Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Homo technicus vs Homo sapiens" – фотографска изложба на Цветелина Димитрова

Homo sapiens, наричан също разумен човек, е вид едър бозайник, отличаващ се с желанието си да разбира и влияе на света около себе си. В търсене на усъвършенстването си развива усет за красота, естетика и желание за себеизява, което води до културни нововъведения като изкуство, литература и музика. Изчезва в началото на XX век, тъй като еволюционно се появява следващият вид – Homo technicus. След появата на новия човек започва развитието на технологиите, дигитални устройства, изкуствен интелект, социалните приложения и други.

Homo technicus vs Homo sapiens е фотографски проект, ново допълнение към вече съществуващия проект Homo technicus. Целта е проектът да се развива, тъй като може да се създадат много теми за размисъл в тази насока, а именно – човекът и технологиите. Новото разширение e представяне на класически картини и налагането на частите от проекта Homo technicus върху тях. Така се създава една съпоставка между човека от миналото (Homo Sapiens) и човека от настоящето/бъдещето (Homo technicus). Персонажите от картините са Homo sapiens от миналото, а същевременно новият човек Homo technicus е добавен като компютърни части. Някои от тях са: око, ухо, мозък, сърце, черен дроб, бял дроб, щитовидна жлеза и др. Тези части вече съществуват и са част от проекта Homo technicus.

Изложбата се открива на 5 юли от 17:00-20:30 в [a] cube галерия за съвременно изкуство 

На 7 юли 2022 г. от 17:00ч. има събитие за деца, на което те ще се запознаят отблизо коя част от компютърните е добавена към съответните картини. Каква функция изпълнява в компютърната машина и къде точно се намира? Децата ще научат и повече за историята на реалните класически произведения на известни творци. Ще отговорим и на въпроса защо точно тези части са съпоставени с органите от човешкото тяло. Събитието ще се осъществи с помощта на Академия “Никола Тесла”.

Чуйте разговора с Цветелина Димитрова в звуковия файл.

Снимки – [a] cube галерия за съвременно изкуство

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30