Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Картини връщат към личността на загиналата телевизионна икона Татяна Титянова

2
Снимка: facebook/antoaneta.titianova

Картините на легендарната телевизионна говорителка Татяна Титянова за първи път 33 години след нейната кончина бяха показани в столичния Дом на културата "Средец". Изложбата се наричаше "Жажда за живот".

"Сестра ми, Татяна Титянова, подготвяше изложба за 7.11.1988 г. На 24.09.1988 бе убита, апартаментът ѝ бе запечатан, повечето от картините ѝ бастисани от тези, които искаха да я унищожат. Литографиите и графиките изхвърлиха на боклука веднага след трагичната ѝ гибел. Хората ги вземали. Благодаря им!", написа в профила си във Фейсбук Антоанета Титянова, сестра на легендарната говорителката и художничка.

За нея разказва в “Нашият ден“ Антоанета Титянова, сестра на загиналата телевизионна икона, месец след изложбата и 33 години след нейната смърт.

“Изложбата беше нещо наистина невероятно, мислихме да я  направим за нейния 60-годишен юбилей с проф. Светлин Русев и даже се уговорихме как да се срещнем и да започнем да я подготвяме, а той да я представи, защото тя е негов възпитаник, но проф. Русев почина точно тогава.

Самата изложба беше в продължение на пет дни, но през нея минаха стотици души. Може би това беше най-посещаваната изложба – дойдоха много художници, артисти, писатели. Учудвах се, когато виждах втори път да минават едни и същи художници и да стоят по 10 минути пред картините.

Седмицата след смъртта на Татяна съседи се обаждаха как нейните графики, литографии, стативи и бои са хвърлени на боклука и всеки си е взимал. Много ще се радвам, който е взел, да ни каже, не за друго, ами, когато правим изложба, да можем да покажем тези картини.

Фактът, че от един човек, който е бил емблематична фигура в Националната телевизия, дори в момента, когато се чества 60-годишният му юбилей, не може да се изкара от архива един кадър, свързан с него, показва колко безцеремонно са действали в онези времена, когато искат да изличат някой  – няма ги картините, няма никакви кадри от нея. Мислели са, че просто така ще си отиде и ще замине, след време никой няма да се сеща.

Шест месеца преди смъртта си Титянова търси хора, моли, защото започват заплахите. Много хора и от присъстващите нейни колеги говорят как това се е случвало, докато тя е била в ефир в телевизията."

Чуйте Антоанета Титянова в звуковия файл.

Снимки: facebook/antoaneta.titianova
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Вакарел

Село Вакарел е най-голямото село на ихтиманска община и в него живеят около 1800 човека. То е важен транспортен възел на железопътната линия София - Пловдив, близо е до автомагистрала Тракия и е на 35 км. от столицата.   Вакарел е възникнало като селище по времето на султан Сюлейман II и му е вменено изпълняването на държавна служба –..

публикувано на 22.01.22 в 09:45
Екатерина Костадинова и Димитър Христов

Книга на промените

Майсторката на керамика и стъкло Екатерина Костадинова и дърворезбарят, майстор на иконостаси Димитър Христов пишат в своето ателие в ботевградското село Боженица една творческа Книга на промените. Ателието е буквално на брега на река Бебреш и в него има много изкуство, много свобода и много любов. А постигането на всички тези е свързано и с дръзновение..

публикувано на 21.01.22 в 16:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промяна на емиграционния статут

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Снежана Георгиева от София: Синът ѝ Герман Германов в момента е в гр. Лима, Перу. Той е женен за перуанка и неговия миграционен статут в тази държава е "турист". Той иска емиграционният му статут да се промени в "роднина на местно лице,..

публикувано на 21.01.22 в 15:20
Адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?  Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме..

публикувано на 21.01.22 в 12:40

21 януари – Международен ден прегръдката

На 21 януари  светът празнува Международния ден на прегръдката . На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката съпътства хората от..

публикувано на 21.01.22 в 10:17
Подкасти от БНР