Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Благой Иванов: Словото е участ, отговорност и привилегия

Снимка: Йоан Константинов

Скритите послания, историите и думите между страниците, търсим заедно с писателя Благой Иванов в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

“Словото е участ, отговорност, но и привилегия. То е пряк резултат от нашето съзнание, от нашата мисъл. Мисълта може да изчиства езика и езикът може да изчиства мисълта. Това е преди всичко една привилегия за мен“, казва писателят в “Нашият ден“ и подчертава:

“Невежеството е сила, но само привидно. Смятам, че общество без просвета е общество без бъдеще. Безпросветните хора, които взимат решения, взимат такива, които нямат дългосрочен положителен ефект. Тези неща са обречени или да разрушават, или да бъдат разрушени.

Трудно е, когато зависиш от хора, които не са на “ти“ със своя собствен език, с езика, на който общуват с теб и с този, на който ти общуваш с тях.  Езикът е инструмент за комуникация., ако той е повреден, се поврежда целият механизъм.

Трябва да се стремим да поддържаме тази машина, за да поддържаме и самото общество.  Не се ли стига до войните именно заради повредената комуникация и общуване?!“

Според него, когато четеш изживяваш множество животи:

“Това не са само животите на персонажите или на автора, това са и твоите собствени животи. Една от най-важните характеристики на човека е емпатията, когато четеш тя се засилва.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Светла Коева: За езиковите технологии и езиковите ресурси

Тя е една от най-авторитетните езиковеди в страната . Научните ѝ интереси са в областта на компютърната лингвистика и обработка на езика. Научно и професионално, тя е основен изследовател и координатор при осъществяване на няколко големи и сериозни проекта дигитални бази с езикови ресурси – българският WordNet (БулНет), Българският национален..

публикувано на 04.07.22 в 15:10

Има ли имотен балон?

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация? “Нашият софтуер обикаля всички имотни портали, в които има обяви за имоти. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси имот, за наем..

публикувано на 04.07.22 в 11:36
Илиян Василев

Илиян Василев: Русия има големи интереси у нас и затваряне на посолството би било прекален подарък

Защо за една част от политиците е по-важен въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е правилно за България – коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Илиян Василев , бивш посланик на България в Русия, анализатор, продуцент на предаването "Алтернативата". Нуждата..

публикувано на 04.07.22 в 11:20

Д-р Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда "13 века България"

Новият кавалер на Националната награда "13 века България" за млад талант в съвременното изкуство и наука е д-р Ивалина Трендафилова.  Националният дарителски фонд "13 века България" връчи престижното отличие за втори път в Балната зала на Двореца. Химикът д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда "13 века България" за..

публикувано на 04.07.22 в 10:38

Ремонт на предаватели на БНР на 4 юли

На 4 юли от 13.00 до 15.00 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни ПРАВЕЦ 4 на честота 102.4 MHz, излъчващ програма "Хоризонт“ и ПРАВЕЦ 5 на честота 98.4 MHz, излъчващ програма "Христо Ботев“. Ще има прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 04.07.22 в 06:00