Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Искрен Иванов, политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“.

Предлагам да се върнем непосредствено след края на Студената война през 90-те години, когато американският президент Бил Клинтън и руският Борис Елцин, проведоха подобен разговор, в който бяха постигнати взаимни договорки относно това как ще се формират отношенията от тук нататък между Руската федерация и САЩ.

Една от основните договорки между двамата президенти беше, че всъщност НАТО ще се разшири от тук нататък максимум до Източна Европа,  без да включва в себе си Украйна и Беларус и други държави от непосредствения “заден двор“ на Русия.

А Русия от своя страна в лицето на Елцин, се съгласи да гарантира териториалната цялост и да уважи суверенитета на тези държави, така че те да се превърнат в един суверенен буфер между Русия и Запада, който продължи своето развитие в лицето на евроатлантическата общност.

С годините тези договорки някак избледняха и постепенно стигнахме до момент, в който виждаме готовността на Русия да действа с твърда сила в държави, които малко или много не принадлежат към евроатлантическата общност.

Ако си представим картата, ще видим, че при едно интегриране на останалата част на Украйна, една инвазия на Русия в Украйна и присъединяването и към Русия, границите на Руската федерация ще опрат тези на Алианса, което ще има доста сериозни последици за сигурността на НАТО.

Мисля, че всички тези приказки за хибридна войни и киберсигурност вече са доста закъснели. НАТО имаше доста време да се реформира и да покаже, че е една гъвкава организация, която може да отговаря на реалностите на времето. В момента се опитва да го направи, но според мен Западът доста закъсня в това.

Трябва да търсим проблема не толкова в това кой какви отстъпки иска да направи, а на това какви са пропуските, направени от двете страни в миналото.

Има два възможни сценария от случващото се. Мирно разрешаване на конфликта, при него Русия и Западът трябва да се споразумеят и да направят взаимни договорки. Най-елегантният начин това да стане е Русия да гарантира териториалния начин и суверенитет на Украйна, а в замяна на това САЩ и европейските съюзници да поемат отговорност Алиансът оттук нататък да не се разширява в тази посока.

Другият вариант е конфликтът да ескалира – това е един крайно неблагоприятен вариант, както за Русия и САЩ, така и за Балканите поради простата причина, че в един такъв конфликт Русия има видимо превъзходство, тя познава региона, освен това Украйна не е страна членка на НАТО.

Позиция на България

Смятам, че България категорично трябва да застане зад териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Това е позиция, която отстояват нашите американски и европейски сътрудници.“

Чуйте д-р Искрен Иванов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР