Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Непознатите места

Какво знаем за културата “Карал“

Георги Христов – Муру Хорхе
Снимка: Личен архив/Георги Христов

Изследователски проект, започнал преди доста години, открива култура, която членовете в проекта наричат “Карал“. На името на мястото, където е открита.

За мястото и културата разказва в “Нашият ден“ журналистът и пътешественик Георги Христов – Муру Хорхе.

Това е култура, която връща историята назад във времето на Латинска Америка. Сензацията е в това, че е призната официално от цялата световна филологическа общност. Правителството на Перу също обърна внимание и създаде невероятно добър виртуален музей, който да покаже всички находки, които оставят от археоложката Рут Шади, работила 25 години, за да постави това място в развитието на света.

Оказва се, че това е втората по древност цивилизация в нашия свят след Месопотамия.


Това са пирамидални структури, преди пирамидите в Египет, не са тип пирамиди с остър връх, както в Египет, а скосените пирамиди по-характерни за Южна Америка. Те са имали изключителен текстил, имали са религиозни философски вярвания, но не са били толкова развити и фини, колкото тези в Месопотамската и Египетската култура.

Инките са визитната картичка на Перу, но преди тях в Перу има много неща.

Цивилизацията “Карал“ са се въртели около жените. Жената е била в центъра на всички неща, тя е била лечителката, знахарката, жрицата. Има фигурки на жени с прически, с грим и това наистина е нещо, което в нашия патриархален свят е добре да се спомене.

Чуйте Георги Христов – Муру Хорхе в звуковия файл.

Снимки: Георги Христов/личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
инж. Васил Василев

Ловецът, който няма време за лов

Когато човек като инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, е гост на предаването „И рибар съм, и ловец съм“, то тогава въпросите нямат край, а програмното време просто не стига. Разговорът не може да не започне с честитки за Васильовден (по старому) и с приемането на..

публикувано на 19.01.22 в 16:45

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08
Подкасти от БНР