Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петък, 21 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 44 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
водещ: Мартина Кръстева
Събираме на едно място четири истории на млади хора, които искат и опитват да променят средата, в която живеят. Ще говорим с Юлия Георгиева от сдружение „Тук-там“ , дизайнерът Ивелина Гаджева, която прави пространствата достъпни за всички и модният блогър Звезделина Цолова, за която модата трябва да подкрепя и опазва природата. За екологичното образование пък ще си говорим с Кристиян Найденов, еко активист от „За Земята.“

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Тихоокеански етно мелодии

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кирил Трайков, Калинка Згурова, Николай Докторов, Роза Цветкова, Тодор Кожухаров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Призраците от планетата Борт“ от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Химе с голямата шапка“, по японска народна приказка

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• България и светът на този ден: На Бабинден в село Брестник
• Родилна помощ – политики, предизвикателства и решения
• Обзор на седмицата
• Главен герой: пианистът Людмил Ангелов
• Минути на редактора: В Световния ден на прегръдката търсим различните измерения на нашата човечност: има ли нещо отвъд потребността ни от тактилен комфорт, което прави прегръдката толкова желана за човешките същества?  

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
• Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?
След оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ, кое по Конституция може да бъде основание за предсрочно прекратяване на мандата на Главния прокурор?
Каква ще бъде съдбата на Висшия съдебен съвет?
Какво се случва с репутацията и престижа на българската съдебна власт?
Коментар на адв. Михаил Екимджиев, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
• На фокус: Джо Кокър.
• Жените в блуса: Али Венейбъл с нов албум – „Heart of Fire“ от 2021 г.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Дарина Маринова
• „Гео Милев в лабиринта на времето“ – новият документален филм на продуцента и режисьор Костадин Бонев, представен за първи път на 127-ия рожден ден на поета в Стара Загора
• Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров“ гостува в София със спектакъла „Тартюф“ от Жан-Батист Молиер. Разговор с режисьора Дамян Тенев
• Нерон и „…малките, дребни, едва забележими неща…“ – 30-тата годишнина от смъртта на художника Димитър Казаков-Нерон в новата ни коментарна рубрика с изкуствоведката Мила Стоева
• „Четирите споразумения“ – премиера в Нов театър НДК на плейбек театралната група „Драмеди“. Интервю с режисьора Цвета Балийска
• Книга за уикенда: разговор с блогърката и автор Ивелина Радионова за сборника й, озаглавен „До Боянския майстор“

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Звездни хитове написани и дирижирани от Джон Уилямс

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Теодор Иванов
• Въпреки че в последната седмица на миналата година ЕП гласува доклад за борба със SLAP-делата и започва законодателни инициативи за защита на журналистите, SLAP-делата в България от първите седмици на 2022 стават все по-агресивни спрямо българските журналисти. Защо е така и от кого/какво зависи българските журналисти да работят спокойно. Събеседник: Георги Готев, издател на EURACTIV България.
• Правителството на Великобритания реши, че таксата, с която се финансира обществената БиБиСи трябва да бъде заменена от нов модел на финансиране след 2027 г. Аргументите са, че „новото поколение не гледа БиБиСи и не трябва да бъде принуждавано да плаща за това“. Новият начин на финансиране ще наложи големи промени и съкращения в обществената медия. Какви са причините, отвъд посочените аргументи за такова решение на Британското правителство? Събеседник: Мария Спирова за реакциите във Великобритания.
• Интервюто на Николета Атанасова с Весислава Танчева от „БОЕЦ“ за неразказаните медийни истории от 2021 г. – важен разговор за наративите, които оформят обществения дневен ред.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Янина Богданова
Поредица „Между два бряга“. Йехуди Менухин

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев и Асен Масларски
• Анализ на приключилия групов лов на дива свиня в цялата страна.
• Уточняване на разрешените за лов видове дивеч до края на м. януари.
Събеседници: ловци от цяла България и чужбина.

от 18.30 до 19.00 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Песни и пиеси, записани или продуцирани от БНР. Изпълнения на музиканти и групи, лауреати на конкурса „Пролет” на БНР.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикални вечери
водещ: Аделина Александрова
Директно от зала „България“ – концерт под надслов „Руска зима“ на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист Людмил Ангелов – пиано. В програмата: Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър  № 4 в сол минор, опус 40; Пьотр Илич Чайковски – Симфония № 6 в си минор, опус 74 „Патетична“.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
„Космическият Кадилак двама по двама“ – записи от две дуо-формации, съставящи заедно един от емблематичните за новия български джаз квартети – Space Kadillac: в петъчната „Аларма“ слушаме премиерно в национален ефир два записа от две откривания, които се проведоха миналата седмица – на серията „Ден Авангард 2022“ в Галерия „Лампион“ (с Росен Захариев и Стефан Горанов) и на „Аларма Пънк Джаз 2022“ (с Александър Логозаров и Михаил Иванов). Имайки предвид поредният наближаващ пик на пандемията, тези два концерта бяха истинско чудо, а чудесата… чудесата обикновено ги споделяме с първо вас, нашите слушатели.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
Новите планове на диригента Константин Илиевски – първа част.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 68 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Събеседник ще бъде един от водещите актьори на варненския драматичен театър Стоян Радев, който в последните години се изявява все по-успешно и като режисьор. Ще..

публикувано на 24.05.22 в 15:05

Вторник, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 67 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Как се гради традиция – Джаз форум Стара Загора на 10 години. Гост – създателят на фестивала Венци Благоев. Говорим си както за предстоящото издание, сред чиито..

публикувано на 23.05.22 в 12:04

Понеделник, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 66 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник В навечерието на 24 май и като отбелязване на една година от възстановяването на "Заедно след полунощ", темата ще бъде Книгите и..

публикувано на 22.05.22 в 08:35

Неделя, 22 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожицата" от Иво Андрич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Радостина Кънева, Атанас Вълчев, Гергана Димитрова,..

публикувано на 21.05.22 в 08:05

Събота, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Нов албум – Базираният в Китай прогресив метъл квартет "OU" с дебютен албум "One" излязъл на 6 май тази година. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до..

публикувано на 20.05.22 в 18:19