Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разпознаем насилник?

Снимка: Pixabay

Тройно са се увеличили случаите на домашно насилие в София по време на пандемията от Covid-19. Това отчете в края на миналата година Софийската районна прокуратура (СРП) след анализ на данните преди и след началото на пандемията.

“Може да се каже, че и пандемията изигра голяма роля, но причината не е само това. Факт е, че статистиката показва, че от началото на пандемията има драстично нарастване на домашното насилие. Статистиката на СЗО показва, че жени, които са били жертва на домашно насилие, са потърсили помощ и това се е увеличило над 150% от март месец 2020 г. насетне“, казва в “Нашият ден“ Даниел Генков, криминален психолог.

Характеристика на извършителите

“Има една много притеснителна статистика, която показва, че 80% от тези, които са били жертва на домашно насилие, след това стават насилници или жертви.

Насилникът винаги е безкомпромисен и много често е деспотичен, защото има своя гледна точка за нещата. Много характерно за насилниците е психологичната ригидност, това означава едностранчиво мислене. Те не търсят диалог и консенсус. За тях е важна само тяхната гледна точка.

Много често използват чувството за вина, карат жертвите да се чувстват виновни за неща, които са направили, или за такива, които не са направили. Самите те нямат критичност и критично мислене към собствените си думи. Склонни са да се чувстват застрашени и отхвърлят всякаква критика“, посочва още Генков.

Характерно е…

“Промяната в настроенията, често са много избухливи, реактивни са, не могат да контролират гнева и негативните емоции, което ги прави и лесно обидчиви. Често искат да изолират своите жертви. Това е сред основните цели на насилника, изолация от близките, приятелите и семейния кръг. Това са хората, които могат да помогнат на жертвата. Често за насилниците може да се каже, че са очарователни хора, те са съблазнители, много добри в това да създават добро първо впечатление."

Жертвите

"Това най-често са ниско рискови хора, хора като нас. Водят нормален начин на живот и нямат врагове, не са криминално проявени лица."

Мотивите

"Най-често те са свързани с емоциите. Ревността и изневярата са нещата, които излизат на преден план."

Статистика...

“Официалната статистика на МВР, и то само за 2021 г., показва, че 2816 жени и 935 деца са регистрирани като жертви на домашно насилие. От началото на пандемията не живеем в нормалния свят, а сега влязохме в другата криза. След известно време можем да очакваме и още по-тревожни цифри, защото огромен процент от децата, които са свидетели на насилие, се превръщат или в жертви, или в насилници.

У нас все още няма Закон за психолозите, колкото и скандално да е това. Съществуването на такъв би променило квалификацията, която се изисква от страна на експертите, и ще се сложат някои рамки.“

Обществото

“Нашето общество е доста пасивно. Всеки гледа само собствени си проблеми. Това е така, защото сме поставени в трудна ситуация. Когато не са задоволени базовите потребности на обществото, то няма как да се развива духовно.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18