Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Държавата трябва да отправи духовни писма към всеки български творец в чужбина

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

Нашето изкуство е на мълчалив диалог

Греди Асса
Снимка: Ани Петрова

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса, който е Главен герой в предаването.

“Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да общуват, да разменят свои проекти и идеи.“

Детството

“Детството е един капитал, до който цял живот стигаш по различни пътища. Не само от мястото, в което си роден, но и хората, които много са те обичали – прозорецът, който пръв си отворил, първата си любов, всичко това е като един паноптикум, в който ти се чувстваш защитен. Детството някак те защитава от всичките неща, които се случват после в живота.“

Рисуването

“Спомням си, че майка ми ме вдъхнови в цветовете, първите картини направихме с нея. Намазано платно с туткал и маслени бои – бях толкова щастлив, че можех да имам картина, която да съзерцавам.

Баща ми ми даваше постоянно опора, казваше ми, че трябва да стана “по-добър и по-добър, за да съм добър“. Това беше силно негово желание да преодолявам многократно това, което съм стигнал.“

Най-добре се чувства...

“Безспорно тук в България с моите колеги художници, тъй като владеенето на този занаят, колкото и да е мълчалив, той винаги дава възможност да правиш среща и да разговаряш по един особено мълчалив начин.

Нашето изкуство е на мълчалив диалог, но той е много силен. И в Китай, и в САЩ, и в Германия съм имал почитатели, имал съм отзиви, които не съм вярвал, че могат по един такъв начин да разберат това, което аз им представям.“

След всяко завръщане…

“Най-вече отношението на хората, любопитството към това, което правиш. Където и да отива един български художник, това разширява българската граница. По този начин разширяваме духовната граница на страната. Това е много важно, за да се разбере, че в България има художници, които рисуват по един по-необичаен начин.“

Чуйте целия разговор с Греди Асса в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Спасов

Плейбек театър

"Гласовете на София" е проект по уличен плейбек театър акция, която представя  всеки месец акция в различен район – Център, "Люлин", квартал "Христо Ботев", Студентски град, Лъвов мост. Предстоящото им представяне е на Витоша на Златните мостове на 29-и май, разказва актьорът, основател и обучител на групата за плейбек театър – Васил Спасов: "В..

публикувано на 27.05.22 в 08:05

Пловдив е домакин на Международния фестивал на камерната музика за 57-и път

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив е най-старият фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив. От основаването му през 1964 г. до днес не е прекъсвал нито веднъж. Провежда се ежегодно през месец юни сред живописната атмосфера на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен Пловдив..

публикувано на 26.05.22 в 17:15

Обща изложба на артистичното семейство Силвана и Иво Тодорови в галерия "Сердика"

"Фотони в цвят“ е симбиоза между живопис и светлина. Акрилните платна на Силвана Тодорова носят щастие, уют и вълшебство, а светлинните инсталации на Иво Тодоров от осветителни тела и стари предмети, са необичайни и магични, напомняйки ни за изчезнали светове и непреходността на времето. Тя е ученичка на художника Димчо Павлов – Джиджо, нейни картини..

публикувано на 26.05.22 в 17:00

Премиера на новия роман на Здравка Евтимова

"Здравка Евтимова е невероятен автор! В нейните разкази и романи странна магия прегръща героите ѝ. В словата ѝ има поезия и грапавина. Докато прелистваш страниците, от тях изскача със зловеща усмивка нещо, което наподобява Чеширския котарак, но пък Алиса е повече от една. Да, в романите на Евтимова има и по една Алиса, която пораства и открива, че..

публикувано на 26.05.22 в 15:36

Callipoesis – среща на поезията и калиграфията

С изложба в Avrtikl завършва първото издание на проекта Callipoesis , който  изследва взаимодействието между поезията и калиграфията като артистични  форми на писане със сърцето и душата. Творците зад Callipoesis използват  езика и буквите с техните естетически и стимулиращи емоциите свойства, като  въздействат на сетивата през една..

публикувано на 26.05.22 в 12:20