Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Четвъртък, 30 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев
Редактор: Весел Цанков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
За нещата от живота … и други истории
В това предаване с Христо Симеонов-Риндо и ст.н.с. проф. д-р  Стефан Серезлиев ще поговорим за "нещата от живота". Ще започнем с най-интересното от отминалия ден и ще се спрем на истории, които обикновено се разказват през нощта… И някак между другото ще отбележим и рождения ден на Риндо, който твърди, че е роден на 30 юни. Ще се запитаме как живеем с другите хора: съседи, колеги, приятели и дали все още нещо в комуникацията и общуването не ни достига – защо сме такива?
Христо Симеонов е свързан от младежките си години с изкуството. Това го стимулира да изучава живота и хората – за себе си и за театъра и киното 0 като актьор и режисьор. Пътешества по света, а през 2001 г, съвместно с Живка Томова, създава първата си компания за анимация и реклама.
Ст.н.с. проф. д-р Стефан Серезлиев работи в областта на творчески индустрии, брандирането, дизайна, PR и рекламата. Заместник-председател е на Българската академична асоциация по съобщения. Член е на борда на Института по риторика и комуникации, а също и на Европейска академия по реклама, както и на Американска академия по реклама.

от 2.00 до 3.00 часа
Песните от конкурса "Пролет" 2022

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
редактор: Пламен Георгиев
свежи съвременни версии на български и балкански фолклор, дело на полската група "Саракина" с фронтмен Яцек Греков.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Венцислава Викентиева, Христо Косашки, Дарина Славчева, Костадин Атанасов, Петя Панева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Объркана приказка", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР - Радиотеатър за деца
"Пипи – дългото чорапче" от Астрид Линдгрен – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• България и светът на този ден: В деня на годишната среща на Eurogroup for Animals "Reunited for Animals" в Брюксел – защо България влезе в новините на международните организации, които се борят срещу убиването на животни заради кожите им – разговор с Петя Алтимирска от сдружение "КАЖИ".
• В края на един особено важен месец – разговор с политическия анализатор от фондация "Стража" Антони Герасимов.
• Какво ни чака
• Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Истории в ефира: Истории от света на диктаторите - разговор с Николета Атанасова за предстоящата документална поредица на програма "Христо Ботев".
• Минути на редактора: Кристина Гологанова, социален работник и директор на фондация "Рийчаут", говори за дългогодишния си опит в грижата за деца-бежанци, за проектите на фондацията в тяхна подкрепа и за това на какво учат другите нейни преждевременно пораснали питомци.
• Денят делово: Как се променят цената на труда и работната заплата в условията на инфлация, какво е отражението им върху конкурентоспособността и производителността на труда? Събеседник: Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и член на Европейската лига за икономическо сътрудничество.
• От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява в условията на инфлация, глобална конкуренция и война и икономиката ни да расте по-бързо?
Събеседник: Ивайло Пенчев, предприемач.
• Сигурни всеки ден: Летни бури и наводнения: Кое е правилното поведение? Разговор с Ясен Цветков, ръководител на доброволното формирование за овладяване на бедствия към СО.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Албумът The Girl from Uddevalla от 2017 г. на шведската певица Силвия Вретхамар (р.1945 г.)
В него си сътрудничи с немските джаз музиканти Кристиян Фон Капхенгст (бас), Франк Кастение (кийборди), Томас Хайнц (барабани), Бруно Мюлер (китара) и с бразилския перкусионист Алфонсо Гаридо. Аранжор е Магнус Линдгрен (саксофон, флейта, кларинет).
Освен авторски песни, ще звучат и популярни теми от латинската музика на Антонио Карлос Жобим, Шико Буарке, Токиньо, Винисиус ди Мораис, тандема Иван Линс и Витор Мартинс, както и един от хитовете на американската група Earth, Wind & Fire.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Дарина Маринова
• "Есмералда – Парижката Света Богородица" – премиера на рок-операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора. Разговор с диригента Владимир Бошнаков
• "Перфидни илюзии" – гостува ни първият носител на наградата "Орфей" за нов български роман Михаил Михайлов
• "Ловецът на русалки" от Красимир Димовски – репортаж от премиерата на книгата с новели за любовта и яростта
• Събрани произведения на най-известните български художници от началото на 20 век до наши дни в ГХГ- Пловдив – изложба живопис и скулптура.
• "Виновни" от Веселин Плачков – премиера в драматичен театър "Боян Дановски" Перник. Режисьор Христо Мутафчиев

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Песенни и инструментални шедьоври на композитори от Обединеното кралство, творили в различни епохи: Джон Дауланд, Хенри Пърсел, Уилям Бойс и сър Едуард Елгар

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Безобидни ли са балоните с райски газ, които тийнейджърите дишат по дискотеки и партита? Райският газ или диазотният оксид, който се използва като анестезия в медицината и стоматологията, различава ли се  от онзи, който юношите дишат и с какви рискове е свързана употребата му – разказва Наско Стаменов, комуникатор на науката и учител по химия, който по възраст е по-близо до учениците, отколкото до притеснените им родители.
• В духа на "отровата я прави дозата" е и изданието на "Науката не спи", в което Никола Кереков разказва за новооткрито лепило за рани, направено от… змийска отрова.
• Колко струва да избегнем климатичната катастрофа? Едни скромни 2% от световния БВП смята Ювал Ноа Харари, авторът на Sapiens, за когото няма как да кажем, че не е ходил на училище

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Слънце и лято" – Лятото в музиката на Астор Пиацола и Джордж Гершуин.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Градските неравенства и визуалната култура на движението преди и след 1989 година: архитектура, културни войни и контекстуализация на сложното минало – разговор с Жана Цонева, председател на сдружение КОИ (Колектив за обществени интервенции) и членове от екипа на Института по социология и философия при БАН
• Моята история, моята тема: Войната на пътя – в Седмицата за борба с наркотиците Христо Порязов, режисьор на късометражния филм "Защо аз?", говори за начините да изразиш несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Отбелязване на 100 години от рождението на тракийската певица Вълкана Стоянова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Лили Николова
Нови записи камерна музика осъществени в Първо студио на БНР
• Ще прозвучат студийните варианти на творби за тромбон и пиано от Херман Амброзиус, Найден Геров, Димитър Хинков и Лили Лисичкова в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова;  
• Концертщюк за соло цигулка от Васил Казанджиев  в интерпретацията на Александър Илчев - младши;
• Партита от Михаил Пеков, изсвирена от Камерен ансамбъл софийски солисти с диригент Пламен Джуров;
• Квартет за обой, английски рог, фагот и пиано от Велислав Заимов  с участието на Константин Кожухаров, Деян Иванов, Сабина Йорданова, Галина Апостолова.
• Включили сме още българска музика – "Детски рисунки" от Крум Табаков в изпълнение на пианистката Даниела Дикова,
• "Импровизационни диалози" от Любомир Денев в изпълнение на дуо "Кларисакс" – Росен Идеалов (кларинет) и Горан Ташев (саксофон),
• "Вратата на асансьора" от Милен Панайотов в интерпретацията на Маргарита Илиева, пиано.
• Избрали сме музика от Артур Онегер – студийна реализация на Калина Митева (цигулка) и Габриела Калоянова (виолончело), както и етюди за пиано от Дьорд Лигети изсвирени от Цветана Иванова.
• От звукозаписния сеанс на арфистката Илияна Селимска ще излъчим пиеси от Жермен Тайефер.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Пряко от подвижното ни студио от центъра на град Пловдив – откриване на десетото издание на фестивала за алтернативна музика Wrong Fest – с участието на първите пристигнали гости за десетото юбилейно издание на фестивала.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Мая Райкова
Сакрални концерти
Музика: Дюк Елингтън, аранжименти: Джон Хойбай, Педер Педерсън, Биг бенд на БНР, диригент: Любомир Денев - син, Смесен хор на БНР, диригент: Любомира Александрова, солист: Елена Сиракова – вокал.
Сюита за кларинет и биг бенд по филмова музика на Вили Казасян, версия: Христо Йоцов

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 15 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.25 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 31 част от 0.25 до 2.00 часа Запазена марка "Радиотеатър" "Големанов" от Стефан Лазаров Костов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Георги Стефанов Джаз от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 14.08.22 в 08:25

Неделя, 14 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нирвана" от Константин Илиев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Петко Радев, Нели Андреева, Данислав Кехайов и други...

публикувано на 13.08.22 в 08:35

Събота, 13 август

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ръченица" от Кирил Христов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Албена Велева Ще върнем времето назад чак до 1981 г., когато "Стикс" издават концептуалния си албум "Paradise Theatre". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 12.08.22 в 14:36

Петък, 12 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 30 част от 0.30 до 2.00 часа Запазена марка "Радиотеатър" "Линейката" от Ги Фоаси от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 11.08.22 в 13:03

Четвъртък, 11 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 29 част от 0.30 до 2.00 часа Запазена марка "Радиотеатър" "Пет мълчания" от Шийла Стивънсън от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа  част на концертния албум  "Listener..

публикувано на 10.08.22 в 09:16