Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 21 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 21 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост Георги Палахутев планински водач, екскурзовод, енолог и водач на малки групи запалени по алтернативен туризъм, член на Трънското туристическо дружество и организатор на първия в България високопланински маратон – Трън Ултрарън.
Ще поговорим за пътуването, за емоцията, за риска за бъдещ откривател на нови места, за планината и за това как могат да бъдат запалени повече хора по това да бъдат активни и да общуват с природата.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Скандинавието. Изпълнението е на капела „Ви Поулсенс”, Ерленд Апнесет, Тепо Репо, „Иверсенс квартет” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Гергана Дачинова, Митко Гроздев, Ивелина Димова, Мартин Владимиров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Пролетна приказка“ от Анелия Янковска-Сенгалевич

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Обичта, перушинка бяла“ от Уошингтън Ървинг – 1 часа

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: „Мъже в командировка“ – из архивите на българското кино с коментар и хроники в звук.
• „Любов, а не война“ – с участието на поета Недялко Йорданов и певицата Белослава.
• Главен герой: Малък куклен театър „Слон“ и създателите му – режисьорката и актриса Роза Николова и режисьорът доц. Мирослав Цветанов.
• Програмна рубрика: „Евранет плюс“ в подкаста „Зелената сделка“ – COVID-19 и пандемията от пластмаса.
• Terra Култура: Астрономията като културно наследство в човешката цивилизация – с траколога проф. Валерия Фол и директора на НАО „Рожен“ д-р Никола Петров.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Изпълнения на Лусиана Суза, Кърт Елинг, Робин Маккел, Джазмия Хорн, Джино Ванели и др.
• Епизод от поредицата „Земя на таланти“. Авторът и изпълнител Никола Груев – Kottarashky представя песента си „Gyuro”.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Световен ден на кукления театър. Връчват се наградите „Сивина“. Разговор преди церемонията с директора на Столичния куклен театър Иван Райков.
• В Световния ден на поезията – стихотворения на Йордан Ефтимов, вдъхновени от ситуацията в Украйна. Разговор с литературния критик и автор.
• Проектът „Нашето време за култура“ – концерт-спектакли с патриотична насоченост и инициативи за подпомагане на български читалища със заснемане на филми. Разговор с основателите Марио Георгиев и Надежда Шопова.
• Детската книга „Войната, която промени Рондо“ на Романа Романишин и Андрий Лесив. Разговор с преводачката Христина Йотова.
• „Година на украинската култура и народ“, нова инициатива на Националния студентски дом – разговор с Христиан Даскалов, директор на НСД.
• Документалният филм „Гладиатор“ за спортиста и колекционер Боян Радев ще има премиера на „София филм фест“. Разговор с режисьора Николай Василев.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
И днес в нашето студио бушуват „Тайфуни с нежни имена“. Пат Буун, Пол Анка, Джани Моранди, Дейвид Даниелс, Лучано Павароти, Нийл Седака, Роко Граната и други световноизвестни музиканти възпяват прекрасните представителки на нежния пол и техните имена. Звучи и музика от Белини, Глук и Йохан Себастиан Бах.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Да се събудим II
Да събудим институциите от бюрократичната дрямка, за да могат децата-бежанци със специални потребности да получат нужната помощ. Гост в студиото Боряна Драганова от Сдружение „Мостове“.  Колко деца и възрастни със специфични потребности са минали през  Кризисния център за украинските бежанци във Варна и  каква помощ могат да разчитат По телефона ще се свържем и с Александър Ингор – председател на Благотворителен фонд Европа, чиито доброволци работят в Центъра.
• Има ли надежда за ромските деца от старозагорското с. Калояновец да заменят простото ритане на топка с организирани  тренировки по  футбол с професионален треньор. Кой с какво може да помогне - разговор с колегата от Радио Стара Загора Елеонора Кунева, Виктор Кирков – мениджър на националния футболен Отбор на Надеждата и ромски лидери от Стара Загора.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Цветя във високите планини
Докоснахме се до цветното богатство на нашите планини, съхранили спомена и легендите за митичния Орфей и кръстеното на негово име цвете – силивряк.
Един от планинските ни водачи в търсене на други редки диви цветя е проф. Стефан Станев. В последното издание на книгата си „Звезди гаснат в планината” той е събрал 31 разказа за наши редки растения, голяма част от които са цветя.
Оказва се, че над 20 вида диви цветя имат в името си съставката родопско. За някои от тях разказва Михаела Йорданова от Смолян. Тя е водач по природен туризъм и специалист по лечебни растения.
За редки видове алпийски диви цветя научихме и от Владимир Владимиров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Какво има да каже киното в исторически времена?
Повлияха ли пандемията и войната на избора на журитата в току що завършилия София филм фест? Закъснява ли киното? Когато събитията изпреварват възможността да ги осмислим, каква трябва да е позицията на кинотворците? – коментари от членове на журитата на София Филм Фест.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Светла Караджова отправя покана за благотворителния концерт-спектакъл „С песен за Надка“.
• Иван Пещерски разказва за XI Национален фестивал „Пролетно хоро“.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Аделина Александрова
Директно от залата на Доходното здание в Русе. Концерт от програмата на 61-вия Международен фестивал „Мартенски музикални дни“. Свирят Сергей Догадин (цигулка), Павел Гомзяков (виолончело) и Пламена Мангова (пиано). В програмата: Сергей Рахманинов – Елегично клавирно трио № 2 в ре минор, опус 92; Дмитрий Шостакович – Клавирно трио № 2 в ми минор, опус 67.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Гостува Елица Георгиева. Разговор за филма ѝ „Нашето тихо местенце“ в рамките на СФФ и за това как литературата и визуалните изкуства могат да се съчетават.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Рецитал
водещ: Никол Раданова
Концерт от програмата на Международния музикален фестивал във Вербие, от 22 юли 2021 г. Свирят Стивън Исерлис – виолончело и Кони Ши – пиано. В програмата: Камий Сен-Санс – Соната за виолончело и пиано № 1 в до минор, опус 32; Огъста Холмс – Речитатив и песен от кантатата „Видението на кралицата“, версия за виолончело на Стивън Исерлис; Габриел Форе - Соната за виолончело и пиано № 2 в сол минор, опус 117.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35