Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теодосий Спасов пее

Новият албум „Теодосий Спасов пее“ включва 9 негови вокални изпълнения, записани през годините в различни музикални издания и с различни състави.

Проектът „Теодосий Спасов пее“ бе представен на 16 декември в „София лайв клуб“ в НДК, където заедно с големия музикант на сцената излезе неговият световноизвестен Фолк квинтет в състав: Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара, Генадий Рашков – ударни, а Теодосий Спасов се изяви с вокал и кавал.

На 22 декември е премиерата на албума в Bee Bop Café в Пловдив.

Съзвездие от прекрасни музиканти присъства в записите: Румен Тосков, Живко Петров, Димитър Бодуров, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Йенс Дупе, Михаил Иванов, Пейо Пеев, Ангел Димитров, Християн Цвятков, Иван Георгиев, Генадий Рашков, Хайг Язджиян, Иван Шопов, Мат Дерио, Бред Шепик, Руфус Кападокия и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Мастеринг: Иван Шопов, Фотограф: Александър Нишков, Графичен дизайн: Иво Христов

Идеята Теодосий да се представи в ново амплоа е на продуцента Иван Минчев.

„Нямам амбиции да развивам кариерата си и като певец – каза с усмивка кавалджията на вселената – но чрез текстовете искам да предам послания“. Тези послания звучат особено силно от студиото на „Артефир“ в навечерието на Рождественските празници.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с Теодосий Спасов, който представя и две от песните в албума си –„Провикнал се Тодор“, по свой авторски текст, и „Пуста младост“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидара Цекова и Емил Янев

Талант с кубче лудост

В епизод 442 „Трамвай по желание“ представя на своята публика актрисата, драматург и белетрист Божидара Цекова. Фина и деликатна, но и борбена и независима, елегантната дама отново е в роля. Сякаш играейки себе си, Божидара Цекова се превъплъти в Екатерина Каравелова в документално-игралната кинолента „Екатерина“ (2021 г.) и по този начин се върна към..

публикувано на 18.01.22 в 15:15

Бърнаут – как да се превъзмогне

Да правиш това, което искаш, е Свобода. Да обичаш това, което правиш, е Щастие – така започва новата книга на Валентина Антонов „90 хроники за щастие“. Тя е за всеки читател, който познава стрес, умора, физическо и психическо изтощение, силно неудовлетворение от случващото се в момента. Нежеланието за започване на нов ден бавно е преминало границата..

публикувано на 18.01.22 в 14:54
Антоанета и Ивайло Господинови

Разказ за глината с грънчарите Антоанета и Ивайло Господинови

Красотата и свободата на формите са много важни за семейството грънчари Антоанета и Ивайло Господинови. Те не се стремят да изработят перфектната чаша и разчитат и на глината да даде своето във оформянето на съда.  Комбинацията от тюркоазено синьо и пясъчни, земни нюанси, характерна за много от съдовете им, възхищава всеки, който е видял техни изделия...

публикувано на 18.01.22 в 11:02

Работилница във времето с предизвикателство към деца и възрастни

През тази година ателие „Пластелин”, съвместно с „Аристократи” реализира нов творчески проект с провокативното и интригуващо заглавие „Аз рисувам като”. В поредица от творчески ателиета за деца и възрастни, съавторите на проекта, актрисите Ренета Иванова и Биляна Георгиева, ще реализират своята идея: под формата на „забавление с цветовете” и „игра на..

публикувано на 17.01.22 в 16:58

Културата на бързи обороти – 10-16 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 януари. До края на февруари в столичната галерия "Васка Емануилова" може да бъде разгледана изложбата „Мильо Балтов. Романтичният образ.“. Експозицията е по повод сто и..

публикувано на 17.01.22 в 16:06
Подкасти от БНР