Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 4 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: младата българска банда „Imbecile“, която наскоро пусна своето дебютно EP.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Ще върнем времето назад с 40 години чак до 1981 г., когато „Стикс“ издават концептуалния си албум „Paradise Theatre“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на детска фолклорна студиа „Неранза“, Минчо Недялков, Галя Петрова-Киркова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в село Вакарел – най-голямото село в община Ихтиман.
Разговори с жители на селото за историята и настоящето на населеното място, за поминъка и младите хора, за читалището и дейностите му, делниците и празниците на вакарелци.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: защо Триглавият змей иска да кара сърф из София;
• Препоръка за нови коледни книги: „Тролът Сърдитко. Коледа е!“ и „Ръководство за Дядо Коледа, написано от джуджетата“;
• История на изкуството за деца: магията на цигулките Страдивари.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Часът на стоматолога” – разговор с участието на д-р Николай Шарков, проф. Радосвета Андреева и студента Йоан Стоев. Акценти: зъболечение по време на пандемия, програми за деца и възрастни – силаниране и протезиране; актуалните техники, технологии и цени в стоматологията. И още: образованието, мотивацията и изборът на студентите по медицина, лазерът – алтернатива на зъболекарската машина...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семеен маршрут“ – ще отскочим до зимния Созопол, за да ни лъхне хладен морски бриз и да поканим слушателите на първия по рода си празник на „О-солената“ риба - интервю с идеолога на събитието Петър Колев
• Семейна библиотека: заедно с преводача Паулина Мичева по един забавен и увлекателен начин ще откриете Италия с книгата за малки и големи „Да опознаем Италия. Хиляди Чудеса“ на Джеронимо Стилтън.
• Методът на семейните констелации и как той ни помага да разберем себе си и другите ще каже терапевтът Христина Митовска.
• От другата страна: с д-р Огнян Димов ще поговорим за способността ни да се справяме в критични ситуации и как можем да я тренираме.
• Вкусът на истината: пряко включване от седмото издание най-голямото изложение на българските производители и вносители на ракии и спиртни напитки.
• Моето семейство: гости ще бъдат двама души, които съдбата събира и разделя няколко пъти, докато, в крайна сметка, неотдавна пътищата им се сливат и заедно създават арт-занималня за деца. И двамата са хора на изкуството и същевременно журналист и еколог. Те са съпрузите Васил Жечев и Ани Стойкова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Диригентът Георги Димитров – „искрено и лично“ пред „Предаване без име“.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Хайку – японската форма, завладяла света
С участието на: Петър Чухов и Владислав Христов
Хайку – най-кратката поетична форма, колкото ограничаваща, толкова и освобождаваща въображението. На какво се дължи популярността ѝ сред авторите по цял свят в началото на 21 век – близо 500 години след първите известни хайку от далечна Япония - разговаряме с Петър Чухов и Владислав Христов, без да броим срички.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Хард боп 1 част– Чарлз Мингъс
Хард боп е естественото развитие на би боп музиката в средата на 50-те години на миналия век в Ню Йорк, Чикаго и Детройт. Хард бопът развива вече създадените традиции на би бопа, но внася елементи от госпъл, блус и фънк. Тези новости променят доста би бопа, като дават и нови възможности при интерпретацията, както и още по-голяма свобода за импровизация. Не са малко джазмените, които са привлечени да експериментират в тази нова стилистика. Сред тях са Съни Ролинс, Клифърд Браун, Джо Хендерсън, Чарлз Мингъс и др. Днес ще обърнем по-специално внимание на Чарлз Мингъс. Колкото и да звучи невероятно, Чарлз Мингъс е единствения джазмен, който както отлично познава, така и практикува едновременно всички възможни стилове в джаза – от диксиленс и блус, през суинг, до би и хард боп, фрий и латиноджаз. Свирил е с Луис Арстронг, Лайнъл Хемптън, Дюк Елингтън, Дизи Гилеспи, Чарли Паркър и др. Има дълбоки музикални познания, но предпочита камерната музика и по-специално композициите на Бела Барток. Заедно с Дюк Елингтън и Телониъс Мънк, Чарлз Мингъс се смята за най-значимия афроамерикански джаз композитор.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
В рамките на Little Bird Place
В края на 21-та година на 21-ви век 21 артисти са поканени да създадат произведения в старинни рамки по техен избор. Изложбата от техните интерпретации е представена в столичната галерия Little Bird Place до 12 декември. Как художниците възприемат рамките, вписват ли се или излизат извън тях, трансформират ли ги, неглижират ли ги, или напротив - вдъхновяват се от тях…
За необичайната галерия и изложбата „Референтни рамки“ ще говорим с Антоанета Куик и Росен Узунов.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
Знаменити рожденици ще бъдат почетени от Плешивото куче
• Дитер Хертрампф - китарист, композитор, певец, аранжор и съосновател на могъщата вокално-инструментална група „Пудис“. Роденият в Берлин самоук музикант е сред личностите, помогнали за културния скок, който Източна Европа извърши над Желязната завеса. Какво се крие зад Квастер, сценичният псевдоним на хер Хертрампф? И в каква посока продължава кариерата му след разформироването на „Пудис“.
• Алмир Хасанбегович – музикант, певец и продуцент, популярен само и с прозвището Бързият звяр. Криволичещият път на босненеца от ученическата му група „Деф Рейдж Ъгейнст Глухо Доба“ до – вече като Дувкица, фронтмен на щурите антишоубизнес оригинали „Дубиоза Колектив“ – една от най-бързо и успешно проспериращите съвременни групи на Балканите през последните петнайсет години. Певецът за: хуманоидния робот Роби Мегабайта, новият член на проекта; вчерашната Златна епоха на югославския социализъм и днешните проблеми на Босня и Херцеговина; българската публика и махмурлука на „Дубиоза“ след всеки концерт у нас ... Пълна доза „Дубиоза“.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 441 – „Камен от страната Чудация“
гост: актьорът и режисьор Камен Коев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Пет снимачни дни“ – „Ден четвърти“

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени истории: Къде се намира каньонът на река Шегава или как две момчета от Кюстендил, учениците Станислав Тодоров и Атанас Иванов, се опитват с помощта на зелени организации като Асоциацията на парковете в България и Сдружението за дива природа Балкани да се преборят за обявяването на нова защитена местност край Кюстендил.
• Пътуване с деца: Пещери, туристически пътеки и истории – едно пътуване в района на Триград и Ягодина. През Триград минават няколко туристически маршрута, а пътеките са добре маркирани и с различна продължителност.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
• „Проклятието на Фауст“ от Ектор Берлиоз. Запис от програмата на Залцбургския фестивал, от 22 август 2021 г. Участват солисти, Детският хор на Залцбургския фестивал, Смесеният хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония, дирижирани от Ален Алтиноглу. В главните партии: Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков, Петер Келнер.
• Концерт от програмата на Залцбургския фестивал, от 19 август 2021 г. Участват солисти, хор Монтеверди и оркестър Камерата Залцбург, дирижирани от Джон Елиът Гардинър. В програмата: Роберт Шуман – „Реквием за Миньон“, опус 98 б; „Нощна песен“, опус 108; „Манфред“, опус 115 – драматична поема в три части по поемата на Джордж Байрон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30