Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 26 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 47 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
• Посрещаме нощта със специалното участие на една от живите легенди на българския футбол – вратарят на най-славното поколение в историята на футболен клуб ЦСКА Георги Велинов, когото приятелите наричат просто Джони. Ще се върнем към старта на футболната му кариера в родния му град Русе, ще помъдруваме по въпроса каква доза истина се съдържа в известната максима, че добрият вратар е половин отбор, ще си припомним някои от незабравимите мачове на ЦСКА, превърнали българският тим в екзекутор на европейски клубни шампиони, ще поговорим за трудностите и препятствията по неговия житейски и професионален път, които не само не сломиха духа му, но го превърнаха в истински добър човек, пример за подражание на хиляди фенове.
• Запомнете това име: среща с актьора Алек Алексиев.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от фестивала БиБиСи Промс в Лондон. Свири клавирно трио „Аматис“ в състав: Леа Хаусман – цигулка, Самюъл Шепърд – виолончело и Менгджи Хан – пиано. В програмата: музика от Роберт и Клара Шуман.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фламенко от южната част на Испания. Изпълнение – ансамбъл „Лос Малагеньос”, Хосе Менесес и популярният китарист Висенте Амиго.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на етно формация „Булгара“, Христина Белева, Петър Миланов, Гергана Димитрова, група „Дива река“ и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Принцесата с големите очи“, по африканска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Приказка за цар Салтан“ от Александър Пушкин

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• След връчването на наградите „Сирак Скитник” за 2022 година – разговор с Ирина Вълчанова за радиопроекта „История на изкуството за деца”, излъчван по програма „Христо Ботев”.
• България и светът на този ден: На този ден преди почти 30 години в бивша Чехословакия е избран за президент дисидентът Вацлав Хавел, едно от безспорните имена в културата и политиката на Източна Европа от края на 20-и и началото на 21 век. Записи от Златния фонд на БНР.
Отново за доверието - остана ли какво да си кажем с правителствата и бизнеса? Разговор със социолога Милена Якимова след резултатите от глобалния „Барометър на доверието“ на „Еделман” от 2022 година.  
• Истории в ефира: С разказите на Веселина Господинова ще се върнем в миналото на баща й, актьора Кирил Господинов, и на майка й, културолога проф. Мирослава Кортенска.
• Минути на редактора: Какво отчетоха проверките на екипа на Министерството на околната среда и водите по време на обиколката му в половин България? Какво се случва  по българското Черноморие през зимата, освен опити за строежи в „мъртвия“ сезон? Разговор с еколога Валентин Симов.
• Нашият ден – LEGE ARTIS
- С 515 лева се е увеличил средният разход на българския пациент, показват данни на Министерството на здравеопазването – разговор за финансовите аспекти на системата с икономиста в областта на здравеопазването Аркади Шарков.
- Десетки фармацевти са притеснени, че ще са принудени да затворят аптеките си заради цените на тока – разговор с Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водеща: Диляна Трачева
• Lilly of the West открива 2022 година с нов дванадесети по ред албум „Swings and heartaches – volume 2“. Лили Друмева представя новата колекция - продължение на албума „Swings and heartaches”, който групата пусна преди 10 години;
• Дара записа нов сингъл „Call Me” заедно с румънския изпълнител и продуцент Matteo;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР „Земя на таланти“ Стоимен Стоянов от Nocktern представя песента „Hollow” feat. Saigo;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Адела Пеева и киното. Разговор с режисьорката по повод 75-годишния й юбилей и 50 години творчество.
• „Лазарица“ от Йордан Радичков на сцената на Бургаския драматичен театър. Юбилеен спектакъл на актьора Стоян Памуков по случай 70-ата му годишнина.
• „Четирите споразумения“ – премиерен спектакъла с превод на жестов език и аудиоописание за незрящи на театър „Драмеди“ в Нов театър НДК. Разговор с режисьорката Цвета Балийска.
• Арт терапия с подходящата книга: „РАЗниМисли“ или как воденето на дневник може да помогне на психичното ни здраве по време на пандемия. Разговор с психолога Детелина Стаменова.
• Фотография и технологии: галерия „Синтезис“ представя изложбата Homo technicus на програмиста Цветелина Димитрова, която включва фотографии на различни органи и части на тялото, сглобени от компютърни компоненти. Среща с авторката.
Проектът печели Голямата награда от конкурса за фотокниги „DIY Photobook“, организиран от Фотосинтезис и Европапир България през 2021 г.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Запис от концерт на Красимира Стоянова и Йосиф Славов от 2020 г., състоял се в рамките на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Съпровожда на пиано Боряна Ламбрева.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Другото Средновековие
В масовото съзнание Средновековието, слава Богу, вече не е оная тъмна епоха, в която единствената светлина идва от пламъците на кладите; напротив – благодарение на усилията на учените от българската школа по средновековна философия (призната в цял свят) познанията ни за този период от историята на човечеството вече са сравнително запълнени и съвсем не повърхностни. Разбира се, има още какво да се желае и издаването на тома с лекции за западноевропейското средновековие на проф. Цочо Бояджиев е стъпка, която много допринася за изличаване на празнините. Без страх може да се каже, че това е фундаментален труд от ранга на „Цивилизацията на средновековния Запад“ на Жак льо Гоф, „Страхът в Западния свят“ на Жан Делюмо, „Времето на катедралите“ на Жорж Дюби, „Смисълът на жестовете в средновековния Запад“ на Жан-Клод Шмит, „Нощта през Средновековието“ на Цочо Бояджиев… Тъкмо това „друго средновековие“ е в центъра на предаването „Премълчаната история“. Говорим със самия проф. Бояджиев, както и с неговите колеги и съратници, професорите Георги Каприев, Олег Георгиев и Калин Янакиев.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Библиотеките по света: Модерната библиотека
В книгата „Световни рекорди сред библиотеките” пише: „Френската национална библиотека беше първата, която направи пълния достъп по интернет до голяма част от своите сбирки”. Благодарение на интернет всеки, който използва компютър, има лесен достъп до съкровищницата на човешкото познание.
С представители на Университета по библиотекознание и информационни технологии ще обсъждаме как изглежда и функционира модерната библиотека на третото хилядолетие: доц. Свободна Вранчева, доц. Таня Тодорова, д-р Красимира Александрова и д-р Елена Игнатова. Сред разискваните теми са: водещи тенденции в развитието на съвременните библиотеки, зали за екипна работа, колко бързо се доставя една книга, международно движение за свободен достъп до библиотеките, привличане на младите хора в тях.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Различните животи на една сграда паметник: Търновския Клуб на Културните Дейци се преражда в пространство за културни и социални събития с помощта на екипа на „ТАМ“. След началото на 90-те сградата преживява години на разруха. Преди това тя играе важна роля в развитието на културния живот на Велико Търново през втората половина на XX век. През КДК гостуват  Габриел Гарсия Маркес, Йордан Радичков, Дора Габе, Любомир Левчев, Антон Дончев, артисти от Народния театър Иван Вазов и още. Тук е било и последното четене на Емилиян Станев.
Сега екипът на ТАМ събира спомени, снимки и лични истории за важните събития и срещи ставали от славните години на КДК. Инициативата „Разкажи ни КДК“ стартира на 15 януари.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Среща с колоритен фолклор, качествен инструментален уърлд и изискано фадо от Португалия. Сред изпълнителите – талантливата Сара Видал, Луиш Пейшото (на китара „кавакиньо”), уърлд звездата Дулсе Понтеш, Педро Жоя (на класическа китара), „Гайтейрош де Лижбоа” (или „Гайдарите от Лисабон”), пианистката и певица Мария Ана Бобоне (с автентични и авторски песни), Мария Тереза, популярните Мариза и Кристина Бранко и др.  

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо – в памет на Милен Панайотов
Концертна версия в рондообразна форма: Мортън Фелдмън „На Самюел Бекет“ и творби от баща и син – Антъни Бракстън и Тайонди Бракстън

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Black Metal Rainbows – международно академично изследване на явлението „блек метъл“, което поради медийния шум и популярността си (през 90-те) в публичното пространство погрешно се свързва само със скандинавската сцена и с десния екстремизъм. Могат ли хора с различен цвят на кожата, с различна сексуална ориентация или просто с различни възгледи да правят блек метъл? Какви са нюансите на самото черно? Какво е „блек метъл“ днес – четвърт век след първата вълна? Кой се опитва да „изтрие“ блуса от блек метъла? Кого ще разгневи и кого ще уплаши тази книга? – разговор със Станимир Панайотов, съавторът на Black Metal Rainbows от българска страна.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
60 минути с изкуството на едни от най-известните вокални групи и хорови формации от Мексико, Куба, Венецуела, Бразилия и Аржентина. Това са: Университетският студентски хор Staccato към Националния автономен университет на Мексико; вокалните групи от Венецуела Entre Voces и Siete Palos; вокалният смесен ансамбъл Da no coro – Бразилия; Schola Cantorum Coralina – Куба; студентският хор от Аржентина Estudio Coral Meridies и ансамбъл Los Fronterizos с хор Cantoria de la Basilica del Socorro, също от Аржентина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35