Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Понеделник, 24 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 45 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Кристина Маркова – фотограф, човекът зад винения бар, страстния любител на пенливи вина. Как изглежда света от другата страна бара. Наистина ли във виното е истината и какви истории научава човека който разлива виното. Колко смелост се изисква да избереш щура професия. Кристина влиза смело в света на виното, учи бързо, несдържа природното си любопитство и скоро се превръща в едно от лицата на виното. Може да ви даде съвет, да ви насочи, а ако е нужно и да ви скастри за неправилния избор.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Рецитал на Сиприен Кацарис – пиано, запис от Международния музикален фестивал „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. В програмата: пиеси за пиано от Станислав Монюшко. (втора част)

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор и уърлд от Перу и Колумбия. Изпълнения на „Барето”, Марта Гомес, „Рио Мира”, „Групо Найди” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Добрев, ОНМ на БНР, Красимир Кондов, Галя Петрова – Киркова, Панайот Стойчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как кучето Султан излъга вълка“ от Братя Грим

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Принцеса Турандот“ от Камил Беднарж и Карло Гоци

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• България и светът на този ден: честит рожден ден на един от вокалистите на Helloween Майкъл Киске, който днес навършва 54 години – коментар на Ивайло Кицов
• Хижар вече е професия с код 14393014 в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от БТС и Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) по създаване на държавен образователен стандарт за обучение по професията „Хижар“. До този момент хижарите бяха назначавани като салонни управители, бармани, камериери/камериерки и други длъжности, които не отговаряха на спецификата на положения труд. Какво наложи тази промяна, какво ще включват изискванията към професията и с какво ще помогнем на заетите с тази дейност? Разговор с инж. Васил Николов, изпълнителен секретар на сдружение „Български туристически съюз“, Петър Велков, управител на хижа „Червената шапчица“, и Владимир Спасов, управител на хижа „Еделвайс“.
• Главен герой: Георги Караманев – журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report ( 2019 и 2021 г.)
• Минути на редактора: За трета поредна година сдружение „Зазоряване“ организира национална кампания „Мартеница аз ти връзвам“.
Целта на кампанията е събиране на мартеници, които ще бъдат подарени на деца и възрастни хора от социални институции в навечерието на 1 март. Интервю на Росица Александрова с Румяна Драганова, председател на сдружение „Зазоряване“.
• Тера култура: В рубриката „Радиоточка“ – общинското радио Разград. Среща с инж. Анко Аврамов – ръководителят на радиото, който прави технически чудеса, за да свърже кабела в Разград с тези по селата в района, Петър Петров - водещ и редактор, с богат опит, чийто професионален път започва в БНР Шумен, където, заедно със Захари Карабашлиев, са правили предаването „Фулмакс“ и самия Захари Карабашлиев, който преди дни взе награда за най-четен автор на художествена литература на Столична библиотека за 2021 година.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Какво пропуснахме през 2021? Няколко продукции, които привлякоха вниманието ни:
- „Until” на вокалистката от Сан Франциско Карън Маргът. (темата е отложена).
- „Raise the Roof” на Робърт Плант и Алисън Краус.
• В началото на 2022 г. излизат колекции на Сесил Маклорин Салвант, Кендейс Спрингс и Оле Боруд. Слушаме техни нови записи.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Представлението „Вярно с оригинала“ на Галина Борисова в галерия „Етюд“. Разговор с авторката и актриса – Галина Борисова.
• Нов шрифт за деца помага на начинаещи читатели. Разговор със създателя на шрифта художникът Кирил Златков.
• Новата книга „Към нея“. Стихосбирка на Росен Карамфилов. Разговор с автора.
• Спомен за журналиста Стефан Джамбазов с филм „Ретроспектива“ в столичното кино „Одеон“. Разговор с журналистката Зелма Алмалех.
• Фотографска изложба „Занаятите не се предават! Шапки долу“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Разговор с организатор.
• Галерия „АРТЕ“ представя тандема Мариана Пуева и Кънчо Кънев, скулптора и живопис. Разговор с куратор.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
Балада за баладата – първа част.
Ще звучат изпълнения на Бийтълс, Стинг, Пепино Галиарди, Лаура Паузини, Ричард Клайдерман, Черил Стюдър и Раду Лупу, както и музика от Рихард Вагнер, Йоханес Брамс и Дюк Eлингтън.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
автор и водещ: Цвета Николова
• Петокнижието и ролята му в историята и философията
Преди 540 години – на 23 януари 1482, излиза първото печатно издание на Петокнижието. За значението на това издание и влиянието, което свещената книга на юдаизма оказва върху развитието на историческата наука и философията разговаряме с Максим Делчев – образователен директор в ОЕБ Шалом
• „Животът на ромите в пощенски картички“ – как пощенските картички допълват познанието върху пъстрия и многообразен живот на ромите – разговор на Наталия Цекова с д-р Христо Кючуков, събрал в книга пощенски картички с роми от цял свят.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Автор: Николета Атанасова
По следите на безценните документи
Епизод 4: Безценните документи – текст под текста и разни нетипични съжителства
В този епизод експертите и изследователите разказват за намерените текстове под основния текст. Наричат ги с усмивка „втора употреба“. Освен това, в епизода разказваме за различни видове фалшификати на ценни ръкописи и книжни български пари.
В епизода участват: д-р Бояна Минчева, ръководител направление „Опазване на ръкописно документалното наследство“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, проф. Боряна Христова от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Елисавета Мусакова от Института по изследване на изкуствата към БАН и Петър Станков, началник сектор – Музей към МВР.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Културата на политическата комуникация, политическите речи през годините и историята на демокрацията у нас изследват, архивират и събират младите създатели на фондацията и сайта „Стража”.
Разговор с Благослав Михайлов - завършил Изкуствен интелект в Шефилдския университет, основател на „Стража”
• Моята история, моята тема: Какви са елементите на добрата политическа реч - проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика, бизнескомуникация и комуникационни изследвания
• Дати от световната история

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Звучат изпълнения на ОНМ на БНР, Малин Домозетски, Александра Димитрова, Петър Захариев, формация „Илиев“, Христо Косашки, Катя Георгиева и други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Копенхаген, от 11 март 2021 г. Свири Датският национален СО с диригент Фабио Луизи и солистка Беатриче Рана – пиано. В програмата: Карл Нилсен – „Пан и Сиринкс“, опус 49; В. А. Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 9 в Ми бемол мажор К. 271, посветен на Виктоар Женами; Рихард Щраус – „Буржоата благородник“ опус 60, сюита по пиесата на Молиер.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Проектът „Кой е на сцената?“, който чрез необичайни методи представя критически анализи на съвременни сценични форми и драматични текстове. Очаквайте и обичайната „КиноАларма“ с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Водещ: Милен Панайотов
Разговор и изпълнения на саксофониста Алексей Зубов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 68 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Събеседник ще бъде един от водещите актьори на варненския драматичен театър Стоян Радев, който в последните години се изявява все по-успешно и като режисьор. Ще..

публикувано на 24.05.22 в 15:05

Вторник, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 67 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Как се гради традиция – Джаз форум Стара Загора на 10 години. Гост – създателят на фестивала Венци Благоев. Говорим си както за предстоящото издание, сред чиито..

публикувано на 23.05.22 в 12:04

Понеделник, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 66 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник В навечерието на 24 май и като отбелязване на една година от възстановяването на "Заедно след полунощ", темата ще бъде Книгите и..

публикувано на 22.05.22 в 08:35

Неделя, 22 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожицата" от Иво Андрич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Радостина Кънева, Атанас Вълчев, Гергана Димитрова,..

публикувано на 21.05.22 в 08:05

Събота, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Нов албум – Базираният в Китай прогресив метъл квартет "OU" с дебютен албум "One" излязъл на 6 май тази година. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до..

публикувано на 20.05.22 в 18:19