Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 29 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 6 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Юлия Андонова от фондация „Пулс“. За важните въпроси свързани с насилието у дома и извън него. Защо е важно да се говори повече по темата и най-вече защо е важно да разберем, че проблемите в общество са свързани по между си. Ако говорим за насилие в училище, няма как да пропуснем домашната среда, ако говорим за проблеми на работното място, отново няма как да пропуснем домашната среда.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата, през погледа на гостите в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от австрийския музикален фестивал „Лято в Каринтия“. Рецитал на Еманюел Бертран (виолончело) и Паскал Амойел (пиано). В програмата: творби на Габриел Форе, Камий Сен-Санс, Анри Дюпарк, Клод Дебюси, Сергей Рахманинов.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Чудесен фолклор, темпераментна кумбия и салса от Перу и Аржентина и Боливия. Сред изпълнителите – Сесилия Ноел, „Мерекумбе”, Патрисия Салас, „Лос Рупай”.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Валерия Момчилова, Стоян Ганчев, Ивелина Димова, Малин Домозетски и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Маймунката Джако и палачинките“, по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Хитрият Пинокио“ от Джани Родари

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: на днешния ден през 2001 година на 58 години си отива китаристът, певец и автор на песни Джордж Харисън, наричан „тихият Бийтълс“. Почит към творчеството му.
• Тема на деня: Какво е мястото на архитектурните образци от социалистическия период у нас в културното недвижимо наследство на България и каква част от тях трябва да бъдат защитени със статут на културна ценност в Закона за културното наследство – разговор с гл. ас. д-р арх. Анета Василева, архитектурен критик от WhATA и преподавател в УАСГ, с гл.ас. д-р арх. Емилия Кълева, преподавател в катедра „История и теория на архитектурата“ в УАСГ, с Даяна Николова, архитект с профил „културно наследство“ в екипа на Софияплан и координатор на проекта „Ново архитектурно наследство“ и арх. Петър Петров – директор на НИНКН
• Главен герой: Нетка Коева, автор на книгата „Въпрос на избор“, посветена на темата за насилието над жени, граждански активист и човек с личен опит в тази област.
• Минути на редактора: В деня на представянето на проекта „В помощ на дигиталното приобщаване на хората със зрителни увреждания“ на фондация „Хоризонти“ нейният председател и един от авторите му Десислав Димов разказва за същността на идеята, нейната актуалност и ползата от реализирането ѝ за живота на незрящите
• Коледни притчи в „Тера Култура“ до Игнажден – Разкази за чудесата и вярата в празничните дни преди Рождество: Вирусът.
• „Непознатите...“
- места: Световна археологическа сензация за произхода на човечеството в Перу – от мястото на събитието недалеч от Лима за културата Карал и легендата за Децата на Слънцето – журналистът и пътешественик Георги Христов – Муру Хорхе.
- хора: Един светец в Чепеларе или историята на отец Евстатий Янков в разказа на богослова Стефан Илчевски и внука на отец Янков – проф. Симеон Янков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Бас китаристът Радослав Славчев - Riverman представя новия си албум „The Truth”.
• Съвместната инициатива на БНР и Музикаутор „Земя на таланти”. Пианистът Ангел Заберски представя продукта си „100% джаз”.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Боряна Дукова за книгата си „Лиза. Пътуване с Багряна“.
• Галеристката Ангелина Ангелова за благотворителната коледна изложба в галерия „Артистика“ в Пловдив, която обединява художници от цяла България около каузата „Мото Коледа“ и осигурява коледни подаръци за деца, лишени от родителски грижи от пловдивските домове.
• Фронтдамата на групата „Metalwings“ Стела Атанасова за новия им албум „A whole New Land“ – едно пътуване между класиката и метълмузиката
• Литературният историк Румяна Пенчева за книгата „Христо Белчев. Писма, публицистика, поезия“.
• Премиера на „Бартълби“ по Хърман Мелвил в „Топлоцентрала“, режисьор Марий Росен
• Изложба във Виена на Густав Климт.
• Световната премиера на спектакъла „Opera D amore“ на Хосе Карерас, в който ще гостуват в София световни оперни величия – разговор с Деян Василев от организаторите.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
И този понеделник продължаваме да си говорим за живота и неговия смисъл. Този път на помощ ни идват Фаина Раневская, Ингрид Бергман, Кристофър Морли, Ашли Брилиънт и Рей Чарлз, а музиката е в изпълнение на Шарл Азнавур, Барбра Страйзънд, Франк Синатра, Жан Фера, Ели Амелинг, Бенжамен Бернайм и оркестъра на Франк Пурсел.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Миграция, демография и пандемия.
За миграционния натиск към ЕС и България; за демографските промени и влиянието на ковид пандемията върху тези процеси разговаряме с проф. д-р Николай Витанов – ст.н.с. в Института по механика в БАН; автор на много студии и книги, между които „Социална динамика без формули“ и
• Светове: ще надзърнем в света на „Направено с любов“

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Една дума с много лица – точката
Епизод пет: Взаимоотношения
Последният епизод от цикъла търси още едно лице на точката – в човешкото общуване. Епизодът хвърля мост между света на математиката и този на взаимоотношенията между хората и обществата. Там точката е място на събиране и се превръща в геометрия на мисловните пространства. В този неин свят точката може да бъде и всичко, и нищо, и начало и край, а освен това – и човешко същество, и действие, и опит за „единен език на разбирателството“.
Събеседници: доц. Йордан Ефтимов, литературовед и гл.ред на „Литературен вестник; доц. Борис Грозданов, философ; Точка Илиева, художник; Сърджан Крастевски, дизайнер; Виктор Лилов, издател и архитектите Евгения Ходкевич и Борис Енев.
Музиката за целия цикъл е предоставена от автора ѝ Петър Йорданов - Бъни от албума „BunyVerse“.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• 130 години от рождението на Васил Гендов – за мемоарите му „Когато артистите се гримираха на свещи” – гост доц. Александър Донев.
• „Моята история , моята тема” – „Кино истории помежду” – изложба с шест разказа от миналото на българското кино на кинокритика Деян Статулов се подрежда сред постоянната експозиция на Музея на София.
• Дати от световната история: Историята на Натали Уд

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода
• Емил Павлов разказва за 50-тия юбилеен конгрес на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF).
• Заедно с народния певец Тодор Кожухаров отбелязваме 65-тия му рожден ден.
• Разговаряме и с Нели Андреева – диригент на хор „Нуша“ за наградата на състава от конкурса „World Choir Games”.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от фестивала BBC Proms в Лондон, от 4 август 2021 г. Свири Кралският филхармоничен оркестър с диригент Василий Петренко и солистка Саяка Шоджи, цигулка. В програмата: Рейф Воун Уйлямс – Фантазия по тема на Томас Талис; Оторино Респиги – Кончерто грегориано за цигулка и оркестър; Феликс Менделсон - Симфония № 5 в ре минор, опус 107 „Реформационна“.
 
от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Наш гост ще е Боян Ст. Бенев. Той е предприемач в областта на технологиите и международно развитие, освен това е и писател. Ще си говорим за идеите и пътуванията му по света, както и за първия му научнофантастичен роман „Едно”. Романът е силно повлиян от пътуванията му в 17 държави в Азия, Латинска Америка и Африка през 2019-а и завършен в пандемичната 2020.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
„Borderlands“ – един албум и неговата история. За това как Тони Китановски се запознава с циганския оркестър „Черкези“, как неговият ръководител, покойният вече Черкез Рашид, му казва „Ти си нашиот човек, сакаме со тебе да работиме“ и как след няколко години усилна работа на бял свят се появява албумът. Той носи заглавието на едно стихотворение от Глория Ансалдуа, в което тя казва, че не е достатъчно черна за черните, бяла за белите и червена за индианците, защото е от граничните земи. Родена е в Долината на Рио Гранде, Южен Тексас. „Това, продължава Китановски, чудесно отразява ситуацията в Македония в днешния исторически момент, нейната циганска музика, но също и моите лични музикални интереси.“ Албумът всъщност отразява само част от интересите му, обхващаща от новоорлеанския джаз, през кръстника на импресионизма Ерик Сати и африкански вдъхновения до балканската циганска музика, забъркани в коктейл от тези и други съставки...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10