Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събота, 22 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Водещи: Албена Велева и Иван Драгнев
• Гости: Славин Славчев с дебютен солов албум – „Нов път“
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Кралете на блуса – Би Би Кинг.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Боряна Василева, Николай Гурбанов, Радка Кушлева, Дафо Трендафилов, НУФИ „Широка лъка“, Добромир Велев, ОНМ на БНР, Иван Георгиев, Димитър Димитров и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Дни след празника Сурва нагости в село Кошарево, община Брезник. Там, в Къщата на сурвакарската маска, домакините разказват за сурвакарските зимни игри, откога и как се празнува този празник, от какво и как се изработват маските и какъв е обичая.
Ще научите за историята и настоящето на селото, за делниците и празниците, за младите хора и развитието на селския туризъм.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Домашен любимец: декоративни зайчета;
• Любопитки: скъпоценните камъни и някои от най-прочутите диаманти.
• История на изкуството за деца: испанският бароков художник Хосе де Рибера и катедралата „Света Дева Мария“ в Палермо.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
„Бабинден за...мъже” – разговор за благородната специалност на акушер-гинеколозите с участието на д-р Николай Радулов от Панагюрище и д-р Светлозар Славов от „Майчин дом”. Акценти: грижата за бременните и плода и задължителните скрининг програми, пренатални изследвания и прогнози, нормално раждане или секцио? И още: за опита и младостта като фактор в професията, кърмене, задължителни ваксини и превенция...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: село Черешово, където вече близо половин век се отбелязва, не толкова Бабин, колкото…Дядовден. Празникът е свързан с вярванията за здраве и плодородие. Най-малкото населено място на община Сливо поле всяка година събира десетки желаещи да се включат в традиционното честване.
• Семейна библиотека: книгата-наръчник „Пътеводител в света на приказките“, която има за цел да помогне, на родители и педагози да запознават децата поетапно с най-подходящите за възрастта им приказки. Разговор с автора Любов Миронова.
• От другата страна“ заставаме с психолога и психотерапевт д-р Огнян Димов
• Вкусът на истината: разговор за особената порода хора, избрали за свое призвание енологията, както и за предстоящия конкурс „Енолог на годината“
• Моето семейство: гости ще бъдат Елена и Венцислав Дикови – брат и сестра, деца на известния пианист проф. Антон Диков. Елена също е пианист и преподавател в НМУ „Л.Пипков“, а Венцислав е талантлив художник и също преподавател в музикалното училище, но по китара.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Малки истории за големи музиканти – забавни случки от живота на Моцарт, Хайдн, Бетовен, Енрико Карузо и Луис Армстронг.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Слушане с разбиране
Навлизащите нови и нови технологии предлагат нови и нови начини, по които да потребяваме съдържание, в това число и художествена литература. Една от големите международни платформи за аудиокниги наскоро стъпи и у нас и постоянно попълва каталога си - както с преводни, така и с български заглавия. Наскоро продуцираха и нов аудио сериал. Как се печели битката за читателското или слушателско внимание? Може ли аудиокнигата да отведе слушателя до писаното слово и да му напомни какво е да си читател? За стратегиите и възможностите разговор Ана Клисарска и Васил Попов.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Соул джаз 3 – Джордж Дюк и Хърби Хенкок

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
За изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“ в Националния антропологичен музей и за други проекти
Още в първите дни на новата 2022 г. Националният антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на Българската академия на науките, покани своята публика на откриването на най-новата си временна изложба "Лечебницата в Античността и Средновековието". Експозицията предоставя възможност да се проследи процеса на зараждането и развитието на болницата като здравна институция, нейното структуриране и финансиране, израстването ѝ като образователен център, постиженията на болничното лечение. Изложбата и е посветена на 15-годишнината от откриването на Националния антропологичен музей и се осъществява в партньорство с Музея за история на медицината към Медицински университет–Пловдив и Историческия музей–Свищов.
За най-новата експозиция и за дейността на ИЕМПАМ при Българската академия на науките в това предаване разговаряме с доц. д-р Атанас Кацаров, директор на институцията.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• На 25 януари се отбелязват 83 години от рождението на руския певец, писател, театрален и филмов актьор Владимир Висоцки.
• Първо е Плешивото куче – искрено и лично: за барда от Източна Европа, който се вписа в рамките на съвременното западно определение за сингър-сонграйтър (или бъскър). Лирическа татуировка, утринна гимнастика и езда със своенравни коне към паметника на Владимир Семьонович във Вършец.
• Какво ново около покойния от 2013 година германски корифей на електронния жанр, вокалист, автор на бардови песни, балади, естрадни шлагери, джаз, рок, музика за филми и театрални постановки Райнхард „Лаки“ Лакоми?
• Юджийн Хютц диджейства в българското заведение „Механата“ в Ню Йорк.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 448 – „Романсите на Ева“
гост: младата оперна певица Евелина Елизарова.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Градинка върху обелки“ от Десислава Попов – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Къде се намира каньонът на река Шегава или как две момчета от Кюстендил, учениците Станислав Тодоров и Атанас Иванов, се опитват с помощта на зелени организации като Асоциацията на парковете в България и Сдружението за дива природа Балкани да се преборят за обявяването на нова защитена местност края Кюстендил.
• Пътуване с деца: Пещери, туристически пътеки и истории – едно пътуване в района на Триград и Ягодина. През Триград минават няколко туристически маршрута, а пътеките са добре маркирани и с различна продължителност.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Никол Раданова
Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 22 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожицата" от Иво Андрич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Радостина Кънева, Атанас Вълчев, Гергана Димитрова,..

публикувано на 21.05.22 в 08:05

Събота, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Нов албум – Базираният в Китай прогресив метъл квартет "OU" с дебютен албум "One" излязъл на 6 май тази година. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до..

публикувано на 20.05.22 в 18:19

Петък, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещи: Калина Станева, Йоланта Попова • Сборникът с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес. • Защо правнучката на прочутата от 19 век учителка и акушерка Ангелина..

публикувано на 19.05.22 в 17:51

Четвъртък, 19 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещи: Лина Мачева, Юлия Гатдерова Гостуват художникът Явор Куманов и водещият на подкаст предаване Калоян Куманов. Представяме и рубриките "На този ден”,  "Нощна астрология", "Време..

публикувано на 18.05.22 в 17:11

Сряда, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специално предаване, посветено на 100-годишнината на Радой Ралин. Гост в студиото ще бъде неговият син Кин Стоянов. Ще говорим за това защо..

публикувано на 17.05.22 в 17:58