Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събота, 29 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската рок сцена.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Нео прогресив рок.
„The Tangent“ с единадесети студиен албум „Auto Reconnaissance“ 2020 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Йордан Данев, група „Балканфолк“, Васил Вълканов, трио „Божура“, Пейо Пеев, Валентина Добрева, Недялко Недялков, Светослава Василева, Николай Паскалев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в троянското село Бели осъм. Разкази за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за местните празници и развитието на туризма. А на самия фестивал на сливата, ще разберем от стари майстори, как се прави сватбарско жито и сладко от троянски сливи.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Яйцето на света: как се отбелязва обичаят „Свети Атанас“ в Етрополе.
• Нашите любопитки: скъпоценните камъни. Какви са особеностите на перлата и кехлибара?
• История на изкуството за деца: защо има персийски килими, които носят името „Сангушко“ и по какъв начин се формира Квебек.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
„Ум царува...” – разговор за нови изследвания върху мозъчната дейност с участието на акад. Владимир Овчаров. Акценти: Ковид и постковидни увреждания на мозъка, неизбежното стареене и промените в мисленето, натрупването на генетична информация и значението й по време на боледуване. И още: тайните на гениалността, белтъците – причинител на болестта на Паркинсон и Алцхаймер?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Веселина Даковска
• Предложение за най-малките: „Чудеса от прежда” – куклена постановка в „Ателие 313”. Разговор с проф. Катя Илкова, режисьор на спектакъла.
• Още една идея за изнервени родители – курсове по рисуване за деца в „Арт Академи”, където най-малките създават сами картини и други арт изделия. Разговор с Маня Китова – организатор.
• Семейни маршрути: отвеждат на пътешествие с тайнственото име „Скритите села”. Едно пътуване с теснолинейка из живописни български места ви предлага Стойко Деведжиев – пътешественик и водач на туристически турове.
• От другата страна: „Състраданието – внезапен порив или типична българска черта” – разговор с психолога Огнян Димов по повод желанието на стотици млади българи да дарят кръв за животоспасяване.
• 140 години от рождението на големия Владимир Димитров - Майстора. На 1.02.2022 Художествена галерия – Кюстендил ще представи уникална изложба с непознати творби на големия художник. Разговор с Валентин Господинов – директор на галерията.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостува олимпийската шампионка по сноуборд Александра Жекова - Сани. „Дълги години носих бронята на воин, но сега е време да бъда майка”. Това са думи на голямата спортистка, месеци преди да роди дъщеричката си Христина. За майчинството, за родителите си, за бащата на детето ѝ – Христо Пеев – чуйте историята на Александра.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни пианистът Людмил Ангелов (първа част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Да си спомним Вирджиния Улф
Във връзка с годишнината – горе-долу точно 140 години от рождението на прочутата писателка и феминистка, разговор с Иглика Василева за нейната роля, живот и значение в знаковото културно пространство на миналото и съвременността. За рецепцията ѝ в България, за значимостта на името, оставило отпечатък върху световната литературата.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Соул джаз 4 – Ета Джеймс и Марвин Гей
50-те и 60-те години е времето, когато соул джаза – вокален и инструментален, са в своя апогей. Ета Джеймс и Марвин Гей са сред изпълнители, които будят възторг с таланта си в жанра през 60-те г. на миналия век.
Ета Джеймс е на сцена повече от 40 години и ако хероинът не съпътстваше живота ѝ, може би щеше да пее още години. Таланта ѝ е открит през 1955 г. от Джони Отис. Името на Ета добива бързо популярност, а това се случва благодарение на песента „Roll with me, Henry“ с която певицата достига №2 в класацията за ритъм енд блус, макар и под друго заглавие „Wallflower“. Оттук нататък следват 15 години възход в кариерата на Ета Джеймс, свързани с десетки хитове както в соул джаза, така и на поп сцената. През 60-те, заедно с Чък Бери, Мъди Уотърс и други музиканти, Ета се впуска в новото музикално приключение, наречено рок.
Марвин Гей или „певецът с медения глас, обхващаш 3 октави“ е известният и един от първите певци, подписали договор с „Мотаун“ през 60-те. Син на афро американски свещеник, Марвин пее госпъл в църковния хор на баща си още от малък. С времето се учи да свири и на орган. Първият си професионален запис прави през 1957, а няколко години след това пее в различни групи на „Мотаун“. С приятна външност и мелодичен глас Марвин Гей бързо печели публика, а критиката е благосклонна към него, благодарение и на 20 хита, които попадат в различни класации на САЩ.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
И пак за Венецианското биенале
Двете години с пандемия и три пъти парламентарни избори през миналата година сякаш обричаха българското участие във Венецианското биенале на неуспех. Тоест отново на неучастие. Именно нередовните участия на България на този форум възпрепятстват не само разпознаването на съвременното й изкуство на международната арт сцена, но подриват и самата българска арт сцена. И художниците, и кураторите, и публиката се оказват ограничени в националните рамки, без поглед и критерии за съвременното изкуство извън тях.
Но ето че българско национално участие във Венецианското биенале тази година все пак ще има. В изключително кратки срокове бе обявен конкурс и избран от жури проект.
За значението на българското участие във Венецианското биенале за развитието на съвременното ни изкуство говорят Галина Лардева, председател, и Владия Михайлова, член на журито.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• „Mali oblak ljubavi“ от Желимир „Желко“ Бебек: дългоочакваният нов солов албум на певеца на „Биело Дугме“, „Индекси“, „Ютро“, „Армия Бе“, „Подиум“ и „Юго-рок мисия“. Вокалистът, композитор и текстописец, един от знаковите музиканти и характерни гласове на балканската рок сцена, в звездно продуцентско обкръжение и в компанията на собственото си семейство (далеч от софрата).
• В нощите на скъпите покойници: 5 години от смъртта на Илия Фортунов - Чори. Спомен за мултиинструменталиста (предимно китарист и кийбордист), композитор, аранжор и автор на филмова музика, щедър талант, разлистен в областта и на рока, и на джаза, но и на спейс електрониката. „Българският Вангелис“ от група „Везни“ - първата наша рок формация с брас секция, до неговото „Дуенде“ в новия век и композиции, пълни с персонажи (въпреки липсата на вокали), които играят по свирката на балансирана до стъпка екзистенциална драматургия. Пиесата на „Везни“ „Предкласика и съвременност“ премиерно в ефира на програма „Христо Ботев“.
• С „Локомотив ГТ“ до съседната гара.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 449 – „Бистра от вълноломното изкуство“
гост: младата актриса и поетеса Бистра Иджома Окереке.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Двамата Ивановци“ от Иван Иванов – 1 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Музикантът и актьор Георги Арсов ни води по поклонническия маршрут Камино де Сантяго и ни разказва, че най-трудната част от това пътуване понякога е да съумееш да запазиш пътя в себе си, когато се върнеш у дома.
• Пътуване с деца: Разговор за маршрута Ком – Емине, който следва билото на Стара планина, и за подаръците, които планината ни дава.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
Българските оперни театри – Старозагорската опера – записи от 80-те и 90-те години на миналия век.
• „Трубадур“ на Верди – 3 картина, с участието на Стефка Минева (Азучена), Иван Велчев (Манрико), Иван Василев (Рюиц), хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Веселин Ненов – запис от 22 ноември 1982 г.
• „Набуко“ на Верди – 3 и 4 действие, с Евдокия Здравкова (Абигаиле), Денчо Белев (Набуко), Атанас Шопов (Измаеле), Никола Кутин (Захария), Петя Балджиева (Фенена), Иван Василев (Абдало), Кремена Кордова (Ана), Александър Марулев (Жрец), хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Димитър Димитров – запис от 17 ноември 1984 г.
• „Норма“ на Белини – финал на операта, с участието на Офелия Христова (Норма), Петя Балджиева (Адалджиза), Симеон Симеонов (Полионе), Александър Марулев (Оровезо), Тоня Петрова (Клотилде), хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Божидар Бонев – запис от 22 ноември 1989 г.
• „Тоска“ на Пучини – 2 действие, с участието на Анна Томова-Синтова (Тоска), Симеон Симеонов (Каварадоси), Денчо Белев (Скарпия), Васил Недев (Сполета), Йовчо Киров (Шароне), хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Димитър Димитров – запис от 1995 г.
• „Ернани“ на Верди – с участието на Офелия Христова (Елвира), Мартин Илиев (Дон Карлос), Симеон Симеонов (Ернани), Александър Марулев (Гомес да Силва), хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Божидар Бонев – запис от 10 май 1999 г.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Европейски джаз авангард. След предаването ни с италианския тромпетист Паоло Фрезу, който гостува за първи път в София миналата седмица, фокусът тази нощ е върху..

публикувано на 16.05.22 в 09:45

Понеделник, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гости: Константин и Христина Илиеви. От изкуствознанието, галерията, градът и градския начин на живот до живота на село...

публикувано на 15.05.22 в 08:05

Неделя, 15 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Апетит за череши" от Агнешка Ошецка   от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Бояна Топалова, Румяна Филкова, Милан Завков,..

публикувано на 14.05.22 в 08:50

Събота, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева и Иван Драгнев • Гости: Михаела Найденова (Ember & Dust) и Ненчо Стефанов NinYo (Торнадо, Тома) участници в единствения ежегоден фестивал на барабаните в България "Sofia Drum Fest", който ще се проведе за 3-ти път на 15 май. Събитието се организира от..

публикувано на 13.05.22 в 17:36

Петък, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 60 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещи: Калина Станева и Йоланта Попова • Симтомът "жестокост" Колко опасни са хората, които нараняват животни и докъде стигна битката с жестокостта у нас? Може ли да бъде спряно и кога насилието над..

публикувано на 12.05.22 в 16:15