Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Коронацията на Попея" от Клаудио Монтеверди, опера в три действия

Снимка: archive.org
Либрето: Джовани Франческо Бузенело (по текстове на Тацит, Вергилий и Хораций)
Първо изпълнение: есента на 1642 година във Венеция

Действащи лица:
• Нерон, император на Рим – тенор
• Октавия, негова жена – мецосопран
• Попея – сопран
• Отон, мъж на Попея – баритон
• Сенека – бас
• Друзила – сопран
• Арналта, майка на Попея – алт
• Амур – мецосопран
• Либерто – тенор
• Телохранител – бас
Патриции, приближени на Нерон, придворни на Октавия и Попея, ученици на Сенека, войници, народ.

Действието се развива в Рим през I в. от н.е.

Първо действие
Отон, съпругът на прекрасната Попея, късно през нощта се завръща от далечната Лузитания. Той изгаря от нетърпение да се срещне по-скоро с любимата жена, но забелязва пред вратата на дома си императорската стража – знак, че в дома му нощува Нерон. Надеждите на Отон рухват окончателно, когато императорът излиза, придружен от свитата си. Попея е щастлива – тя вече се вижда в мечтите си като императрица на Рим. Майка й Арналта я заплашва с гнева на Октавия, жената на Нерон. Октавия вече е научила за измяната на мъжа си.
Отчаяната Октавия проклина неверния си съпруг. Тя моли дошлия при нея философ и наставник на Нерон – Сенека, да я защити пред императора, като спечели за каузата и римския сенат.
Нерон споделя пред учителя си, че е решил да изостави Октавия и да се ожени за Попея. Напразно Сенека се мъчи да разубеди императора да не прави това. Страстта на Нерон към Попея е толкова силна, че той започва да изпитва ненавист към своя учител. Това го кара да отстрани от себе си Сенека, който си е позволил да го обвини в неморални постъпки.
Отон успява да се види със своята жена. Той я моли да се откаже от намерението си и да остане при него, но Попея мечтае само за едно – да стане императрица. Влюбената в Отон Друзила иска да го успокои, но той я отблъсква. Неговото сърце принадлежи единствено на Попея.

Второ действие
Сенека се среща с най-близките си ученици. Неочаквано в дома му пристига пратеникът на Нерон Либерто и съобщава на философа, че императорът е заповядал учителят да сложи сам край на живота си. Сенека посреща ужасната вест с достойнство и смелост. Той нарежда на робите да приготвят ваната му и си прерязва вените.
Нерон е щастлив, че всички пречки за отстраняването на Октавия от двореца и брака му с Попея са премахнати. Но жена му не иска да се примири. Тя нарежда на Отон да убие Попея. Заповедта ѝ го ужасява. Той по-скоро е готов да се самоубие, отколкото да посегне на живота на любимата си. Своите колебания Отон доверява на Друзила, която настоява да се изпълни заповедта на императрицата. Друзила обещава да му помогне и му предлага заедно да избягат от Рим.
Попея вече е в императорския дворец и се готви за сън. Появява се богът на любовта Амур, за да бди над нея. Преоблеченият в дрехите на Друзила Отон се промъква, за да убие Попея. Обаче Амур му попречва и той избягва. Попея заповядва да настигнат Друзила.

Трето действие
Друзила е убедена, че Попея вече е убита. Изпълнена с радост и надежда, тя се унася в мечти. Втурва се Арналта и заповядва на робите да заловят младата жена, обвинявайки я, че се е опитала да убие Попея. За да спаси своя любим, Друзила поема пред Нерон вината върху себе си. Обаче Отон не може да приеме саможертвата на девойката и признава, че той е бил в стаята на Попея. Всички очакват жестоката присъда на Нерон, но той най-неочаквано пощадява живота им и ги изпраща в изгнание. Октавия също трябва да напусне двореца като заговорничка. Нерон обявява коронацията на Попея. Сега нищо не може да ги раздели.
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Рахманинов

Радиосимфониците честват Сергей Рахманинов

В зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни три творби от Сергей Рахманинов на 31 март от 19 часа . Един от първите опуси – Симфонична поема "Скалата", опус 7, Рапсодия по тема на Паганини за пиано и оркестър в ла минор, опус 43 (символ на зрелия му период) и Симфонични танци, опус 45 (последния му опус). Специален гост е утвърденият..

публикувано на 31.03.23 в 13:09

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 април 2023 г.

1 април Свири ансамбъл Камерата-Берн с диригент Иля Гринголц. 3.00 часа – Жан-Мари Льоклер (1697-1764), Концерт за цигулка в сол минор, оп. 10 № 6. Солист: Иля Гринголц (цигулка). 3.19 часа – Габриеле Брунер (20 век), Фрагменти (Fragmente). 3.35 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Иля Гринголц (аранжимент), 33 вариации по валс от Диабели, оп. 120...

публикувано на 31.03.23 в 09:04

Рита Брага без граници

Португалската певица и композитор Рита Брага е на турне в България, организирано от "Аларма Пънк Джаз". Вчера тя свири в Пловдив, а преди това подари на слушателите на предаването дълго интервю. Тази вечер неин концерт ще има във Велико Търново , а утре лайвът ѝ от бар "Сингълс" в София ще бъде излъчен на живо в предаването "Аларма"...

публикувано на 28.03.23 в 15:27

Музиката от ръкописа на мадам Теобон изпълнява Кристоф Русе

През последната година френският клавесинист и диригент Кристоф Русе издаде три компактдиска, като сред тях има един, посветен на операта "Ацис и Галатея" от Люли, и един с най-известните арии от репертоара на Полин Виардо. Но може би най-любопитният от тях се оказва солистичния му проект, в който клавесинистът представя музиката, поместена в..

публикувано на 28.03.23 в 09:25

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05