Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Под наслов "Урок по български" връчиха театралните награди "Аскеер"

Цветана Манева с "Аскеер" за цялостно творчество
Снимка: Ангелина Грозева

Фондация "Академия Аскеер" връчи годишните награди "Аскеер" на официална церемония в Театър "Българска армия". Тази година спектакълът се проведе под наслов "Урок по български". По тази тема разсъждаваха и всички номинирани в свои промоционални видеа, които бяха излъчени на церемонията. Вечерта бе съпътствана и с изпълнения на класически стихотворения и откъси от представления, представени от трупата на театър "Българска армия".

За да излъчи номинациите си, журито тази година е разгледало 90 представления. Почетен "Аскеер" получи актрисата Меглена Караламбова, която близо 40 години се е изявявала на сцената на Театъра на армията. Носителят на статуетка за цялостно творчество е професор Цветана Манева.

"Аскеер"-ите за главни роли получиха Мария Каварджикова за ролята си на Пилар и Малин Кръстев за ролята си на Мариано в "Една испанска пиеса", която се играе в Малък градски театър зад канала. Статуетката за най-добър моноспектакъл получи Александра Сърчаджиева за спектакъла "На живо".

Приз за поддържащата мъжка роля получи Юлиан Вергов за ролята си на Иван Вазов в "Народът на Вазов", постановка на Народния театър, която получи и приза за съвременна българска драматургия в лицето на Александър Секулов. За поддържаща женска роля бе отличена Лили Шомова за ролята си на Кристин в "Госпожица Юлия", постановка на театър "Възраждане".

Като най-добро представление приз спечели "Опашката" на Драматично куклен театър "Иван Радоев" - Плевен.

Най-добрата режисура, най-добрата сценография и най-добрата костюмография бяха присъдени на представлението "Коприна" на Драматичен театър "Николай Масалитинов" - Пловдив.

Изгряващи звезди станаха "Сдружение Суматоха" за постановката на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово – "Въпреки живота всичко е любов".

Постановката "Шахнаме: сказание за Зал" на Театър "Азарян" грабна приза за най-добра театрална музика в лицето на Николай Иванов.

Повече чуйте в репортаж от официалната церемония, подготвен от Ангелина Грозева. Ще чуете проф. Цветана Манева, режисьорката Диана Добрева и Димитър Кабаков, директор на Драматичен театър "Плевен".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

От 5 до 10 август в Созопол се  провеж да Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета".  Сред участниците са артисти от Португалия и Италия , както и български кукловоди, театроведи и артисти. "Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба,..

публикувано на 09.08.22 в 16:35
Д-р Кирил Алексиев в студиото на програма „Христо Ботев“

За музеите – поглед "отвътре"

"…Искам да благодаря, че давате трибуна именно на това – да говорим за проблемите, не само за хубавите неща – не да се похвалим, а да очертаем проблемите, които всъщност спъват развитието на българското музейно дело… Интересен факт за слушателите е, че "Европейски паралели – за музея, за галерията" е първото предаване, което обърна въобще внимание за..

публикувано на 09.08.22 в 11:17

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40