Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Нанков

Танцът като особен вид комуникация

Захари Нанков
Снимка: БНР

В ролята на главен герой в предаването "Нашият ден" влиза Захари Нанков. Той е един от най-емблематичните български танцьори. Но той е и хореограф и преподавател. Роден е в София в „зората на промените“ и се чувства като дете от тази вълнуваща епоха. В целия му род няма никой, който да се е занимавал с танци. Почти на 16 е, когато опитва с уличните танци, на 19 открива класическия танц и постепенно започва да разширява познанията си. Дипломира се в програмите "Гражданска и корпоративна сигурност" и "Археология" в НБУ, а после и като магистър по балетна режисура в АМТИИ в Пловдив. 

Ето какво споделя Захари Нанков: "Любопитството към света трябва да е водещо. Да търсиш винаги начини, да ставаш по-добър, да търсиш нови хоризонти където да се развиваш – дали ще е танцът, дали ще е нещо друго. Това е богатство“. Определя себе си като търсещ, подвижен, позитивен и любопитен. 

По пътя си танцьорът среща чудесни хора и преподаватели, които "отворят много прозорци". Твърди, че всичко това му помага да разбере по-добре танца, защото той е свързан с обществото, с езика на времето, с музиката, с политиката – накратко, с всичко.

 Класическият и уличният танц

"Класическият танц произлиза от двореца, където едно елитарно общество търси начин да се забавлява. Това е начин те да комуникират. Танцът е бил и все още е вид комуникация. Той просто произлиза от различни места. Уличният танц произлиза от улицата, но отново е свързан с хора. Той се ражда в мултикултурна среда", допълва младият танцьор. 

През 2008 г. Захари Нанков създава танцовото студио "Hyphers", чиято основна цел е да развива у младите култура на движение и отношение към изкуството на танца. Вярва, че неговият ментор и учител Цветанка Гергинова е главният виновник за съществуването на школата. Всичко се оказва едно постоянно търсене – на нови идеи, изразни средства, превъплъщения, дори проблеми, които да поставя на сцената.

За магията на танца и мултимедийния танцов пърформанс “TRAPтайм“ 

“TRAPтайм“ търси общото и различното между две наглед много противоположни и отдалечени във времето епохи – Началото на XX век и разцвета на музикалния стил рагтайм и нашето съвремие, погледнато през призмата на “Trap“ музиката и култура. Танцовият пърформанс лавира между документалистиката и дивертисмента, между тренда и въпросите, оставащи с отворен отговор, между забавните рагтаймове и тежките трап бийтове. Танцовият език ще предизвика сетивата с комбинации от американски степ, танцовата пластика, вдъхновена от съвременната култура, и разбира се, от социалния танц и неговата промяна.

На 13 юни от 19.30 часа в Сити Марк арт център престои премиерата на мултимедийния танцов пърформанс “TRAPтайм“ . 

Посланието

"Бъдете добри, бъдете вдъхновени. Давайте любов и тя ще се върне към вас", казва Захари Нанков.

Целия разговор със Захари Нанков можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – НБУ и “TRAPтайм“
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38