Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сряда, 1 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
• Посрещаме нощта със специалното участие на актрисата Вяра Коларова. Разговор за мечтите – били те детски и романтични или зрели и все пак не прозаични, за учителя ѝ в професията Юлия Огнянова, за изкуството на импровизацията, което тя владее по виртуозен начин, за огънчето, което като щафета предава нататък към най – младите – преподавайки в школите Монтфиз.
• Запомнете това име: Весела Бабинова ще срещне слушателите с Христо Пъдев – един от най-талантливите млади актьори в българския театър.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт на трио „Егнер“ и Лиз Берто (виола), запис от сезона на Музикферайн. От програмата: Йозеф Хайдн – Клавирно трио в До мажор; В. А. Моцарт – Клавирен квартет № 2 в Ми бемол мажор, К. 493; Франц Шуберт – Ноктюрно от Клавирно трио в Ми бемол мажор.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодичен фолклор и колоритен уърлд от Ирландия. Участват: Джеймс Голуей, „Шон Тейлъф”, Джери О’Съливан, „Глоуминг” и др.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петя Панева, Радка Алексова, Динка Русева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Глупавите ученици“, по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Рибарят и неговата душа“ от Оскар Уайлд

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Мадам Мари Тюсо празнува не само в Лондон или още нещо в спомена за нея за восъчните фигури и епидемията от безсмъртие – коментар и хроники в звук.
• Демографията като фактор за бъдещето и в опасност ли е Европа? – в деня на министерската конференция по демографска устойчивост под егидата на президента Румен Радев, получаваме последни данни и анализираме тенденциите с Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ. Следва анализ за демографията като основен фактор за икономиката и качественото й, а не количествено измерение от финансиста и икономист от БАН доц. Григор Сарийски.
• Главен герой: Татяна Титянова оживява в спомените на сестра ѝ – журналистката Тони Титянова, месец след изложбата на загиналата художничка: за магията на живота, цензурата на епохата и неразкритите факти, смяната на световете и светлината в картините на Татяна постфактум.
• Минути на редактора: За българските елементи и традиции в коледната украса и как идва коледното дърво в България в деня, в който светват коледните елхи у нас – със Стамен Кънев, докторант в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
• Световен ден за борба със СПИН – интервю с д-р Даниела Маркова - председател на фондация „И”
• Мутации и имунопрофилактика на Sars-Cov-2 – ще се върнем ли в началото на пандемията след появата на „Омикрон“? – интервю с Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд
• Фотографска изложба показва окаяния вид на детските отделения у нас от 2 декември в Градската градина пред Народния театър в София

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• С новия албум „Коледни истории за брас и глас” Кръстина Денчева ни повежда на пътешествие от България към 3 северни страни – Нидерландия, Дания и Финландия, и обратно чрез традиционни старинни коледни песни от 16 до 19 век в нови, модерни и атрактивни аранжименти за 5 тромбона и 5 гласа;
• Певицата Милена Иванова записа своя дебютен солов авторски албум „Сляпо огледало“;
– Борислав Ангелков разказва докъде стигат експериментите на Ехо Балкан Самба в най-новата им песен „Чичовото“;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР „Земя на таланти“ Али Абдала представя песента на група ALI „Bliss & Blasphemy“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Палечка“ – философски есета на Мишел Сер за дигиталното поколение – разговор с преводача Рада Шарланджиева.
• Младен Алексиев се завръща към „Илюзии“ на Вирипаев с втора своя постановка.
• Деян Статулов за „Кино истории помежду“ – част от проекта „История помежду“ на Фондация „Изкуство – дела и документи.“
• „Porn Flakes“ – Алина Папазова с колекция от 170 картички, отразяващи най-доброто от социалните и масови медии през последната година.
• Чавдар Гюзелев за изложбата си „Преобръщане“.
• Премиера на „Аз победих“ от Ярослава Пулинович – моноспектакъл на Мартина Пенева, режисьор Ана Батева.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Албумът „Хендел“ на Соня Йончева, записан с ансамбъл „Монти Регалис“ с диригент Алесандро де Марки.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Знаем, че народната музика е основна същност на националния ни дух, колкото важни са и българския език, държавната територията, родовата памет, религията и народната традиция.
Но правим ли разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в същия стил и с подобна лексика? Каква е разликата и какви са приликите в двата подхода към фолклорното ни съкровище? Защо днес оригиналите не се ползват с такава популярност, колкото десетките им имитации?
За това ще разгледаме няколко шедьовъра на песенното ни анонимно творчество, като уникалните „Мама Елка буди“ в изпълнение на Борис Мешалов, „Гукнали сиви гълъби“ и „Събо ле, хайдут габровке“ на Мита Стойчева, както и „Като седиш, Кино-Кинче“ на Недялка Керанова.
Ще проследим и връзката между автентичния фолклор и красическата музика, ще се спрем и на великите разработки на големите български композитори като Петко Стайнов и неговата „Ръченица“, на рапсодията „Вардар“ на Панчо Владигеров и „Нестинарка“ на Марин Големинов.
В този наниз от музикални пендари са и „Нани ми нани, Данчо“ на Любомир Пипков, „Димянинко“ на Филип Кутев, „Калиманку, Денку, мари“ на Красимир Кюркчийски, „Повей, повей, буйни ветре“ Емануил Манолов и др., без които никой народ не може да се нарече народ.
В предаването участват проф. Венко Александров, дългогодишен председател на филхармоничното дружество при Софийска филхармония, както и поетът Борислав Геронтиев, един от най-вещите познавачи на българската народна песен.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
„Водните кули в България“ (1: Софийските водни кули)
Поредицата Водните кули в България среща слушателите със сгради, създадени от битова или индустриална нужда, чиято функция с времето и развитието на технологиите постепенно отпада.  Епизодът разказва за кулата в Лозенец, днес галерия „+359“, за кулата в Илиянци, получила през тази година статут от Националния институт за недвижимо културно наследство, споменаваме кулата на Американския колеж и заобиколената от жилищни сгради кула в Люлин 5. Разказът ни няма да отмине кулата на Железопътно депо София – най-голямата в България, а разказвачите са архитект Камен Николов от Национален институт за недвижимо културно наследство, Божана Димитрова, уредник на галерия „+ 359“, инженер Иван Гогев, дългогодишен служител на Национална компания Железопътна инфраструктура и Стефан Стоичков, дългогодишен служител на БДЖ.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Живей елегантно и с мъдрост – какви са кодовете на поведение в обществото? Разговор с:
• Анатолий Пазийски, дипломат от кариерата, дългогодишен началник на отдел „Вътрешен протокол и церемониал“ в Администрацията на президента, който ще разкаже за държавния протокол, етикет и правила на поведение.
• Мария Касимова – Моасе, преподавател по бизнес протокол и етикет, която ще говори за тайните на добрия стил, умението за водене на разговор и овладяването на изкуството на бизнес етикета.
• Нели Попова, кореспондент в Женева, която ще запознае слушателите с елитните „фишинг“ училища в Швейцария и придобиването на знания по добри обноски.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Темпераментно латино, колоритно етно и свеж тропикъл-поп от Колумбия. Сред разнобразните изпълнители – легендите „Ла Франкачела” и Лучо Бермудес, доайенът на фестивалната музика Алфредо Гутиерес, „Ла Кумбиамба”, очарователната Фани Лу в дует с Диего Торес, Карлос Вивес, етнорокаджиите „Атерсиопеладос”, „Пуерто Канделария”, алтернативният Лидо Пимиента, „Япунто” (формация от тихоокеанското крайбрежие) в компанията на Нидия Гонгора, „Ел Карибефънк” и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Концертна версия – творби от руския музикален авангард с първи изпълнения в България („Ламентате” от Арво Пярт,  „Chiaroscuro” от Гиа Канчели и „Ревизорска сказка” от Алфред Шнитке) и пиеси от Тобиас Хюм, шотландски композитор и гамбист от късния Ренесанс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• 40 години СПИН. В момента над 43 212 000 души по света живеят с ХИВ като тази година над 1 532 771 са починали  вследствие на СПИН.
На Световният ден за борба със СПИН разговаряме с:
- Петър Цинцарски – експерт в БЧК;
- сексолога д-р Михаил Околийски – представител на СЗО за България;
- Елена Биринджиева – експерт в Център за сексуално здраве.
С тях ще обсъдим:
- какво се промени в света за 40 години;
- положението в България по отношение на превенцията и лечението на ХИВ,
- митовете и фактите за вируса и болестта;
- тревожните тенденции на заразяване с ХИВ;
- нагласите на българите – данни от националното проучване „Какво мисли българското общество за ХИВ“;
- Prep – хапчето за предпазване от ХИВ;
- какво означава: „Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ“ или „Н=Н“.
Ще бъдат предложени и избрани моменти от: „ХИВ – 40 години по-късно“ – конференция с лекарите от СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ и хибридната среща: „ХИВ вече не убива, но стигмата – да!“

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Гост: проф. д-р Адриана Благоева – диригент на Хора на софийските момчета и създадената от нея Младежка формация към състава.
• Разговор за песните на Петко Стайнов (1.12.1896-25.06.1977) в репертоара на Хора на софийските момчета.
• Изпълнения на мъжкия вокален ансамбъл „Благовест“ от град Минск, Беларус .
• „Хорови новости“ – информация за Коледни концерти.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 20 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 43 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Забавни и поучителни истории от Стара София Докато все още сме под въздействието на празниците продължаваме да разказваме за традициите и..

публикувано на 19.01.22 в 09:09

Сряда, 19 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 42 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специалното участие на актьора и шоумен Владислав Карамфилов, познат на всички като Влади Въргала. Ще представим на..

публикувано на 18.01.22 в 17:02

Вторник, 18 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 41 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Истории по пътя с Петър Делчев – нощен пътешественик, мултиинструменталист, колекционер на редки музикални инструменти и фотограф от 2.00 до 3.00 часа..

публикувано на 17.01.22 в 17:55

Понеделник, 17 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гости: Пламен Михайлов, докторант по Богословие и служител в културно-просветния отдел на Софийска света митрополия, и Ангел Иванов,..

публикувано на 16.01.22 в 08:50

Неделя, 16 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Недялков, Ивелина Димова, Квартет „Юдит“,..

публикувано на 15.01.22 в 07:50
Подкасти от БНР