Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 7 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 4 част

от 0.30 до 2.00 часа
Най-доброто от Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещи: Юлия Каврошилова и Лина Мачева
Гостуват акордеонистите Калоян и Явор Куманови

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Първа част на концертния албум "Natural Wonder" на Стиви Уондър, появил се през 1995 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна, танцова и шлагерна музика от Нидерландия. Участват: ансамбъл "Хет Клийске", групи за автентична музика, "Дебрьодерс Кикста оркест", формация "Де Хавензангерс".

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Пламен Димитров, Радостина Кънева, Данислав Кехайов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца
"Роман по време на ваканция" от Чарлз Дикенс

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Мартина Кръстева
• България и светът на този ден: На 7 юли е роден актьорът Мирослав Миндов, първата звезда на българското кино, доайен на Народен театър "Иван Вазов" и "магьосник" на художественото слово.
• Война на културния фронт. Трябва ли артистите да бъдат въвличани в действията на политическите лидери? Кои са червените линии в изкуството на Русия и Запада и кой ги поставя?  Коментар на музиканта и бивш общински съветник, Венцислав Мицов.
• Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura  вече е факт. Какво можем да открием там? – интервю с Максима Боева, режисьор и мениджър на проекта.
• Истории в ефира: Истории за шоколад, тъмната страна на неговото производство и здравословния начин да си подарим сладост- разказ на Красимир Бенямин, производител на български био шоколад.
• Минути на редактора: Български софтуерни иновации в помощ на незрящите и медицинските специалисти.
Разговор с проф. Стоян Михов от Института за информационни и комуникационни технологии при БАН, ръководител на екипите, създали софтуерните продукти.

oт 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Миш – маш" от Станислав Лем

от 11.00 до 12.00 часа
Песните от конкурса "Пролет" 2022

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Милена Лекова
• "Унищожение" – нов роман на Мишел Уелбек в превод на Александра Велева
• След големия успех на "Орфей и Евридика" фестивалната платформа "Opera Open" 2022 на Античния театър продължава през юли с очаквани спектакли и премиера, разговор с Нина Найденова, създател и творчески директор на фестивала.
• "София комикс експо 2022" представя български комикс артисти от страната и чужбина в сградата на СБХ на "Шипка" 6 – интервюта с организаторите от секция "Комикс" към СБХ и сдружение "Проектът Дъга".
• Интервю с художничката Невена Екимова за арткнигата ѝ "Травма и тривия"
• Вотиви Ex Votos – изложба на художника Румен Нечев в варненската Арт-галерия "Ларго" – разговор с Неви Вълчева и Румен Нечев.
• Философ ли е Фройд – събитие от поредицата "Философски вечери" в Гьоте институт – разговор с Антоанета Колева, модератор.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Свири Кралският Концертгебау оркестър от Амстердам.
Включените записи са от различни периоди в дългогодишната история на състава, под диригентството на Бернард Хайтинк, Рикардо Шайи, Марис Янсонс, Ойген Йохум, Нееме Ярви и др.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• За първи път от 9 години конкурсът Академия за иновации се печели от ученици. Отборът leARn (Лърн): Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж спечелиха с проекта си - приложение, с което плъзвайки телефона си през дадено понятие в учебника, учениците лесно могат да го визуализират като 3D изображение.
Триото има още два продукта, облекчаващи работата на учениците: речник на архаичните думи, който се задейства, когато телефонът се постави над съответното понятие и друг, който помага в ученето на български, създаден за децата на живеещите в чужбина българи.
Гостуват Виктор Неделчев и Димитър Костадинов.
• Награда получи и отбор "Vodoraslo" за направи-си-сам биореактор за пречистване на въздуха. Неговите създатели Денис Иванов и Ванеса Филипова са студенти по архитектура. Освен, че пречиства въздуха, биореакторът показва на децата принципа на фотосинтезата. Денис и Ванеса работят и по проект Столична H2O за подобряване на състоянието на чешмите в София. Денис Иванов представя начинанията.
• 50 години българска космическа наука - продължаваме разговора с чл. кор. проф. Петър Гецов.
• Зелени минути: предизвикателствата пред енергийния преход обсъждат Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност "Енефект". и с кмета на Габрово, Таня Христова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Жените композиторки: Фани Менделсон

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва – Най-доброто
водещ: Таня Димова
Алтернативните форми на кинообучение – за класовете по кино, които помагат за себеизразяването, изграждат самоувереност и развиват умения за работа в екип, разказват:
• Ралица Асенова, съосновател на "Арте Урбана Колектив" и организатор на работилници за кино;
• Даниел Симеонов, ръководител на училищните киноателиета за деца от 1 до 4 клас в село Дерманци;
• Надежда Косева, режисьор и създател на школата "Киноклас".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Предаване в концертен вариант с изпълнения на Цветанка Варимезова и Костадин Генчев.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
Концертно издание
Звучат избрани записи от концерти, състояли се в рамките на Международния музикален фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе.
Струнен квартет "Vision" изпълнява Струнен квартет №13 в Сол мажор от Антонин Дворжак и авторския проект, озаглавен "Spectrum"
Квартет Флаутисимо и арфистката Весела Тричкова изпълняват:
Трио за две флейти и арфа от Ектор Берлиоз, Летен ден в планината от Йожен Боца, Сюита Флорис от Катрин Макмайкъл.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• "Науката за изхвърлянето" – наскоро публикуваната книга на Джош Лепавски и Макс Либърън, изследваща боклука и управлението на отпадъци като система. Как работи тази система и  от какво, кой и къде трябва да се освободи, за да може да функционира – интервю с Джош Лепавски.
Разговор с арх. Слава Савова и  културния антрополог Велислава Петрова от Софийски университет за българския контекст на проблема с боклука.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Кристиян Бояджиев
Пиеси на Коул Портър, Джако Пасториъс, Луиджи Тенко, Енрико Пиеранунци, Хърби Хенкок…
Изпълнения на Били Кобъм, Розалия де Суза, Ада Монтеланико, "Джордж Кейбълс трио", "Айгър Уилкокс квартет" – гости на Банско джаз 2022.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47