Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Понеделник, 17 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 40 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гости: Пламен Михайлов, докторант по Богословие и служител в културно-просветния отдел на Софийска света митрополия, и Ангел Иванов, писател и водещ на авторска рубрика.
Разговаряме за новия проект на Софийска митрополия Епархийско радио.
Какво е специфичното говорене в ефир тогава, когато се обръщаме към духовното и ценностите на църквата. Към кого е насочен проектът и как се осъществява до момента.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Рецитал на Сиприен Кацарис – пиано, запис от Международния музикален фестивал „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. В програмата: пиеси за пиано от Томас Телефсен, Адолф Гутман, Карол Микули, Карл Фитч, Станислав Монюшко и др.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Неапол

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Недялко Недялков, Русанка Комитова, ансамбъл „Добруджа“, Златко Кафеджиев и други.
Редактор: Магдалена Стоянова

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Домашният лек на мама Муминка“ от Туве Янсон

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Билка за здраве, звънче за смелост“ от Панчо Панчев

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Православната църква чества Св. Антоний Велики
• На този ден преди 53 години Бийтълс пускат на пазара култовия албум Yellow Submarine
• Ще се повиши ли грамотността на българите, когато официалният правописен речник на БАН стане дигитален? Спада ли стремежът към грамотност у децата? Какво е нивото на правоговор в българските медии? Кои думи и фрази белязаха речта ни през изминалата 2021 година? За това ще говорим с Павлина Върбанова – д-р по български език и създател на платформата за грамотност „Как се пише?“ и Доротея Николова, учител по български език и литература, журнаслист и пиар експерт.
• Главен герой: В деня, когато празнува заедно имен и рожден ден, в рубриката „Главен герой“ влиза Антоанета Костадинова – състезателката по спортна стрелба, която спечели първият медал за България на олимпиадата в Токио.
• Минути на редактора: Как сградата на един бивш военен арсенал, а по-късно Държавна печатница, днес е приютила уникални кристали и минерали от цял свят и как музеят с удивителната акустика постепенно става и концертна зала? В годината на 35-ата годишнина на музеят „Земята и хората“ разговор с директора – Светлана Енчева.
• РадиоТочка: гласове, слушатели, бит и нрави в българския ефир.
Епизод 2: Галя Савова – радиоводещ и ръководител на общинско радио Русе: за мисията, слушателите и 15 000-те радиоточки в града, които ежедневно достигат до слушателите и са част от живота на хората.
• Tribus verbis, или накратко:
За следващото издание на Венецианското биенале и „Млякото на мечтите“, българското участие и ролята му за опазване на културното наследство на България и света – с участието на скулпторите доц. Тодор Ламбов и Теодор Ненов, автори на проекта „Забрава“ Oblivion, и на председателя на журито на конкурса за българско участие проф. д-р Галина Лардева.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Какво пропуснахме през 2021? Няколко продукции, които привлякоха вниманието ни:
• „Until” на вокалистката от Сан Франциско Карън Маргът
• „Capitol Cuts (Live From Studio A)” на носителите на награда „Грами” Black Pumas
• „Time Traveler” –албум на Нена Фрийлън с номинация за награда Грами.
• В началото на 2022 г. очакваме колекции на Джос Стоун, Юн Сун На и Оле Боруд. Слушаме техни нови записи.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Националната галерия/музей на изкуството от периода на социализма представя „Състояния на идеологията” – разговор с куратора Николай Ущавалийски.
• Изложба „100 години българска живопис“ в  Галерия „Мисията“.
• Преводачката Лина Василева за „Токата в до мажор“ на Антони Либера.
• „Ние, Разбойникови“ – детски приключенски роман на финладката Сири Колу – представя го Росица Цветанова.
• Дарио Табаков за цирковото представление „Трансфер“ в Топлоцентралата.
• Новият сезон на театър „Алма Алтер“, премиерата „Аладин“ и рождения ден на театъра.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Стига да поиска, човек винаги може да намери повод да празнува. А през януари дори не се налага и да го търси, защото първият месец на година изобилства с празници! На всички тях – и на радостта, която ни даряват – е посветено днешното издание на „Музикален момент“. Ще слушаме празнична музика в изпълнение на Английските барокови солисти, Фрайбургски бароков оркестър, оркестър „Гевандхаус“ – Лайпциг и Ню Йоркската филхармония, както и Стиви Уондър, Пако де Лусия, Рафаела Кара, съставите Би Джийс, Скорпиънс и Куул енд дъ Генг.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Празници без край – II
Как българските роми изпратиха старата година и посрещнаха Банго Васил; какви са надеждите им и очакванията от новата 2022. За всичко това ни разказват самите роми в репортажите и интервютата, направени по време на празничните събития. Автор на материалите е Наталия Цекова, която ще е и гост в студиото.
• Ще ви разкажа за моя спасител: представяме част от наградените и събрани в книга разкази на участниците в последния конкурс „Който спаси човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.
• Живот за разказване: „Наричат ме  Ваня Ванухи“ – щрихи от живота на Ванухи Аракелян – председател на Апелативния съд във Варна.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
По следите на безценните документи
Епизод 3: „Приписки и съжителства в празните полета на книгата“
В него експертите коментират безценните допълнителни текстове, които могат да бъдат открити в празните полета на книгите, докато са сменяли притежателите си. Събеседниците ни разказват уникални истории от „празните полета на книгите“, които истории са свидетелства за исторически събития, не описани никъде другаде.
В епизода участват: проф. Вася Велинова, ръководител Център за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, доц. Христо Темеслки, директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия, д-р Бояна Минчева ръководител направление „Опазване на ръкописно документалното наследство“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, проф. Боряна Христова, от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Елисавета Мосакова от Института по изследване на изкуствата към БАН.  

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Георги Ковачев-Гришата – непокорният творец.
За житейската и творческа история на художника, чиято 100-годишнина от рождението беше отбелязана в края на миналата година - разговор с проф. Аксиния Джурова.
• Дати от световната история: Английският капитан Джеймс Кук става първият мореплавател, пресякъл южния полярен кръг

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Звучат изпълнения на ОНМ на БНР, Калинка Вълчева, Вълчо Иванов, ансамбъл „Дунав“, Валери Димчев, Гергана Дачинова, Дамян Йорданов и други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Лос Анджелис, от 12 април 2019 г. Свири Филхармонията на Лос Анджелис с диригент Еса-Пека Салонен. В програмата: Игор Стравински – „Погребална песен“, опус 5; музика из балета „Агон“; музика из балета „Пролетно тайнство“; Бела Барток – Музика за струнни, ударни и челеста.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Заедно с архитект Слава Савова продължаваме темата за опазване и граждански мобилизации, като насочваме вниманието си извън градовете, към създадения от човека индустриален ландшафт и природно наследство. В предаването ще чуем Тобиас Флесенкемпер, Пресила Лин и Ваня Захариева от сдружение „Дишай Девня“.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Среща с Раби Абу-Халил, уд, който разказва за инструмента и за възможността да изпълнява съвременни композиции.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Нов албум – Базираният в Китай прогресив метъл квартет "OU" с дебютен албум "One" излязъл на 6 май тази година. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до..

публикувано на 20.05.22 в 18:19

Петък, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещи: Калина Станева, Йоланта Попова • Сборникът с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес. • Защо правнучката на прочутата от 19 век учителка и акушерка Ангелина..

публикувано на 19.05.22 в 17:51

Четвъртък, 19 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещи: Лина Мачева, Юлия Гатдерова Гостуват художникът Явор Куманов и водещият на подкаст предаване Калоян Куманов. Представяме и рубриките "На този ден”,  "Нощна астрология", "Време..

публикувано на 18.05.22 в 17:11

Сряда, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специално предаване, посветено на 100-годишнината на Радой Ралин. Гост в студиото ще бъде неговият син Кин Стоянов. Ще говорим за това защо..

публикувано на 17.05.22 в 17:58

Вторник, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Европейски джаз авангард. След предаването ни с италианския тромпетист Паоло Фрезу, който гостува за първи път в София миналата седмица, фокусът тази нощ е върху..

публикувано на 16.05.22 в 09:45