Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Четвъртък, 9 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 13 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
„За недъзите в българския футбол...”, гостува ни Румен Пайташев. Спортен журналист и публицист, многократен победител в телевизионната игра „Минута е много”. С него ще „обиколим” българските стадиони, ще „четем” от извора стари и нови публикации по темата. Най-впечатляващи агитки, лозунги и коментари. Въпроси към публиката, а за награда – книга от госта: кой ще бъде шампион на България и носител на купата, ще вземем ли поне една победа в тазгодишните европейски клубни турнири?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
Първа част на концертния албум „Bride Of Noisemakers“ на пианиста и автор Брус Хорнсби и неговата група „Noisemakers“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно музика от Израел

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Антон Цамбов, Анастасия Костова, Георги Петров, Костадин Михайлов и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Шест зелени шапки в коридора“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Снежната царкиня“ от Ханс Кристиан Андерсен, Евгений Шварц – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Година в „Действие“ – в деня на представянето на новия си проект и няколко дни преди едно важно съдебно решение председателят Венета Лимберова, директорът на правната програма Деница Любенова и проектният координатор на ЛГБТИ организацията Боримир Тотев се връщат назад, към свършеното през 2021 година. Гледната точка на хумористите на програма „Христо Ботев” отново ще се окаже възможна.
• Какво ни чака
• Истории в ефира: Гневът, който ни кара да се движим, да променяме, да творим, да влизаме в диалог и да виждаме себе си – разговор с фотографа Ивайло Петров.
• Минути на редактора: За деветдесет стари български думи и тяхното позабравено значение - разговор с Виктория Бешлийска, писател и създател на блога „По дирите на думите“.  
• Как се промени образът на успелия предприемач, на успелия българин през годините? Какви са качествата на хората, които успяват и увличат и другите в това? Кое е ДНК-то на успеха и от какво е съставено? Как сп. „Форбс“ успяваше да отличи променливия образ на успеха през последните 10 години? Събеседник – Йордан Матеев – издател на „Форбс“ България.
• След връчването на Годишните награди в туризма за 2021-ва година – разговор с един от получилите специално отличие за личен принос за българския туризъм – Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Кои нерешени проблеми в туризма останаха за следващото правителство?
• Сигурни всеки ден: Как да защитим и запазим сигурността на социалните ни профили? Коментар на Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Whistling In The Dark…The Music Of Burt Bacharach
от 2021 г. на американската джаз певица Дениз Донатели.
С участието на музикантите: Лари Голдингс (пиано, кийборди и орган), Томас Дибдал (подготвено пиано и синтезатори), Антъни Уилсън (китари), Лари Клейн (бас китара, кийборди и аранжименти), Вини Колаюта (барабани).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Лъчезар Лозанов за новата си стихосбирка „Кожата на света“
• Меглена Боденска за „Коларят на смъртта“ от Селма Лагерльоф
• Людмила Миндова за Хърватската литературна вечер в Столичната библиотека с участието на Дария Жилич, Нева Лукич, Албена Тодорова и Георги Гаврилов
• Премиера на спектакъла „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков в Младежкия театър „Николай Бинев“ – разговор с драматурга Майя Праматарова
• MULTIPLES - изложба на Румен Рачев в галерия „Интро“
• Изложба „Посока Юг“ на Греди Асса в галерия „Ракурси“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Разказваме историята на тангото в световния ден на тангото

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Търсенето на протеин определя както индивидуалната ни диета, така и глобалната хранителна индустрия, а насекомите все повече се налагат като ценен източник. Любопитен факт е, че 100 гр. брашно от щурци съдържа 68 гр. протеин - над двойно в сравнение с пилешкото, което в 100 гр. месо има едва 28 гр. протеин.  Но разговорът с Камен Василев, директор индустриализация в компания, не е за въвеждане на насекоми в човешката диета, а за използването им като фураж за селскостопански животни и домашни любимци, при което насекомите се хранят с остатъчни продукти от други производства и без остатък на свой ред се превръщат в суровина.
• Младият бъдещ архитект Денис Иванов разказва за "море в буркан", иначе казано биореактор, който работи с водорасли и пречиства въздуха в класни стаи - а децата могат да си го направят сами, да следят как работи и да дават идеи как да се подобри.
• В „Науката не спи“ научаваме от Никола Кереков как става така, че отровните животни не тровят себе си.
• Зелени минути: „Въглищна вода“, серия от 7 вида „напитки“, вдъхновени от водните басейни, замърсявани и преексплоатирани от въглищната индустрия - какво се крие зад тази провокация разказва Меглена Антонова, ръководител кампании в „Грийнпийс“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Митологични образи“ – Жан Сибелиус и приключенията на Леминкайнен, 2 част

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Жестовете на българина – разговор с Румен Стоянов, който е автор на книгата „Ръкомахайки”. В нея той изследва типичните за българите невербални изразни средства.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на македонските певци Таня Костова, Венцислав Пенев и акордеониста Трайчо Синапов.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Селекция на записи, осъществени в 1 студио на БНР.
• За първи път в ефир ще прозвучат студийните варианти на творби за тромбон и пиано от Херман Амброзиус, Найден Геров, Димитър Хинков и Лили Лисичкова в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова; Концертщюк за соло цигулка от Васил Казанджиев  в интерпретацията на Александър Илчев – младши; Партита от Михаил Пеков, изсвирена от Камерен ансамбъл Софийски солисти с диригент Пламен Джуров, Квартет за обой, английски рог, фагот и пиано от Велислав Заимов  с участието на Константин Кожухаров, Деян Иванов, Сабина Йорданова, Галина Апостолова.
• Включили сме още българска музика – „Детски рисунки“ от Крум Табаков в изпълнение на пианистката Даниела Дикова, „Импровизационни диалози“ от Любомир Денев в изпълнение на дуо „Кларисакс“ – Росен Идеалов (кларинет) и Горан Ташев (саксофон), „Вратата на асансьора“ от Милен Панайотов в интерпретацията на Маргарита Илиева (пиано).
• Избрали сме музика от Артур Онегер – студийна реализация на Калина Митева – цигулка и Габриела Калоянова – виолончело, както и етюди за пиано от Дьорд Лигети изсвирени от Цветана Иванова.
• От звукозаписния сеанс на арфистката Илияна Селимска ще излъчим пиеси от Жермен Тайефер.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Театрална група „Метеор“ предпремиерно за експерименталния видеоспектакъл „Дарума“, вдъхновен от есето на японския хореограф Тацуми Хиджиката „Вяртрът Дарума“;
• Художничката Ганка Павлова и нейният опит в 4 антарктически експедиции – изложба в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“.
• Киноаларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Инструментални пиеси и песни за зимните празници. Изпълнения на формация „Форплей“ (Боб Джеймс – пиано, Лари Карлтън – китара, Натаниел Ийст – бас, Харви Мейсън – барабани), Майкъл Франкс, Натали Коул, Джон Пицарели, Крис Боти, Дейв Грусин…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 26 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 47 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев • Посрещаме нощта със специалното участие на една от живите легенди на българския футбол – вратарят на най-славното поколение в историята на..

публикувано на 25.01.22 в 16:35

Вторник, 25 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 46 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Културният модел „малко градче – авангардно изкуство“ – добрите примери на Прилеп (Северна Македония) и Церкно (Словения) – разговори,..

публикувано на 24.01.22 в 09:05

Понеделник, 24 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 45 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гост: Кристина Маркова – фотограф, човекът зад винения бар, страстния любител на пенливи вина. Как изглежда света..

публикувано на 23.01.22 в 08:15

Неделя, 23 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ • „Момченцето на Христовата елха“ от Фьодор Миха̀йлович Достоѐвски • „Лебедова песен“ от Александър Павлович Чехов – радиовариант на постановка на „Младежкия театър” от 1997 г. от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 22.01.22 в 08:05

Събота, 22 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева и Иван Драгнев • Гости: Славин Славчев с дебютен солов албум – „Нов път“ • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Кралете на блуса – Би Би Кинг. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 21.01.22 в 15:27
Подкасти от БНР