Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неделя, 5 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
„Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг

от 2.00 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Мишо Бъжев, Володя Стоянов, Ивелина Димова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
За предизвикателствата пред овцевъдния сектор в България, опитите и провалите на селекционния контрол, възможностите за субсидиране и развитието на френската порода Лакон – разговор със зооинженера и ръководител на овцевъдна ферма в гр. Съединение Севдалин Севов.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Приказни истории, гарнирани с канела и шоколад
• Приключения с джуджета из далечния север
• Ще поиграем на ези-тура

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Как да се отнасяме като християни към празничните и почивни дни?
Законоучителите, съвременниците на Христа, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсея. Такова е тяхното отношение и към четвъртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него чудеса в събота. Такъв е случаят и от днешното евангелското четиво, когато Иисус освобождава от недъга една жена с немощен дух от 18 години. Чрез този евангелски сказ Христос ни показва, че идва не да наруши закона, а да го изпълни и разясни, като го основе върху любовта и благодатта. Разговор със ставрофорен иконом Василий Сарян, председател на столичния храм „Преображение Господне“.
• Какво се случва в християнския свят“
• Християнска поезия: стихотворението „Аз помня“ от Иван Бунин, в изпълнение на актьора Ириней Константинов

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Правата ни – свръхважна, но изменчива част от живота
Една от Божиите заповеди нарежда да не пожелаваме нищо, принадлежащо на ближния ни – ни вола, ни осела, ни жената му, ни роба му...
Така тогава се е охранявало свещеното право на собственост, но на предците не им е хрумвало, че жената, или робът, или дори волът може би биха имали други мераци дали и кому да принадлежат.
За правата ни в исторически, философски, актуален и като проекция в бъдещето ракурс говорим с историка на правото професор Иван Билярски, с екс министъра на вътрешните работи – адвоката Емануил Йорданов, с философа и специалист по биоправо доцент Стоян Ставру, с писателя и журналиста Зорница Гъркова. Правото на собственост, правата в Рим, Византийската и Отоманската империи, правото на евтаназия, правата на жените през вековете, правото да искаш ток и жилище, но как да бъде със задължението да ги плащаш, правото да избираш и да бъдеш избиран, но ако си очевидна автопародия, как да бъде при правото да си избиран и да пълниш телевизионния праймтайм?
Стигаме дори до правата на животните и правата на изкуствения разум – темата е обширна.

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика – Хоум офис

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
• Фолклорни следи
• Гостува певецът Здравко Мандаджиев с премиера на новия му самостоятелен албум.
• Пред кулинарен двубой се изправят двама ефирни любимци: Николай Чапански от Радио Пловдив и певицата Евелина Христова от „Ева” квартет.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• Честит рожден ден, Хосе Карерас! Хитове от опери, оперети, мюзикъли и филми в незабравимите и неустоими интерпретации на притежателя на един от най-красивите гласове на ХХ и ХХІ век.
• Кореспонденция на Милен Венков от Белгия за Моцартов мини-фестивал в Двореца на изящните изкуства BOZAR в Брюксел с участието на Камерния оркестър Малер и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес.
• Запис, направен миналата есен в Стокхолм по време на концерт, състоял се без публика поради рестрикциите, свързани с Ковид-19. Лейф Уве Андснес и СО на Шведското радио свирят Моцартови клавирни концерти.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Добролюб“ от Лило Петров
(Премиера)

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
• Д-р Димитър Владиков, университетски преподавател в Китай за Ханджоу, най-туристическият град в Китай
• Актрисата Гергана Стоянова за Бодрум, Кападокия и турските грънчари

от 18.30 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора

Открито студио с Георги Мамалев

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
Пиратството в българското кино – все още ли сме в ерата на торент сайтовете и как кинотворците боравят с правата си разказват:
• Мария Палаурова, изпълнителен директор на „ФилмАутор“;
• Димитър Дринов, филмов критик, един от създателите на „Операция Кино“ и част от киноразпространителя „Форум филм България“;
• Николай Стоичков, режисьор, продуцент и съосновател на стрийминг платформата за българско кино и театър Gledam.bg

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
Текстове и песни на Кристофър Крос, Бърт Бакара, Керъл Сейгър, Тони „Чембъра“, Петър Георгиев, „Пешето“, Брус Хорнсби, Стинг, и хитове на „Бий Джийс“, „Бийч Бойс“, „Стийли Ден“ в съвременен прочит…

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Вечер с музиката на Волфганг Амадеус Моцарт (починал на 5 декември 1791 г.)

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 20 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 43 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Забавни и поучителни истории от Стара София Докато все още сме под въздействието на празниците продължаваме да разказваме за традициите и..

публикувано на 19.01.22 в 09:09

Сряда, 19 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 42 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специалното участие на актьора и шоумен Владислав Карамфилов, познат на всички като Влади Въргала. Ще представим на..

публикувано на 18.01.22 в 17:02

Вторник, 18 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 41 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Истории по пътя с Петър Делчев – нощен пътешественик, мултиинструменталист, колекционер на редки музикални инструменти и фотограф от 2.00 до 3.00 часа..

публикувано на 17.01.22 в 17:55

Понеделник, 17 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гости: Пламен Михайлов, докторант по Богословие и служител в културно-просветния отдел на Софийска света митрополия, и Ангел Иванов,..

публикувано на 16.01.22 в 08:50

Неделя, 16 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Недялков, Ивелина Димова, Квартет „Юдит“,..

публикувано на 15.01.22 в 07:50
Подкасти от БНР