Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ана Китова

Между истината и измислицата или историята на Пави

4
Снимка: @Destinyofabum

Прожекторът днес е насочен към един много интересен документален филм "Съдбата на скитника". Това е първи документален филм за режисьорката Ана Китанова, с който тя спечели наградата за дебют на Националния фестивал на кино "Васил Гендов" 55-минутната  лента разказва историята  на човек, който е вече на 75 години и въпреки това не се отказва от досегашния си начин на живот. А той е свързан с големи лишения по собствена воля, а не защото е крайно беден и няма възможност за нещо поне малко по-комфортно. Днес едва ли някой може да си представи живот в колиба от кал в малко и далечно село в гората. Павел Йосифов е истинското име на човека, който живее без ток и вода и въпреки това има много добра представа за случващото се около него. Това е възможно най-вече благодарение на вестниците, изрезки от които могат да се видят навсякъде около него и най-вече на стените на колибата. Павли мечтае един ден да напише разказ и след издаването му да бъде признат за писател. Наивна ли е тази мечта, или е напълно реална и осъществима? 

Ето и атмосфера от филмовата история:

Младата режисьорка споделя за "Нашият ден": "Идеята да разкажем историята на Павли се роди преди няколко години и е провокирана от неговата колоритна личност. Живее от къща от кал в гората без ток и течаща вода. Но не спира да чете на свещи и да се интересува от всичко, което се случва по света. Превърнал е малкото си царство в колаж от различни изрезки и снимки и сред това царство той пише разкази и сценарии“. 

Кой е Павел Йосифов?

"Той е известна личност и всички го познават в Трън. Махнал се е от суетата на големия град. Той живее може би повече от 40 години в тази фамилна къща от кал. Живее с пенсията на инвалид заради четирите си изкуствени стави. Главният герой още не е успял да гледа филма. Надявам се това лято да гледаме филма заедно. В близките месеци предстои зрителска премиера в Дом на киното", споделя Ана Китанова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - ФС на "Съдбата на скитника"
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ. "Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или..

публикувано на 01.07.22 в 17:30