Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петък, 27 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 70 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещи: Калина Станева, Йоланта Попова
"Орфей и златното руно"
Кое е общото между тракиеца Орфей и златното руно? Какво разказват легендите за похода на аргонавтите и първото опознаване на Европа от елините.
За новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов говори меценатът, създателят на центъра по себепознание "Орфей" и съсценарист на лентата Милена Павлова.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Tрадиционна музика от Южна Америка – Венецуела, Перу и Чили. Изпълнението е на: "Серената Гаянеса", "Килапаюн", "Колахуара", Рикардо Хонас и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Дунав", Калинка Вълчева, Любен Захариев, Радка Алексова, Веселин Джигов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Великанът" от Роалд Дал

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Трите предачки", бретонска приказка

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• България и светът на този ден: Световен ден на спешната медицинска помощ – одобрени ли са единните протоколи за триаж в спешните отделения? – интервю с д-р Десислава Кателиева, главен координатор на Експертния съвет по Спешна медицина към министъра на здравеопазването
• Обучение на спешните медици по програмата ПУЛСС – интервю с д-р Росен Радев, директор на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ
• Ще има ли протести на сценичните актьори и какво отговори Министерството на културата? – интервю с Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, Димитър Кабаков, дългогодишен директор на Казанлъшкия театър
• Главен герой: Христо Големинов и Вера Морайш за музиката и предизвикателствата в живота и на сцената
• Минути на редактора: Защо режисьорката Ана Китанова избра да разкаже на света историята на колоритния Пави (Павел Йосифов), който живее в къщичка от кал в гората, без ток и вода и мечтае да стане признат писател?

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.
БНР и "Законът и Темида" са медиен партньор на международен обучителен семинар в зала "Изток" на НС – 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT". Проектът е финансиран по Програма Правосъдие на ЕС. Събитието е под патронажа на председателя на Народното събрание Никола Минчев.
Предаването ще се излъчи от изнесено студио в НС.
Събеседници:
• адв. Елка Пороминска -организатор на събитието -председател на Асоциацията за жените адвокати;
• адв. Мария Ганчева – Миланска адвокатска колегия;
• адв. Паоло Лесио -Миланска адвокатска колегия.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
• На фокус: Марти Самън – между блуса и джаза.
• Нов албум: Гай Дейвис – "Be ready When I Call You" 2021 г.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Мариана Ганчева
• Юлияна Антонова-Мурата представя "Сан, сан Япония" в литературен клуб "Перото"
• Романът "Отдел" на Алексей Салников – Гергана Димитрова
• "Неслучайно присъствие" – изложба на Мариела Гемишева в Художествената галерия в Казанлък
• Започва Международният филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора- разговор с директора на фестивала Маргарита Ралчева
• "Родолюбецът"- забравената романизирана биография на Христо Г.Данов- разговор с редактора Деметра Димитрова
• Изложба "Пътят на килима" в Етнографския музей във Враца разказва за древните символи в българските килими– разговор с куратора Диана Късметска

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
водещ: Даниела Найденова
Мюзикълът "Човекът – музика" на Мередит Уилсън

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Николета Атанасова
• Как навлиза антидемократичната пропагандна вълна в българските медии след есента на 2013 г. Събеседник Милена Якимова, преподавател по социология в СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на книгата „Страх и пропаганда“.
• Какво означава „депутинизация“ на българските медии, поискана от ДБ (Демократична България) в декларация, прочетена пред НС в края на миналата седмица? Събеседник: Ивайло Мирчев, народен представител от ДБ.
• Как ще изглежда България след 20 години, ако гледаме само българска телевизия, според Капка Тодорова, кореспондент на Клуб Z в Берлин. (По повод фейлетона ѝ „Пътуване в бъдещето“)

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Елена Хубанова
Музика от епохата на Рембранд, Рубенс и Вермеер

от 17.00 до 18.00 часа
"Ефир приключение": И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев, Асен Масларски
Предаването е посветено на 90-годишнината на Григор Вачков, когото помним и обичаме не само като невероятен актьор, но и като един от вечните гласове на БНР. Човекът, работил не само за театъра и киното, но и за радиотеатъра. Желаният гост в "Къдрава антена", "Златният кос" и всички забавни програми на радиото, който постави началото на предаването "Наслука", което пък прерасна в любимото на поколения българи "И рибар съм, и ловец съм".

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Фрагменти от концерта "Weather Report Tribute". С тази програма на 21 март 2019 Биг бендът на БНР, диригентът и пианист Антони Дончев, бас китаристът Радослав Славчев (Riverman) и перкусионистът Боян Ивкович изразиха възхищението си и се поклониха към най-важната фюжън група в историята на джаза, променила музиката през 70-те – група "Уедър рипорт".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
водещ: Мануела Манчева
Из творчеството на Веселин Стоянов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• След двугодишна подготовка, книгата, посветена на големия блус музикант и водещ на радио Z-Rock "Буги Барабата – шофьорът на блуса" – защо книгата не е обикновена биографична история и за вълнуващите моменти и разговори, непубликувани снимки и интересни лични истории на незабравимия Буги ще говорим с автора ѝ Светлана Близнакова.
• За предстоящия фестивал "От дъб до здрач", съществена част от участниците, за който  идват за vinyl-only сетове и са ветерани на родната авангардна и електронна сцена в стилове, които рядко са застъпени в каквито и да било събития по родна земя – разговор на Ася Чанева с организаторите
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Никол Раданова
Една забравена звезда – спомен за баритона Иван Хр. Попов, роден на 10 май 1902 г.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 30 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев Редактор: Весел Цанков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов За нещата от живота … и други истории В това предаване с Христо Симеонов-Риндо и ст.н.с. проф. д-р  Стефан Серезлиев ще поговорим за..

публикувано на 29.06.22 в 09:05

Сряда, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта с един от най-талантливите млади изпълнители на българската музикална сцена – Михаела Маринова. Ще представим в ефир най-новия ѝ сингъл – "До безкрай", ще поговорим за препятствията..

публикувано на 28.06.22 в 15:51

Вторник, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Сръбският джаз пианист Деян Илиич и неговите "радиоконцерти" от Първо студио на БНР (2011, 2015, 2017, 2018, 2019), през концерните студия на Радио Благоевград и Радио..

публикувано на 27.06.22 в 09:10

Понеделник, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Сатирични разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник: в последното предаване преди лятото гост на "Заедно след полунощ" ще бъде самия водещ. В едно нощно и искрено интервю с Цветан Цветанов ще разкажа за емоцията..

публикувано на 26.06.22 в 08:15

Неделя, 26 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Кракатит" от Карел Чапек от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на ОНМ на БНР, Йордан Данев, Христина Ботева, Николай Докторов,..

публикувано на 25.06.22 в 08:35