамес да се откаже от любовта си към Аида в замяна на свободата си.
Смелият войн обаче не иска спасение на такава цена. Рамфис излиза от подземието и съобщава присъдата: предателят трябва да бъде погребан жив. В пристъп на отчаяние, Амнерис проклина жестоките жреци.

Втора картина
Входът на подземието на гробницата е зазидан. Радамес си припомня щастливите мигове с Аида. Внезапно от тъмнината се появява етиопската принцеса. Тя се е промъкнала незабелязано, за да сподели съдбата на своя любим. Горе, в храма, потънала в скръб Амнерис оплаква изгубената си любов…
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Хърби Хенкок

Соул джаз: Джордж Дюк и Хърби Хенкок

Джордж Дюк е сред малкото музиканти, които без никакъв проблем успяват да преминават от джаз, през соул, поп и рок музика. Новатор е сред пианистите през 70-те, използвайки електронни, клавишни инструменти. Имал е възможност да получи отлично музикално образование в Сан Франциско, изучавайки пиано, тромбон и композиция. Трупа опит, акомпанирайки..

публикувано на 22.01.22 в 07:55

„Оберто, граф ди Сан Бонифачо“, опера в две действия от Джузепе Верди

Либрето: Темистокъл Солера Премиера: 17 ноември 1839 г. в Ла Скала, Милано. Действащи лица: • Граф Оберто ди Сан Бонифачо – бас • Леонора, негова дъщеря – сопран • Куница, сестра на херцог Едзелино да Романо – мецосопран • Граф Рикардо Салингуера – тенор • Имелда, приближена на Куница – мецосопран Действието се развива в Басано, град в..

публикувано на 22.01.22 в 07:25

Предстоящи постановки на Вера Немирова

Във Виенската държавна опера на 21 януари ще се състои премиерата на операта „Дама Пика“ на Чайковски в режисьорската концепция на Вера Немирова. Това в действителност е възстановяване на спектакъла отпреди петнадесет години. Тогава Вера е на тридесет и пет години, на пулта е Сейджи Озава, а сред певците са Аня Силя и Нийл Шикоф. Днес премиерата ще..

публикувано на 21.01.22 в 12:35
Людмил Ангелов

Людмил Ангелов свири Рахманинов с Радиооркестъра – директно от зала „България“

Първият за тази година концерт на радиосимфониците ни отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ ще прозвучат две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в си минор,   „Патетична“ от Пьотр Илич..

обновено на 21.01.22 в 10:47
Подкасти от БНР