Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вторник, 24 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 67 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Как се гради традиция – Джаз форум Стара Загора на 10 години. Гост – създателят на фестивала Венци Благоев. Говорим си както за предстоящото издание, сред чиито основни гости да унгарците Modern Art Orchestra, така и за цялата история, слушайки и документални записи, които няма къде другаде в българския ефир да бъдат чути.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
водещ: Сибила Лилова
Концерт на "Каминеро квартет", състоял се в Хамбург, Германия, на 21 октомври 2021.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Авторски песни във фолклорен дух от съседна Северна Македония, отличени на престижния фолклорен фестивал в град Валандово. Участват: Войо Стояновски, Йордан Митев, Наум Петрески, дуетът Марияна и Росана и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петко Радев, Радка Кушлева, Иван Шибилев, Недялка Керанова, Борис Машалов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Златни гласове в приказките: Книгата и Мъдро и учено" от Дора Габе

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух" от Алън Милн – част 2

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Любомира Константинова
• България и светът на този ден: Ден на българската писменост, просвета и култура, отбелязваме 24 май със звуци от Златния фонд на БНР.
Богатството на българския език, правилната му употреба и думите-послания, които намират своето място в начина ни на общуване. Събеседник: доц. Владислав Миланов, езиковед.
За вдъхновението да пишеш книги, за пътищата на книгоиздаването, скритите послания, историите и думите между страниците. Събеседник: Благой Иванов, автор.
• Главен герой: актрисата Илка Зафирова, носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“.
• Минути на редактора: Ученици от пловдивското СУ "Св. св. Кирил и Методий" създадоха интерактивна карта, на която са отбелязани всички 257 училища в България, носещи името на светите братя Кирил и Методий. Разговор с Таня Николова, директор на училището.

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Красотата на българското слово": представяне на български поети от колекцията на Радиотеатъра

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Културата - на фокус. Мисия и визия на националната радиопрограма за култура "Христо Ботев". Разговор с Митко Новков, директор на програмата
• Словото като прибежище: поетесата Елка Няголова за премиерата на книгата си "Парапет за душата" и за две поетични антологии, чийто издател е – "О, като отечество" и "Любовта – солта на живота"
• В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ни гостуват още:
- Поетесата Мирела Иванова, драматург на Народния театър "Иван Вазов" – между житейския и театралния юбилей (спектакълът ѝ "Бележките под линия" – за 20-ти път на сцената)
- Николай Дойнов, председател на Съюза на българските читалища
• Българският културен институт във Виена "Дом Витгенщайн" е домакин на първата самостоятелна изложба "Един наш собствен свят" на графика Людмил Георгиев, посветена на 24 май
• Литературни маршрути по проекта "Живописна България" – разговор с проф. Любка Липчева-Пранджева, преподавател по история на българската литература в ПУ "Паисий Хилендарски"
• Фонограф: "Българска конница"

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите
водещ: Никол Раданова

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водеща: Венета Гаврилова
• Честит празник, Ваша словесност! 80 години Институт за български език
В деня на празника на празниците за тружениците на словото си припомняме началото и първопроходците на институцията, натоварена с отговорността да проучва, съхранява и разпространява словесното богатство, трупано с вековете устна и писмена традиция на българския език в цялото му разнообразие от диалекти, стилове и форми. Поглеждаме към днешните им вдъхновения и неволи и се опитваме да прозрем верните пътеки за бъдещето на езика и науките за езика.
В празничното предаване участват учени от всички секции на Института: директорката проф. Лучия Антонова от Секцията по диалектология и лингвистична география; доц. Ваня Мичева, доц. Христина Дейкова, доц. Татяна Александрова, гл. ас. Ванина Сумрова и д-р Ивелина Стоянова
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от гостите на предаването

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Метаморфозите на климата: Адаптация към климатичните промени
Понякога си мислим, че можем да властваме над природата, докато тя ни покаже, че сме твърде безпомощни пред нея. Добре е отрано да се подготвяме за измененията в климата, които предстоят.
Човек открай време се е адаптирал към природата. От палеоантрополог Ив Копан ще чуем хипотезата, че точно климатичните промени са довели до появата на различни видове човекоподобни същества. Доц. д-р Росица Кендерова, преподавател по геоморфология и палеогеография в СУ "Св. Климент Охридски”, ще даде примери за постоянното приспособяване на хората към климатичните условия през новата ера.
За политиката на ЕС в тази област ще научим повече от Мариана Николова, ст. н. с. по климатология в географския институт към БАН, а Пиер Бужан, директор по международните отношения в "Консерватоар дю литорал” (френската служба за опазване на крайбрежието) ще разкаже за опита на Франция за съхраняване на бреговата ивица с оглед на очакваните климатични изменения.
И още мнения за приспособимостта на човека към метаморфозите на климата от ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, зам.-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, доц. д-р Камен Нам, преподавател по ландшафтна екология в СУ "Св. Климент Охридски”.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
В сърцето на писмеността – за думите, които ни променят, за смисъла да говориш своя език, за нуждата да изписваме онова, което казваме, и за българското в българския език на 24 май в "Какво се случва" гостуват поетите и издатели Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова и графичният дизайнер с афинитет към калиграфията Костадин Кокаланов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
110 години от рождението на изтъкнатия български диригент Влади Симеонов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Езикът и създаването на нацията и формирането на национално самосъзнание – говорим по темата с проф. Александър Кьосев и с историка д-р Димитър Атанасов.
• А сега внимавайте: представяне на "Пролетен приказен бал" на Михаил Йосифов бенд заедно с Ангел Заберски-син, певиците Велека Цанкова и Джорджия Павлова и тромбониста Велислав Стоянов, балът ще бъде на 25 май.
• Изложба на Георги Ружев, която се открива на 26 май в галерия "Доза".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
водещи: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на "Кончерто Антико", "Арс Барока", "Те", "ФСБ", Маргарита Алексиева "Мей", Цветана Иванова, Маги Джанаварова, Веско Стамболов, Любо Киров.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 30 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев Редактор: Весел Цанков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов За нещата от живота … и други истории В това предаване с Христо Симеонов-Риндо и ст.н.с. проф. д-р  Стефан Серезлиев ще поговорим за..

публикувано на 29.06.22 в 09:05

Сряда, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта с един от най-талантливите млади изпълнители на българската музикална сцена – Михаела Маринова. Ще представим в ефир най-новия ѝ сингъл – "До безкрай", ще поговорим за препятствията..

публикувано на 28.06.22 в 15:51

Вторник, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Сръбският джаз пианист Деян Илиич и неговите "радиоконцерти" от Първо студио на БНР (2011, 2015, 2017, 2018, 2019), през концерните студия на Радио Благоевград и Радио..

публикувано на 27.06.22 в 09:10

Понеделник, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Сатирични разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник: в последното предаване преди лятото гост на "Заедно след полунощ" ще бъде самия водещ. В едно нощно и искрено интервю с Цветан Цветанов ще разкажа за емоцията..

публикувано на 26.06.22 в 08:15

Неделя, 26 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Кракатит" от Карел Чапек от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на ОНМ на БНР, Йордан Данев, Христина Ботева, Николай Докторов,..

публикувано на 25.06.22 в 08:35