Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В безкрайността на готвенето и музиката с Ердинч Кускусчиев

Ердинч Кускусчиев
Снимка: Зорница Гъркова

Готвачът Ердинч Кускусчиев е родом от Смолян и носи в сърцето си музиката и Родопите, а в ръцете си готвенето. Свирил е на тамбура и на тъпан в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“ на град Смолян. За него любопитството и уменията са водещи и никога не е казвал "не" на възможност, появила се в живота му, а когато готви, го прави както би го направила „баба ви у дома“. 

Той започва да готви в личната си кухня, преди да отвори първия си ресторант за вегетарианска и веганска храна в София. В ресторанта му обаче няма само храна – Ердинч и съпругата му, която винаги е до него, подкрепят благотворителни каузи, а гостите в ресторанта стават техни приятели, привлечени от духа на мястото и домашната кухня на Ердинч. Децата също има на какво да се научат в компанията на майстора-готвач – как да направят вегетариански кюфтенца и супа за родителите си.

Чуйте повече за музиканта-готвач или готвача-музикант в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капка Тодорова: Медиите в България конструират паралелен на истинския свят

Как ще изглежда България след 20 години, ако гледаме само българска телевизия, коментира в предаването "Мрежата" журналистът Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Берлин. (По повод фейлетона ѝ "Пътуване в бъдещето") " Всичко във връзка с войната в Украйна или енергетиката, или международната и вътрешната политика, което медиите в България..

публикувано на 27.05.22 в 16:30

Между истината и измислицата или историята на Павли

Прожекторът днес е насочен към един много интересен д окументален филм "Съдбата на скитника" . Това е първи документален филм за режисьорката Ана Китанова, с който тя   спечели наградата за дебют на Националния фестивал на кино "Васил Гендов" .    55-минутната  лента разказва историята  на човек, който е вече на 75 години и въпреки това не се..

публикувано на 27.05.22 в 13:40

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT" . Партньори по проекта са Италианската конфедерация на либералните професии, Европейският съвет на свободните професии в Белгия, Италианската конфедерация..

публикувано на 27.05.22 в 13:30
Христо Мутафчиев

1500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства – искането ни е навреме и намясто

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, съобщи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев.  Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1500 лева. Сценичните..

публикувано на 27.05.22 в 10:57
Празник

Различни ли са различните деца?

Децата с аутизъм са различни , затова и с тях трябва да се работи по различен начин. При голяма част от тях се наблюдават характерни сензорно моторни нарушения – например обща неловкост, некоординирана походка, проблеми при извършването на фини целенасочени движения, непоносимост към звукови и други стимули от средата . Ето защо е важно тези..

публикувано на 27.05.22 в 10:40