Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 12 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 59 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
Концерт
водещи: Юлия Гатдерова и Лина Мачева

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева.
Концертният албум "Live in Concert" немския барабанист и композитор Волфганг Хафнер и неговия Dream Band в състав Ренди Брекър (тромпет), Нилс Ландгрен (тромбон и вокали), Бил Еванс (саксофон и вокали), Кристофър Дел (вибрафон), Саймън Ослендер (кийборди и пиано) и Томас Щигер (бас).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика, фламенко, румба и етнопоп от испанската област Каталуния. Участват: Луис Лах, "Браматопин", Антонио Лисана с Чамбао, "Охос де Брухо" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цвятко Благоев, Роза Цветкова, Вълчо Иванов и други/

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кръгла приказка", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Грозният принц Куша", индийска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• България и светът на този ден: в Световния ден на медицинските сестри Мая Атанасова разказва за всекидневието си.
• А сега какво? Каква трябва да е реакцията на властите срещу поддръжниците на руската агресия в Украйна и срещу крайнодесните, организиращи прояви в страната ни? Време за кратки въпроси и категорични отговори с общественика Манол Глишев и политолога Огнян Минчев. И с Ивана Мурджева, която отново ще каже какво ни чака. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Истории в ефира: Призраците в библиотеката на Васил Загоров - истории за библиотекари, издатели, музейни работници и учени.
• Минути на редактора: Езикът на младите хора: Кой и какво се оглежда в него – анализ на Георги Цонев, асистент в департамент "Нова българистика" на Нов български университет.
• Денят делово: Какъв трябва да бъде правителственият план, който ще помогне на българите да се справят с инфлационните процеси? Разговор с Никола Янков, икономист от Центъра за изследване на демокрацията, Венеция Нецова-Ангова, икономист и депутат от "Продължаваме промяната", и Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
• Сигурни всеки ден: Какво трябва да предприемем в ежедневието си, за да оцелеем финансово в ситуацията на световна криза? Икономистът Никола Янков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрани песни от репертоара на италианския певец Алън Скафарди.
Освен авторски композиции, изпълнява кавър версии на поп хитове и евъргрийни на Алдо Донати, Винисиус ди Мораис, Токиньо. Марио Венути, Бен Кинг, Джими Фонтана в стиловете поп, соул, джаз и арендби.
Гост музиканти: Фабрицио Босо (тромпет), Джузепе Миличи (хармоника), Фабио Тулио (саксофон), Алфредо Бокикио (китара).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: С. Чолева
• Чавдар Гюзелев открива изложба "Предчувствия" в Париж в Българския културен институт – разговор с художника
• Премиера на "През всички граници" – 129 стихотворения от 32 поети, преведени от Людмил Димитров – разговор с преводача
• Поли Муканова за новата си книга "Сизиф дали е бил щастлив?"
• Димитър Николов за "Към себе си" на Марк Аврелий
• Изложба живопис на Динко Стоев в галерия "Стубел"
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Елена Хубанова   
Диригентът отблизо – Николаус Харнонкур и сър Невил Маринър

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Всички ние оценяваме ползата от изкуствения интелект във всекидневието, но и се опасяваме от растящите му способности да се учи и да измества човека. Къде е мястото на човешкото в прекрасния нов свят, следен и контролиран от изкуствен интелект – разговор със Стоян Ставру, един от лекторите на събитието "Нечовешко бъдеще" на "Рацио", което ще се проведе в четвъртък, 12 май.
• Целунат от Клио – италианският палеонтолог, журналист и писател Алберто Анджела съумява да превърне историята, над която тийнейджърите пуфтят, в интригуващо четиво и за широка публика, и за познавачи. В последната си издадена на български книга "Клеопатра – царицата, която предизвика Рим и покори вечността" той създава вълнуващ портрет не само на "голямата поп-звезда на древността" – Клеопатра, но и на един от решаващите европейската идентичност периоди в историята.
• Възползва ли се държавата от достиженията на българските учени, занимаващи се с изследване и наблюдение на Земята от Космоса – разказва проф. Лъчезар Филчев от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Римски карнавал (с музиката на Берлиоз, Дворжак и Виенявски)

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Ролята на езика във времена на реакционност и агресия – разговор за книгата "Езикът на Третия райх. Бележникът на един филолог" на Виктор Клемперер. В нея авторът, немски литературовед и професор, живял между 1881 – 1960 г., син на равин, спасил се по чудо от Холокоста, изследва ролята на езика в политиката на нацисткия режим.
Интервю с проф. Ана Димова, преводач на книгата, и с Валентин Калинов, философ.
• Споделена визия за градска среда: за втория модул на публичната програма на Центъра за социална визия към Swimming Pool, в който чрез широка дискусия се обсъжда как договаряме правото върху града помежду си и с институциите, които ни представляват, и как изкуството, архитектурата, дизайнът и литературата участват в този процес. Разговор с организаторите.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представяне на певицата Верка Сидерова и акордеониста Стефан Георгиев.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Музикантите от ансамбъл "КласикАрт" отправят покана за концерт на 14 май.
• Любомир Денев-син разказва за юбилея на филхармония "Пионер" и концертите на състава във Виена.
• Елена Драгостинова с подробности за програмата на Фестивала на изкуствата "Борис Христов".
• Гергана Несторова – артистичен директор на фестивала "Солинария" с резултати от провелия се конкурс и информация за предстоящите събития на второто издание на младежкия артфестивал.
• Репортаж на Виолета Кръстева с покани за два концерта в град Плевен.
• Дора Делийска за участието си като солист в сезон 2021/2022 в Опера Пловдив, като част от платформата "Млади виртуози".
• Квартет "Фрош" с документален запис от концерта им, част от програмата на Международния музикален фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Фестивалният сезон и алтернативната сцена извън София – Епизод 1: Electric Orpheus. Гост: Николай Костиков, програматор на едноименния рокендрол фестивал (единствен по рода си у нас като безкомпромисност в съставянето на международната програма и търсенето на нецентрални и непопулярни локации за провеждане) – пряко от Пловдив.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Кристиян Бояджиев
Кавъри 1. Изпълнения на "Бед Плюс", Мер Сал, Скот Кинси, Брад Мелдау, Крис Тили, Кийт Джарет, Гари Пийкок, Джак Де Жонет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30