Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 17 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Европейски джаз авангард. След предаването ни с италианския тромпетист Паоло Фрезу, който гостува за първи път в София миналата седмица, фокусът тази нощ е върху творчеството на саксофонистката Ангелика Нисциер и свободните форми в европейския джаз. Предаването включва записи от концерта ѝ от 28 август 2021 г. в рамките на Джазовата седмица в Кьолн (част от WDR Jazz & World Music Edition, Vol. 5) предоставени за еднократно излъчване от Международния радиообмен.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
водещ: Сибила Лилова
Концерт на Ларс Даниелсон от програмата на "Вилнюс Мама джаз", състоял се на 23 септември 2021 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорни мелодии и песни от италианска Швейцария, в изпълнение на духовитите "Канти е Музике Тичино".

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Надежда Хвойнева, Стоян Радев, Снежана Витанова, Илия Аргиров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Мечо Пух и муслоните" от Алън Милн

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Папирусът на Тот" от Петя Миладинова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мартина Кръстева
• България и светът на този ден: 17 май – Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата. Гостуват представители от националния отбор по спортна аеробика, които ще разкажат за завоюваните 7 медала от международния турнир в Букурещ и предстоящото световно първенство в Гимараеш през юни.
• Готовност за протест от страна на превозвачите след проваления опит за диалог с правителството. Събеседници: Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи и Настимир Ананиев, председател на парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление.
• Истории в ефира: Актьорът Александър Алексиев разказва истории за спасението от войната и смелостта да застанеш в окото на бурята дни след завръщането си от Украйна.
• Минути на редактора: Когато предизвикателствата се превърнат в провокации. Разговор с психолога Светла Живкова за опасните "игри-предизвикателства" във възрастта на бунта и как да общуваме с подрастващите.
• Образованието влиза в час: Загуби ли висшето образование у нас своята стойност? Каква част от студентите виждат ясно своя път в конкретна професия, какви са причините толкова голям брой висшисти да не успяват да се реализират? Перспективата към 2022 година – как се отрази пандемията и дигиталното обучение на подбора нови студенти и нивото в някои от най- желаните специалности в държавните университети? Разговор с доц. д-р Анелия Рангелова, преподавател спец. "Психология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и преподавател от СУ "Св. Климент Охридски".
• За работата във вечерните училища в навечерието на държавните зрелостни изпити и борбата за образование отвъд стигмата ще говорим с Ана Маркова, директор на 5 СОУ "Пеньо Пенев".

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина  Кюркчиева
• "Антология на миражите”- 50 чудеса на света и прочути забележителности, описани от български журналисти и пътешественици. Разговор с редактора на книгата Милена Димитрова.
• Българска премиера на романа "Малко любов" от Христина Панджаридис, която живее и твори във Франция – репортаж.
• "В света на музиката" – предстоящ концерт на виртуозния цигулар Веско Ешкенази с Плевенската филхармония, с участието на Вероника Тодорова (акордеон).
• Литературен наблюдател: „Кейп код“ от Хенри Торо.
• "Преминаване във времето" – изложба на Ивайло Мирчев в галерия "Астри".
• Представяне на книгата "Това, което имам" на израелския артист и музикант Алон Амир в Българския културен център в Тел Авив – кореспонденция на Весела Райчинова.
• Фонограф: Боб Дилън.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
водещ: Валерия Христова
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водеща: Венета Гаврилова
• Международна юбилейна конференция по случай 80-ата годишнина от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките, 15 - 17 май – акценти – проф. Лучия Антонова
• Кирило-Методиевски четения 2022 на Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет, 16 - 17 май – акценти – проф. Андрей Бояджиев
• Най-ранният словесен образ на св. Седмочисленици – доц. Евгени Зашев
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: Човешките технологии в дигиталния свят – проект на "Професионален форум за образованието"

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Метаморфозите на климата: Как можем да влияем върху метаморфозите на климата
Откога човекът въздейства върху климатичните условия? Какво означава "зелена икономика"? Не стигаме ли до крайности, когато твърдим, че аерозолните дезодоранти водят до разширяване на "озоновата дупка" и какво всъщност представлява тя? Какви мерки да вземем, за да не вредим на природата и да не допринасяме за климатичните промени?
Към познатите вече събеседници: проф. Димитър Топлийски, преподавател по климатология в геолого-географския факултет на СУ"Св. Климент Охридски", ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, зам.-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, ще се присъединят доц. д-р Камен Нам, преподавател по ландшафтна екология в СУ "Св. Климент Охридски" и Константин Иванов от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа).

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Обединени в различията си или разединени в интересите си – в дискусия за това, което ни приобщава, но и за онова, което ни раздалечава; за алтруизма и любовта, от които се нуждаем, се включват поетите Кристин Димитрова и Стефан Иванов, обединени от сборника "Любовта за напреднали", както и съставителят му Светлозар Желев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
В памет на изтъкнатата българска цигуларка проф. Елисавета Казакова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• За отворените сърца, съпричастността и добротата:
Срещаме ви с младата доброволка и активистка Петя Петрова, която от 18 годишна живее и работи в Щутгарт. Петя е първият човек от PETA, която заминава още на 25 февруари на полско-украинската граница и започва да спасява животни от Украйна. В продължение на 7 седмици българката заедно с още 11 човека извеждат от страната над 700 кучета и котки от разрушени приюти в Украйна. Ще ви разкажем  как се организира всичко, за опасностите и трудностите пътя, кой поема грижата за животните след преминаването на границата, ще научите и интересната история на котката Кримзи, която вече е интернет звезда. Ще разберете и защо Петя е в България за седмица преди следващото си заминаване за Украйна.
• "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" кани млади артисти да живеят в село Горно Пещене от 11 до 26 юни в местни домакинства.  "Резиденция Баба" вече 8 години среща млади градски хора с предизвикателствата пред обезлюдяващи се села и техните общности. Мисията на инициативата е създаването на лична връзка между поколенията – младите са в помощ на местната общност със знанията и уменията си, докато се учат от нея. Местните пък стават "гидове” на градските си гости в селото.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
водещи: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
Барокови творби от Тобиас Хюм. Песни на Боб Дилън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25