Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Имат ли тъмните сили светла страна

Снимка: bulgarkamagazine.com

Мисля си за хитроумния начин, по който крехките ни човешки души се справят с трудните ситуации, нещастията и бедите, които неизбежно са част от живота ни. За по-невинните грешки и злополуки сме най-склонни да поемем отговорност, за по-тежки ситуации винаги ще се намери някой подходящ виновник с лош поглед или зли помисли. Как обаче да се справим с огромните бедствия, злини и нещастия, които надхвърлят и възможностите на всеки смъртен злодей, и нашите собствени сили да ги преживеем и да продължим напред. На шега или сериозно, колкото и да сме напреднали в науките и светогледа, като че ли винаги си имаме в резерв за критични ситуации едно спасително обяснение за злощастните събития или човешките злини с някакви могъщи и неведоми сили. Световни заговори и конспирации, извънземно присъствие, лошо разположение на звездите и т.н.

При традиционния човек нещата са били наивно и чистосърдечно назовани – нечисти сили, караконджули, таласъми, самодиви и духове са били обичайните заподозрени за болести, суша, градушка, мор, човешки грехопадения и пр. Общо взето за прадедите ни светът е бил двуполюсен – добро и зло, чисто и нечисто, бяло и черно, светло и тъмно. И все пак, дори в традиционния мироглед нещата не са чак толкова простички. В бялото може да има черно и обратното. Също така човекът със своите избори и действия носи отговорност за проявлението на едните или другите. Това признаване на човешкия принос в подредбата на живота много добре проличава в двойнствената същност на някои митични същества, които могат да се проявят като добри или лоши в зависимост от поведението на хората.

За това разговаряме с доц. Калина Мичева-Пейчева, която от огромния списък с невидими зли сили избира тези, които могат да се проявят и като добри спрямо действията и помислите на хората. С други думи, отново се убеждаваме, че винаги е било важно какво върши и мисли всеки от нас там, където е, и с каквото и да се занимава.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитринка Йорданова-Командучи разкрива има ли още мафия в Сицилия

Димитринка Йорданова-Командучи от 20 години дели времето си между Сицилия, Рим и София. Тя е психолог, хипнотерапевт, специалист по маркетинг, културен медиатор, автор на книгата "Пътищата на гласа", в която разкрива същината на иновативния метод за общуване ДиЙо. Разговаряхме за различията при изразяването с глас в областите от Италия, в които живее...

публикувано на 12.08.22 в 15:27

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и..

публикувано на 11.08.22 в 12:05

Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния..

публикувано на 11.08.22 в 08:15
Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.

Конспирациите за климата задълбочават проблема

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение. Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и..

публикувано на 09.08.22 в 09:47
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05