Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Митко Новков:

Културата е вечност

Снимка: Ани Петрова

Националната програма "Христо Ботев" се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира. От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името на Ботев. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.), съществуващите дотогава програми "Знание" и "Орфей" на БНР са преструктурирани и програма "Христо Ботев" поема техните характеристики и функции. Тя се превръща в организатор на национални и международни конкурси в областта на литературата, драматургията, забавната музика, фолклора, хумора, детското творчество, както и за хората в неравностойно положение.

Освен уникалната студийна продукция, програмата продуцира български драматургични и литературни произведения в рамките на "Запазена марка Радиотеатър". Предава всички по-значими сценични прояви в областта на музикалната класика и фолклора у нас и в чужбина, както и знакови спектакли от българския и международен културен живот.

Програмата излъчва редовно и концертите на съставите на БНР.

И днес националната програма "Христо Ботев" продължава да бъде културно-образователна, публицистична и музикална, колкото и да я променят дигитализацията и новите технологии.


Мисията и визията ѝ са уникални, а слушателите на програмата са хора, които се интересуват от музика, литература, театър, изкуство, наука, история, български език и всичко свързано с духовното развитие на България, Европа и света.

В екипите на "Христо Ботев" работят не само журналисти, но и специалисти в своята област – писатели, поети, композитори, кино- и литературни критици, режисьори.

"Затова, доколкото културата е вечност, можем да кажем, че програма "Христо Ботев" работи за вечността" – сподели в студиото на "Артефир" директорът на програма "Христо Ботев" Митко Новков, поканен да гостува навръх празника на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 големи български художници в зала “2019“ на ГХГ Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив представя изложбата "Утвърдени творци от ХХ век до днес". Можете да я разгледате до 28 юли. Експозицията включва произведения на 17 от най-значимите родни художници от различни поколения.  Представени са техни работи от всички жанрове – живопис, графика, скулптура.  Ето техните имена Алцек Мишев, Атанас..

публикувано на 02.07.22 в 08:45

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05