Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 21 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 1част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Метаморфози срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
Гост: Елена Евстатиева експерт по възстановително правосъдие, психодрама-терапевт, председател на УС на Българското дружество по психодрама и групова терапия. Ще поговорим за бъдещето на възстановителното правосъдие и защо пътя към ограничаването и превенцията на насилието трябва да преминава през прошката и възстановяването на връзките, а не през възмездието
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от фестивала „Пиано екстраваганца“ в София. Рецитал на Масимо Мерчели (флейта) и Бруно Канино (пиано). В програмата: творби от Гаетано Доницети, Алфредо Казела, Рикардо Пик-Манджагали, Лудвиг ван Бетовен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Слънчева алпийска музика от Швейцария. Изпълнението е на йодлерклуб „АлпеБлуме”, „Ле Муверан”, хор „Ле Мерсенер”, „Ребедюл” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Добрев, Христина Ботева, Панайот Стойчев, Веселена Радева, Иван Варимезов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Небивалиците на Таз“, по татарска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Княз и чума“ от Николай Райнов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: Нина Симон – „великата жрица на соула“ за един живот изтъкан от музика и борба за свобода и равенство. Коментар.
• Световен ден на майчиния език – кой и как го съхранява в днешния технологичен век? Разговор с д-р Магдалена Абаджиева от Института по български език към БАН и доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет.
• Главен герой: Историята на филолога Павлина Върбанова за любовта към словото и правилата, които ни правят свободни.
• Минути на редактора: Защо е важно къщичките за птици да се поставят по това време на годината и какви правила е важно да се спазват? Интервю с Димитър Градинаров от БДЗП.
• Културно наследство в гетото или как четири деца от проекта „Музиката вместо улицата“ участват в концерт с Парижката филхармония в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа – директно включване от Париж на маестро Георги Калайджиев, създател на проекта.
• Митология и разпъването на Орфей в картините на Васил Петров в континиум с древна оброчна плочка-амулет с обредите на Бакхус – анализ на изкуствоведа и галерист Краси Алексиева и разговор с художника.
• Новини от ССБ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Нови продукции:
• „Never Forget My Love“ на британската соул дива Джос Стоун.(темата е отложена)
• „Soul Letters“ на норвежкия соул и джаз вокалист Оле Боруд.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Френският писател Ерик Ноло представя у нас романа си „Последна спирка в Русе“. Разговор с автора.
• Документален филм „Свободни на този или на онзи свят“, посветен на 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Разговор с режисьора - журналистът Йордан Димитров.
• Разговор с първия VR художник у нас - Рафаела Рафаелова.
• Късометражният филм „Сутрин“ на студенти от Нов български университет печели редица международни награди. Разговор с режисьорката Невена Николова.
• Изложбата „Големите епидемии в историята“ в Археологическия музей във Варна. Разговор с куратор на проекта.
• Новата книга на писателката Юлия Спиридонова - Юлка „Сянката на щурец“. Разговор с авторката.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
В днешното издание на предаването колективният дух взема превес над индивидуализма. Под мотото „Да музицираш в компания“ прочути музиканти ще демонстрират как дори като член от група можеш да направиш световна кариера. В различни формации и жанрове ще се изявяват наши и световни изпълнители: Аглика Генова и Любен Димитров, „Щурците“, Ане-Софи Мутер, Андре Превен, Даниел Мюлер-Шот, Джеймс Ливайн, Струнен квартет „Петерсън“, групите „Бийтълс“, „Чикаго“ и др.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• За майчиния език с Любов
За съхраняването на майчиния език на някои от етносите в България разговаряме с журналистите Вартануш Топакбашян Шефкие Чакър и Валери Леков, както и актрисата Наталия Цекова. За последните изследвания на ромския език ни разказва д-р Христо Кючуков. И тъй като сме в месеца на любовта, в предаването ще прозвучи и любовна лирика на арменски, турски и ромски езици.
• „НЕОнавтиката и сетивата“ – Катрин Димитрова представя новия спектакъл на Театъра на сетивата.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Фитотерапия: Лечение с билки
Една легенда разказва, че Бог направил от кал човешкото тяло и го оставил да пренощува, за да му вдъхне на другия ден душа. Ала се появил дяволът и с една тояга надупчил тялото. На сутринта като видял това, Бог набрал различни треви, затъкнал с тях дупките, вдъхнал душа и така оживил човека. Оттогава лековитите билки са познати на хората. Знае се, че те са много и разнообразни, а лечението с тях има редица предимства. Не бива да забравяме обаче и за някои странични ефекти, които поражда прилагането им.
За да се ориентираме в „джунглата” от лечебни растения и техните свойства ще ни помогнат професор Надка Бояджиева и доктор Румен Николов. От тях ще разберем кои билки се използват за укрепване на имунната система; какво да вземаме при липса на апетит и морска болест, при проблеми с черния дроб, жлъчката и язвата; защо трябва да сме внимателни при лечението на полови заболявания, как растения от нашата трапеза влияят на мозъка, и други.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Подценява ли се работата на музейните работници и при какви условия ще се откажат от протестните си намерения?
Събеседници: гл. ас Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив и заместник-председател на Сдружението на музеите, и проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей - Русе
• Дати от световната история: Нина Симон

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Петко Кънев представя нова песен на оркестър „Тракийско настроение“.
• За тракийската култура и винопроизводството, дискутирани на V Научен семинар „Траките и виното“ разказва Весела Георгиева.
• Ангелина Илиева дава подробности за VI Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветелина Начева
• Концерт от залата на Елбфилхармонията в Хамбург, от 15 октомври 2019 г. Свири Филхармонията на Осло с диригент Василий Петренко и солист Лейф Уве Андснес – пиано. В програмата: Арне Нордхайм – Канцона за оркестър; Едвард Григ – Концерт за пиано и оркестър в ла минор, опус 16; Сергей Рахманинов – Симфония № 2 в ми минор, опус 27.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Как заниманията с история могат да те доведат до фотографията и защо личната биография е важна за разбирането на един град. Наш гост ще е младия историк Силвио Томов, които ще ни разкаже за книгата си „Щрихи от новата история на Самоков“ и за работата си в музея в Самоков.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
водещ: Милен Панайотов (In memoriam)
Албумът „Мед и пепел“ на Михаел Рислер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30